counter

Τι σαμποτάρει τη γυμναστική σου;

Τι σαμποτάρει τη γυμναστική σου;
Τι σαμποτάρει τη γυμναστική σου;

Τι σαμποτάρει τη γυμναστική σου;

Τρέχεις, κάνεις βάρη, δε χάνεις ομαδικό πρόγραμμα για ομαδικό πρόγραμμα κι όμως, κάτι δεν πάει καλά αφού ακόμα να δεις το παραμικρό αποτέλεσμα στο σώμα σου. Μήπως κάνεις κάτι λάθος;

 

Γυμνάζεσαι χωρίς να έχεις κάνει προθέρμανση...

 

Κακώς, γιατί έτσι οι μυς σου δεν προλαβαίνουν να ζεσταθούν, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται πιο εύκολα κι εσύ να κουράζεσαι πιο γρήγορα. Πάντα λοιπόν, πριν ξεκινήσεις το πρόγραμμά σου, κάνε μερικά λεπτά ποδήλατο, διάδρομο, ελλειπτικό ή όποιο άλλο στυλ προθέρμανσης σου συστήσει ο γυμναστής σου.

 

Πας στο γυμναστήριο θεονήστικη...

 

Το μόνο που καταφέρνεις έτσι είναι να εξουθενώνεσαι κατευθείαν, αφού δεν έχεις δώσει στο σώμα σου καύσιμα για να δουλέψει. Αυτό με τη σειρά του κρατάει άμυνα και δεν ενεργοποιεί το μεταβολισμό όπως θα έπρεπε, και έτσι μειώνονται οι καύσεις. Ιδανικά φρόντισε να έχεις φάει κάτι ελαφρύ που να περιέχει υδατάνθρακες, όπως ένα μικρό παστέλι, ένα ελαφρύ σάντουιτς, 1 μπανάνα κ.λπ. 1-2 ώρες πριν.

 

Δουλεύεις μόνο συγκεκριμένα σημεία...

 

Αν π.χ. δουλεύεις μόνο τους γλουτούς, πώς περιμένεις να γραμμώσουν τα χέρια σου; Για να δεις διαφορά σε όλο σου το σώμα, πρέπει να κάνεις αυτό ακριβώς: να γυμνάσεις όλο σου το σώμα. Επιπλέον, οι κινήσεις που ενεργοποιούν μόνο μία μυϊκή ομάδα κάθε φορά δεν αρκούν για να δημιουργήσουν νέο μυϊκό ιστό ούτε συμβάλλουν στην αύξηση των καύσεων.

 

Γυμνάζεσαι υπερβολικά πολύ...

 

Είτε αυτό σημαίνει για πολλή ώρα κάθε φορά είτε πολύ συχνά. Ουκ εν τω πολλώ το ευ. Ο οργανισμός σου δεν έχει ανάγκη από εξάντληση, αλλά από άσκηση που θα πιάσει τόπο. Γυμνάσου λοιπόν ανάλογα με τις ανάγκες και τις αντοχές σου.

 

Δεν κοιμάσαι καλά...

Η αϋπνία δεν επηρεάζει μόνο τη σκέψη και τη διάθεσή σου, αλλά και τη σωματική σου απόδοση, άρα και το πρόγραμμά σου. Μην περιμένεις να πετύχεις έστω και τα υποτυπώδη αν σέρνεσαι και βγάζεις τα σετ των κοιλιακών με το ζόρι. Το πιθανότερο που μπορεί να πετύχεις είναι να τραυματιστείς.

 

Δε συγκεντρώνεσαι...

 

Όση ώρα προσπαθείς να βγάλεις μια άσκηση είτε στα όργανα είτε στο ομαδικό πρόγραμμα, παίζεις με το κινητό σου, μιλάς με τον διπλανό, έχεις γενικά το μυαλό σου αλλού. Έτσι όμως δεν επικεντρώνεσαι στο στόχο ούτε στις αναπνοές που μπορεί να χρειάζονται για τη σωστή εκτέλεση της άσκησης.

 

Δίνεις βάρος στην αερόβια...

 

Ναι, είναι απαραίτητη αν θες να χάσεις λίπος και κιλά, όμως από μόνη της δε φτάνει. Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσεις τις καύσεις σου και να αποκτήσεις ένα γραμμωμένο, υγιές μυϊκό σύστημα είναι η εναλλαγή της με αναερόβιο πρόγραμμα (βάρη, λάστιχα κ.λπ.)

 

Κάνεις τα ίδια και τα ίδια...

 

Πόσο καιρό έχεις να αλλάξεις το πρόγραμμά σου, αλήθεια; Τώρα που έμαθες αυτές τις ασκήσεις με τόσο κόπο, ίσως θεωρείς ότι μπορείς να επαναπαυτείς και να τις επαναλαμβάνεις στο διηνεκές, μιας και τις κάνεις τόσο καλά. Όμως η επανάληψη του ίδιου προγράμματος γυμναστικής δημιουργεί μια ρουτίνα για το σώμα, με αποτέλεσμα να μένει στάσιμο. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να εναλλάσσεις συχνά το πρόγραμμά σου σε συνεργασία με το γυμναστή σου είτε στη διαφοροποίηση των κιλών και των επαναλήψεων είτε ολόκληρου του προγράμματος. Δοκίμασε π.χ. να κάνεις ασκήσεις με λάστιχα αντί για βάρη, να βάλεις λίγη ταχύτητα παραπάνω στο διάδρομο κ.λπ.

 

Δεν έχεις σωστή τεχνική...

 

Για να είναι αποτελεσματική και κυρίως ασφαλής η άσκηση, πρέπει να γίνεται με τον σωστό τρόπο: να παίρνεις τις σωστές αναπνοές, να κρατάς συγκεκριμένα σημεία ενεργά, να κάνεις συγκεκριμένες επαναλήψεις… Γι’ αυτό δώσε λίγη παραπάνω προσοχή, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα παιδευτείς λίγο πιο πολύ απ’ όσο περίμενες.

 

Δεν προσέχεις τι τρως...

Το ότι γυμνάζεσαι δε σημαίνει ότι μπορείς να τρως συνέχεια σουβλάκια, πίτσες και γλυκά ανεξέλεγκτα επειδή «θα τα κάψεις». Τη διαφορά στο σώμα και την υγεία σου την κάνουν από κοινού η διατροφή με την άσκηση, όχι η καθεμία ξεχωριστά. Γι’ αυτό φρόντισε για την ποιότητα και την ποσότητά τους.

 

Είσαι στο λάθος πρόγραμμα...

 

Πριν ξεκινήσεις γυμναστήριο, πρόσεξε να έχεις καταλάβει τι ανάγκες έχεις. Αν χρειάζεσαι περισσότερη μυϊκή ενδυνάμωση ή θες να τονώσεις την καρδιοαναπνευστική σου αντοχή, το πάνω ή το κάτω μέρος του σώματός σου... Το πρόγραμμα που θα ακολουθήσεις πρέπει να καλύπτει το στόχο σου και επίσης να είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να μπορείς να το ακολουθήσεις. Ειδικά αν είσαι αρχάρια στη γυμναστική, πρέπει να κάνεις κάτι που δε θα σε ζορίζει πολύ. Αν δεν ισχύουν και τα δύο, τότε πρέπει να το αλλάξεις. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απευθυνθείς στο γυμναστή σου και να μην αυτοσχεδιάζεις.

 

Δεν το ευχαριστιέσαι...

 

Η προπόνησή σου δεν πρέπει να είναι οπωσδήποτε τρομερά απαιτητική για να δεις αποτέλεσμα, σίγουρα όμως πρέπει να είναι ευχάριστη. Αν, όταν γυμνάζεσαι, δυσανασχετείς ή κουράζεσαι υπερβολικά, σίγουρα τα αποτελέσματα που περιμένεις θα καθυστερήσουν.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR