counter

6 φράσεις που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στο παιδί σας!

6 φράσεις που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στο παιδί σας!
6 φράσεις που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στο παιδί σας!

Κάθε οικογένεια και κάθε γονιός επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θα μεγαλώσει τα παιδιά του. Ορισμένοι γονείς σε διάφορες περιστάσεις της καθημερινότητας αντιδρούν, λέγοντας στα παιδιά τους πράγματα που δε θα έπρεπε. Κάποιες από αυτές τις φράσεις περνούν απαρατήρητες στα παιδιά, άλλες όμως μπορεί να τους δημιουργήσουν συναισθηματική αστάθεια. Εδώ, σας επισημαίνουμε μερικές από τις «απαγορευτικές» φράσεις, τις οποίες θα πρέπει να σκεφτείτε καλά πριν τις εκστομίσετε.

«Είσαι κακό παιδί»

Σε ορισμένες κακές στιγμές- που πάντα υπάρχουν μέσα σε μια οικογένεια-, μπορεί να αισθανθείτε ότι το παιδί σας κλίνει προς κακές συμπεριφορές. Πάνω στο θυμό σας,  η επιθυμία να το ρωτήσετε γιατί φέρεται άσχημα ή ακόμη και να του πείτε ότι είναι κακό παιδί μπορεί να μην έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα.

Λέγοντάς του ότι είναι «κακό παιδί», είναι πιθανό να το οδηγήσετε σε ακόμη χειρότερη συμπεριφορά, ακόμη και να του δημιουργήσετε ψυχολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης και του άγχους.

Όπως επισημαίνει η ψυχολόγος Κλαίρη Σειραδάκη, «καλό είναι να μη χαρακτηρίζουμε όχι μόνο ένα παιδί, αλλά και έναν άνθρωπο γενικότερα από μία μεμονωμένη συμπεριφορά του. Είναι άλλο να χαρακτηρίσουμε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά «ανεύθυνη», για παράδειγμα, και άλλο να αποκαλέσουμε έναν άνθρωπο «ανεύθυνο» εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς. Όλοι κάποια στιγμή μπορεί να προβούμε σε ανεύθυνες και κακές πράξεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε ανεύθυνοι ή κακοί γενικότερα. Μ' αυτή τη λογική, καλό είναι να ονομάσουμε κακή τη συμπεριφορά του παιδιού και όχι το ίδιο το παιδί, το οποίο την αμέσως επόμενη στιγμή ενδέχεται να παρουσιάσει μια πολύ καλή συμπεριφορά».

«…Ή αλλιώς…»

Ο όρος «ή αλλιώς» είναι μια γερή γέφυρα μεταξύ συμπεριφοράς και συνέπειας. Τις περισσότερες φορές, λέγεται με θυμό και υποδηλώνει μια απειλή. Οι απειλές, όμως, είναι ένας αναποτελεσματικός τρόπος για το γονέα και ένα άτομο που απειλεί σπάνια συμπεριφέρεται λογικά.

«Έχει τεράστια σημασία το ύφος που θα υιοθετήσει ο γονέας. Συνέπειες στη συμπεριφορά των παιδιών, σαφώς και θα πρέπει να υπάρχουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το παιδί πρέπει να ζει κάτω από το φόβο της απειλής. Ο γονέας καλό είναι να συζητήσει με το παιδί και να του κάνει σαφείς τις συνέπειες που θα έχει στη μία ή την άλλη περίπτωση και να αφήσει το παιδί να επιλέξει. Μόνο έτσι το κάνει υπεύθυνο για τις επιλογές του» τονίζει η κα Σειραδάκη.

Είναι επίσης σημαντικό να του πείτε ότι θα έχει μεν συνέπειες, ωστόσο η αγάπη σας για αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη.  

«Σταμάτα να ντρέπεσαι»

Ένας από τους καλύτερους τρόπους  να ωθήσετε τα παιδιά σε διαταραχή άγχους είναι να τα πιέζετε να μην ντρέπονται και να χαιρετούν ανθρώπους με τους οποίους δεν αισθάνονται άνετα.  Όταν διατάζετε- κατά κάποιο τρόπο- ένα παιδί να αγκαλιάσει κάποιον, να δώσει το χέρι του ή να δώσει ένα φιλί χωρίς τη θέλησή του, το φέρνετε σε δύσκολη θέση.

«Η ντροπή είναι ένα εξολοκλήρου φυσιολογικό συναίσθημα και θα πρέπει να είναι αποδεκτό. Πρόκειται, άλλωστε, για κάτι που το παιδί δεν ελέγχει απόλυτα. Επομένως, δεν έχει κανένα νόημα να το παροτρύνουμε να μην ντρέπεται. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να του ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση και να το εξοικειώσουμε περισσότερο με αντίστοιχες κοινωνικές καταστάσεις. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν  πρέπει να πιέζουμε το παιδί να αγκαλιάζει ή να φιλάει άτομα με τα οποία δεν αισθάνεται οικεία», λέει η Κλαίρη Σειραδάκη.

Διαβάστε περισσότερα στο all4mama.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR