counter

Κρέπα vs βάφλα: Ποιο να διαλέξουμε;

Κρέπα vs βάφλα: Ποιο να διαλέξουμε;
Κρέπα vs βάφλα: Ποιο να διαλέξουμε;

 Κρέπα vs βάφλα: Ποιο να διαλέξουμε;

Τα αγαπημένα καλοκαιρινά γλυκά μπορεί να έχουν μπόλικες θερμίδες, έχουν όμως κι αρκετά θρεπτικά συστατικά! Φυσικά, αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως θα πρέπει να τα καταναλώνουμε κάθε τρεις και λίγο… Απλά, αν κάποια στιγμή αντιμετωπίσουμε το δίλημμα «κρέπα ή βάφλα», καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τι έχουμε να… κερδίσουμε (πέρα από τις θερμίδες).

 

Κρέπα σοκολάτα - µπανάνα 

 

  • Ενέργεια: 498 kcal
  • Απλά σάκχαρα: 40gr
  • Κορεσµένα λιπαρά: 7gr
  • Χοληστερόλη: 3,33mg 

 

Η παρουσία σοκολάτας χαρίζει στην κρέπα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, που προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Το δίδυµο σοκολάτα - µπανάνα εφοδιάζει τον οργανισµό µε µαγνήσιο και κάλιο, που συµβάλλουν στη ρύθµιση της αρτηριακής πίεσης, ενδυναµώνουν τους µυς και βελτιώνουν τη µνήµη.

 

Το αλεύρι και το γάλα που προστίθενται στο µείγµα της κρέπας προσφέρουν βιταµίνες της οµάδας Β (θειαµίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη), που τονώνουν το µεταβολισµό και το νευρικό σύστηµα, ενισχύοντας την πνευµατική διαύγεια και τη µνήµη.

 

  

Βάφλα µε παγωτό βανίλια, πραλίνα φουντουκιού & σιρόπι σοκολάτα

  • Ενέργεια: 547 kcal
  • Απλά σάκχαρα: 47gr
  • Κορεσµένα λιπαρά: 8gr
  • Χοληστερόλη: 46mg 

 

Βασικό συστατικό του παγωτού, της βάφλας, της πραλίνας και του σιροπιού είναι η ζάχαρη, της οποίας η υπερβολική κατανάλωση έχει συνδεθεί µε καρδιαγγειακά, καρκίνο, παχυσαρκία και περιοδοντικές ασθένειες.

Ο παραπάνω συνδυασµός είναι πλούσιος σε χοληστερόλη, που αυξάνει την πιθανότητα δηµιουργίας αθηρωµατικής πλάκας και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Η παρουσία του παγωτού στη βάφλα αυξάνει το περιεχόµενό της σε λιποδιαλυτές βιταµίνες (Α, D, Ε), οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση, ενισχύουν την καλή όραση, συµµετέχουν στο µεταβολισµό του ασβεστίου και του φωσφόρου καθώς και στην πήξη του αίµατος.

  

 

Της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου - Διατροφολόγου, Μ.Sc., Αντιπρόεδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, kapoli@logodiatrofis.gr, με τη συνεργασία του Δηµήτρη ΓρηγορAκη, M.Sc., κλινικοY διαιτολόγου - διατροφολόγου, επιστηµονικο Yδ/ντη Κέντρου Διαιτολογικης ΥποστHριξης & Μεταβολικου Ελέγχου «Απισχνανσις - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», www.apisxnansis.gr.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR