counter

Τροφές που βοηθούν στη γονιμότητα

Τροφές που βοηθούν στη γονιμότητα
Τροφές που βοηθούν στη γονιμότητα

  • Φρούτα και Λαχανικά

Τα εσπεριδοειδή, (π.χ πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια), τα μούρα, οι φράουλες, τα ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος και προάγει την ωορρηξία. Τα λαχανικά, όπως καρότα, ντομάτες, κολοκύθες, κόκκινη πιπεριά, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν βήτα-καροτίνη, σημαντική πηγή της βιταμίνης Α, που είναι απαραίτητη για την υγεία των ιστών των οργάνων του αναπαραγωγικού συστήματος

  • Γάλα και Παγωτό

Αποτελούν πηγή ασβεστίου που είναι απαραίτητο στην υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος.  Τα πλήρη γαλακτοκομικά προιόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι ακόμη και το παγωτό προσφέρουν προστασία από τα προβλήματα ωορρηξίας, ενώ τα άπαχα ή τα μερικώς αποβουτηρωμένα κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

  • Φυλλικό οξύ

 Κατά τη διάρκεια της κυήσεως αλλά και 1-3 μήνες πριν συστήνεται η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος, δεδομένου ότι σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου να γεννηθούν μωρά με ανωμαλίες του νευρικού συστήματος. Επίσης το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την παραγωγή καλής ποιότητας σπέρματος στους άντρες. Πλούσιες πηγές φυλλικού οξέος είναι οι φακές, το σπανάκι, το λαχανο, το μαρούλι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα δημητριακά, τα μαυρομάτικα φασόλια και το μοσχαρίσιο συκώτι

  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ εί ναι απαραίτητα για τη σύνθεση DNA και RNA, δηλαδή του γενετικού υλικού. Η Β12 υπάρχει κυρίως στο κρέας και η Β6 στο ψάρι, στους ξηρούς καρπούς, στα γαλακτοκομικά στις πατάτες και το κρέας. Οι γυναίκες που τρώνε σπάνια κρέας ή ακολουθούν μια αυστηρή χορτοφαγική ή vegan δίαιτα πρέπει να πάρουν ένα συμπλήρωμα Β12 για να καλύψουν την ημερίσια συνιστώμενη πρόληψη (2,4μικρογραμμάρια).

  • « Σωστά» Λιπαρά

Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και η ρέγκα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα , τα οποία εξισορροπούν τις ορμόνες του αναπαραγωγικού συστήματος, αυξάνουν τη ροή του αίματος και βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το στρες. Συνιστάται η κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών(π.χ. ελαιόλαδο, αβοκάντο, καρύδια, αμύγδαλα, λιναρόσπορος) και θα πρέπει να αποφευγετε η κατανάλωση υδογονοποιημένων λιπαρών (τρανς) που βρίσκονται στις επεξεργασμένες και τηγανιτές τροφές όπως και τα τυποποιημένα σνακ (π.χ πατατάκια, γαριδάκια, ντόνατ κ.λπ.) καθώς φαίνεται να συνδέονται με προβλήματα ωορρηξίας.

  • Αποφυγή επεξεργασμένων υδατανθράκων

Η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως το ψωμί, το ρύζι, οι πατάτες και τα      ζυμαρικά καθώς και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων ωορρηξίας, ιδιαίτερα σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Προκαλούν γρήγορη άνοδο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, καθώς και της ινσουλίνης, γεγονός που φαίνεται να επιρρεάζει δυσμενώς τις ορμόνες της αναπαραγωγής.

  • Αποφυγή Αλκοόλ

Όλα τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως οι γυναίκες που θέλουν να αυξήσουν στο μέγιστο τις πιθανότητες σύλληψης και απόκτησης ενός υγιούς  μωρού πρέπει να αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ. Έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολής και ανάπτυξης ενδομητρίωσης.

  • Περιορισμός καφείνης

Η πολλή καφείνη μπορεί να ελαττώσει την ικανότητα του γονιμοποιημένου ωαρίου να εμφυτευτεί στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας. Συστήνετε λιγότερο από 300mg καφείνης την ημέρα (2 φλυτζάνια).

 Με τη συνεργασία της Έλενας Πολάκη, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc Clinical Nutrition & Immunology, Απόφοιτος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, eleni.polaki@outlook.com/eleni.polaki@hotmail.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR