counter

5 τρόποι για να γνωρίσουν τα παιδιά σας διαφορετικές κουλτούρες!

5 τρόποι για να γνωρίσουν τα παιδιά σας διαφορετικές κουλτούρες!
5 τρόποι για να γνωρίσουν τα παιδιά σας διαφορετικές κουλτούρες!

Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα ήταν υπέροχο να ταξιδεύετε διαρκώς με τα παιδιά σας σε όλη την υφήλιο. Αλλά για τους περισσότερους γονείς αυτό δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Συχνά, το budget που απαιτεί ένα οικογενειακό ταξίδι, αλλά και ο χρόνος είναι παράγοντες που βάζουν εμπόδια.
 
Ευτυχώς, όμως, τα ταξίδια ανά τον κόσμο δεν είναι ο μοναδικός τρόπος που μπορεί να συμβάλει, ώστε τα παιδιά σας να γνωρίσουν νέους πολιτισμούς και να ενθαρρύνουν την πολιτιστική ενσυναίσθηση. «Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να ενθαρρύνετε την πολιτιστική ενσυναίσθηση και κατανόηση του παιδιού σας είναι να είστε ανοιχτοί σε άλλους πολιτισμούς», λέει η σύμβουλος οικογένειας, Δρ Sanya Pelini.
 
Εδώ σας παρουσιάζουμε πέντε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να γνωρίσουν νέες κουλτούρες χωρίς να χρειάζεται να αποχωριστείτε… τη γειτονιά σας!
 
Ανακαλύψτε τον κόσμο μέσα από τα βιβλία και τη διασκέδαση 
 
Τα βιβλία είναι ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να διευρύνετε τις γνώσεις σας για τους πολιτισμούς όλου του κόσμου. «Τα καλά βιβλία όχι μόνο διδάσκουν το παιδί σας για διαφορετικούς πολιτισμούς και τις παραδόσεις τους, αλλά είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει νέο λεξιλόγιο και πληροφορίες για διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει η σύμβουλος οικογένειας Sanya Pelini. 
 
Ενθαρρύνετε την περιέργεια και την αναζήτηση
 
Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρχουν πολιτιστικοί πόροι στην περιοχή όπου ζείτε και τους οποίους μπορείτε να εκμεταλλευτείτε. Επιλέξτε μια χώρα μία φορά το μήνα και προγραμματίστε εκδηλώσεις (ή ακόμα και ένα θεματικό γεύμα) γύρω από την εμπειρία αυτού του πολιτισμού. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να αναλάβουν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τη συγκεκριμένη χώρα, την ιστορία, τη γεωγραφία, τη μουσική και τη γλώσσα της, ενώ τα μικρά παιδιά μπορούν να σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε συνταγές που προέρχονται από αυτόν τον πολιτισμό.
 
Περάστε χρόνο με ανθρώπους που διαφέρουν από εσάς
 
Ίσως ο σύζυγος της αδερφής σας να κατάγεται από μία άλλη χώρα ή ο γείτονάς σας να έχει μεγαλώσει στο εξωτερικό σε χώρα με διαφορετική θρησκεία. Χρησιμοποιήστε αυτές τις γνωριμίες σαν ευκαιρία να διδάξετε στα παιδιά σας διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Μάθετε στα παιδιά σας ότι ο καθένας από κάθε σημείο της γης αξίζει αγάπη και σεβασμό.
 
 «Είναι σημαντικό για το παιδί να εκτεθεί σε διαφορετικές κουλτούρες. Έχοντας στην οικογένειά σας κάποιον που έχει ζήσει άλλες κουλτούρες είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μάθει το παιδί σας ότι δεν είναι κακό ή λάθος να είσαι διαφορετικός», τονίζει η Pelini. «Μέσα σε αυτήν την έκθεση σε ξένους πολιτισμούς το παιδί θα μάθει ότι οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν στις κουλτούρες, αλλά πέραν αυτού έχουν τόσα κοινά. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ‘’σπάσετε’’ τα στερέοτυπα».
 
Κι αν δεν έχετε έναν κοντινό σας άνθρωπο που να έχει ζήσει στο εξωτερικό μην το βάλετε κάτω. Αναζητήστε διάφορα φεστιβάλ ή events άλλων πολιτισμών που διοργανώνονται στην πόλη σας.
 
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ρωτάει
 
Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν ερωτήσεις και μη νιώθετε άβολα αν κρίνετε ότι η ερώτηση είναι δύσκολη. «Δε χρειάζεται να νιώθετε ντροπή όταν το παιδί σας ρωτά γιατί η τάδε μαμά είναι μαύρη» ή «γιατί είναι τα μάτια του έτσι;». Όλοι παρατηρούμε τις διαφορές και τα παιδιά δεν είναι διαφορετικά», λέει η Pelini. Εξηγήστε στα παιδιά ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι στον κόσμο: κάποιοι είναι μαύροι, κάποιοι είναι λευκοί, μερικοί καφέ κ.λπ. Ομαλοποιώντας τις πολιτισμικές διαφορές, βοηθάτε το παιδί σας να αισθάνεται ακόμα πιο συνδεδεμένο με ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από αυτόν. Το να συναντά κανείς εκείνους που μπορεί να προέρχονται από διαφορετικό υπόβαθρο εμπλουτίζει τις ζωές των παιδιών με ανυπολόγιστο τρόπο. Άλλωστε, τα σημερινά παιδιά είναι πολύ πιο δεκτικά στη διαφορετικότητα από τα παιδιά κάθε άλλης εποχής.
 
Δώστε το καλό παράδειγμα

Το παιδί σας μαθαίνει πολύ περισσότερο από τις δικές σας αντιδράσεις σε διαφορετικές κουλτούρες παρά από αυτά που λέτε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προώθηση της πολιτισμικής ενσυναίσθησης και ευαισθησίας ξεκινά από εσάς. «Δείχνοντας στο παιδί σας ότι αποδέχεστε τις διαφορετικές κουλτούρες και δεν κάνετε σχόλια τότε και το παιδί θα μάθει να σέβεται καθετί διαφορετικό», σημειώνει η Pelini.

Καλλιεργήστε, λοιπόν, το πνεύμα από το σπίτι σας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Και ίσως μια μέρα να καταφέρετε να βρεθείτε στην άκρη της γης με τα παιδιά σας!

 
Πηγή: www.all4mama.gr
FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR