counter

Σπανακόπιτα light. Κι όμως γίνεται!

Σπανακόπιτα light. Κι όμως γίνεται!
Σπανακόπιτα light. Κι όμως γίνεται!

 Σπανάκι

Η σπανακόπιτα αποτελεί μία από τις πιο παραδοσιακές ελληνικές πίτες, που καταναλώνεται ειδικά  το φθινόπωρο και το χειμώνα, οπότε το σπανάκι βρίσκεται σε αφθονία. Χαρακτηρίζεται από το υψηλό της περιεχόμενο σε φυτικές ίνες που καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα και μειώνουν την απορρόφηση λίπους ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζουν το σωματικό βάρος και δρουν προληπτικά κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

Επιπλέον, η σπανακόπιτα αποτελεί ένα δυναμωτικό σνακ μια και είναι πλούσια σε βιταμίνη C, που ενδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού. Παρόλ’ αυτά δεν παύει να είναι και πλούσια σε θερμίδες, γεγονός που απαγορεύει τη συχνή κατανάλωσή της εκτός και αν την τροποποιήσουμε.

Σπανακόπιτα 

Αντί γι’ αυτό …

  • 125γρ σπανάκι                                   
  • 7γρ άνηθος                                         
  • 1 αυγό                                                                                                
  • 22γρ κρεμμυδάκια φρέσκα                
  • 50γρ τυρί φέτα
  • 15γρ (1κ.σ. ελαιόλαδο)

Θερμίδες: 230kcal

 

Προτιμήστε…

  • 150γρ σπανάκι                                   
  • 7γρ άνηθος                                         
  • Καθόλου αυγό                                   
  • 80γρ φύλλο                                        
  • 22γρ κρεμμυδάκια φρέσκα                
  • Καθόλου τυρί
  • 15γρ (1κ.σ. ελαιόλαδο)

Θερμίδες: 129kcal

Η εναλλακτική...

Προκειμένου να την απολαύσουμε χωρίς τύψεις για το τι θα δείξει η ζυγαριά ή οι εξετάσεις για τη μας, θα ήταν καλό από την κλασσική συνταγή να αφαιρέσουμε εντελώς τα αυγά και το τυρί. Η μικρή αυτή αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι θερμίδες κατά 44% και τα λιπαρά κατά 30%. Ταυτόχρονα η περιεκτικότητα της χοληστερόλης μηδενίζεται ενώ το αλάτι μειώνεται κατά 88%.

 

Έτσι, με αυτήν τη μικρή παραλλαγή η σπανακόπιτα μπορεί να γίνει το αγαπημένο σνακ ακόμη και ατόμων με αυξημένες τιμές χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης ενώ μπορεί να καταναλώνεται άφοβα και από άτομα που ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους.

 

 

 

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας. 

  

Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερες διατροφικές συμβουλές στο www.formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR