counter

Ασπαρτάμη: Η επίσημη απάντηση από τον ΠΟΥ για το αν προκαλεί καρκίνο

Ασπαρτάμη: Η επίσημη απάντηση από τον ΠΟΥ για το αν προκαλεί καρκίνο
Ασπαρτάμη: Η επίσημη απάντηση από τον ΠΟΥ για το αν προκαλεί καρκίνο

Η ασπαρτάμη, το δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά διαίτης και τσίχλες, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο - αλλά ο κίνδυνος φαίνεται να είναι πολύ χαμηλός για περιστασιακούς καταναλωτές αυτών των προϊόντων, σύμφωνα με δύο εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη το βράδυ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τι αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ για την ασπαρτάμη

Η πρώτη έκθεση, που συντάχθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ, βρήκε «περιορισμένα στοιχεία» ότι η ασπαρτάμη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος. Η δεύτερη, από την κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων FAO/WHO για τα πρόσθετα τροφίμων (JECFA), επιβεβαίωσε τις προηγούμενες συστάσεις του ΠΟΥ ότι το γλυκαντικό είναι γενικά ασφαλές μέχρι πολύ μεγάλες δόσεις. 

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη ότι οι περισσότεροι περιστασιακοί καταναλωτές αναψυκτικών δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τον κίνδυνο καρκίνου από την ασπαρτάμη.  «Κάποιος που πίνει ένα αναψυκτικό κάθε τόσο… δεν πρέπει να ανησυχεί [για τον καρκίνο]», δήλωσε ο Francesco Branca, διευθυντής του Τμήματος Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Δεν συμβουλεύουμε τις εταιρείες να αποσύρουν προϊόντα ούτε συμβουλεύουμε τους καταναλωτές να σταματήσουν να καταναλώνουν εντελώς, απλώς συμβουλεύουμε λίγο μέτρο».

Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποίησαν ότι τα ευρήματα της έκθεσης θα μπορούσαν να εγείρουν ανησυχίες για τα παιδιά που θα φτάσουν πιο εύκολα το ημερήσιο συνιστώμενο όριο ασπαρτάμης, το οποίο βασίζεται στο σωματικό βάρος.

Ο Branca συνέστησε επίσης στους καταναλωτές ασπαρτάμης που κάνουν μεγάλη χρήση να μειώσουν την κατανάλωσή τους, αν και δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι πλησιάζουν αυτήν τη στιγμή τη συνιστώμενη μέγιστη ημερήσια δόση, η οποία είναι 40 χιλιοστόγραμμα ασπαρτάμης ανά 1 κιλό σωματικού βάρους. 

«Υπάρχει μόνο μια πολύ προφανής σύσταση για να δώσουμε… μείωση της κατανάλωσης», είπε ο Branca, σχετικά με τους συχνούς καταναλωτές του γλυκαντικού.

Οι νέες αναλύσεις ακολουθούν μια έκθεση του ΠΟΥ του Μαΐου, η οποία διαπίστωσε ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά, συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης, συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού λίπους και ότι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Photo Credits: ISTOCK

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR