counter

Πώς θα αντιμετωπίσεις το hangover

Πώς θα αντιμετωπίσεις το hangover
Πώς θα αντιμετωπίσεις το hangover

Πώς θα αντιμετωπίσεις το hangover

Με τον όρο hangover εννοούμε το σύνδρομο της επόμενης ημέρας, το οποίο περιγράφει την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε το επόμενο πρωί μετά από μια νύχτα μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ. Συνοδεύεται συνήθως με προβλήματα στο στομάχι (γαστρίτιδες, ναυτία, διάρροιες), αφόρητο πονοκέφαλο, δυσάρεστη γεύση στο στόμα, δίψα, δυσφορία, αδυναμία, ευαισθησία στο φως και εμετό.

Θεωρητικά, το hangover οφείλεται στο μεταβολισμό του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση του hangover, κυρίως λόγω της μειωμένης δυνατότητας μεταβολισμού του αλκοόλ. Τα συμπτώματα  της μέθης  εξαφανίζονται το αργότερο σε 48 ώρες, παρ’ όλα αυτά οι παρακάτω κινήσεις είναι καθοριστικές για να αρχίσουν σιγά σιγά να μειώνονται:

 

  • Το διαιτολόγιο της επόμενης μέρας θα πρέπει να είναι πολύ ελαφρύ. Υδατάνθρακες, όπως μακαρόνια πατάτες, ρύζι ψωμί, βοηθάνε στην αντιμετώπιση κυρίως των γαστρεντερικών διαταραχών που προέρχονται από μεθύσι.

 

  • Ένα σημαντικό μέρος των πονοκεφάλων οφείλεται στην αφυδάτωση των εγκεφαλικών κυττάρων γι αυτό η κατανάλωση πολύ νερού, φυσικών χυμών, φρούτων και λαχανικών βοηθάει.

 

  • Όσον αφορά τη συνήθη πρακτική με τον καφέ, δεν φαίνεται να βοηθά σημαντικά, καθώς έχει διουρητικές ιδιότητες, και επιδεινώνει την κατάσταση στο στομάχι, καθώς προκαλεί συστολή στα αιμοφόρα αγγεία.

 

 

Τι να κάνεις για να μην μεθύσεις

 

Επειδή όμως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, οι παρακάτω συμβουλές βοηθούν ώστε να μην μας «πιάσει» πολύ το αλκοόλ :


1.      Δεν πίνουμε νηστικοί. Όταν υπάρχει τροφή στο στομάχι και μάλιστα λιπαρή, η αλκοόλη θα απορροφηθεί προοδευτικά, κι έτσι θα καθυστερήσει ή θα αποφευχθεί εντελώς η μέθη.


2.      Πίνουμε το ποτό με αργούς ρυθμούς. Αν πιούμε ένα ποτήρι μονορούφι η αλκοόλη που περιέχει θα απορροφηθεί από τον οργανισμό σας πολύ γρηγορότερα από ό,τι αν το πιούμε σιγά σιγά.


3.      Βάζουμε νερό στο κρασί μας. Αραιώνουμε το ποτό μας με πάγο και νερό, γιατί έτσι αυξάνεται ο όγκος του ποτού, χωρίς να αυξάνεται η περιεκτικότητά του σε αλκοόλη.


4.      Προσέχουμε τι πίνουμε! Άλλο ένα ποτήρι κρασί και άλλο ένα ποτήρι ουίσκι. Τα οινοπνευματώδη που προέρχονται από ζύμωση π.χ. κρασί, μπίρα) θεωρούνται λιγότερο επιβαρυντικά για τον οργανισμό από εκείνα που προέρχονται από απόσταξη (π.χ. ουίσκι, βότκα, ούζο.). Προσέχουμε περισσότερο τα γλυκά ποτά (λικέρ, γλυκά κρασιά) γιατί  τα σάκχαρα που περιέχουν διευκολύνουν την ταχύτερη απορρόφηση της αλκοόλης στο αίμα και επιπλέον η γλυκιά γεύση τους παρασύρει σε μεγαλύτερη κατανάλωση.



Tips

  • Το ιδανικός χρόνος για να πιούμε το ποτό μας είναι ένα ποτήρι την ώρα, αφού τόσος περίπου είναι και ο χρόνος που χρειάζεται το ήπαρ για να διασπάσει το αλκοόλ.

  • Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό λίπους στο σώμα τόσο πιο δύσκολη είναι η επεξεργασία του αλκοόλ από τον οργανισμό.

  • Καλό είναι να πίνουμε εναλλάξ με το ποτό νερό ή χυμούς και να αποφεύγουμε τις ‘εμπνεύσεις’ και τους πειραματισμούς. Επομένως πίνουμε το ίδιο ποτό ή το ίδιο σφηνάκι κατά τη διάρκεια της βραδιάς και δεν μπερδεύουμε τα ποτά.

 

 

Διάβασε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR