Σούπα (για λίγο πιο χειμωνιάτικες μέρες) ή σαλάτα, σκέτες ή με ρυζάκι, οι φακές έχουν τη δύναμη να χαρίσουν στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Γιατί, λοιπόν να μην εκμεταλλευτούμε τις μαγικές αυτές δυνάμεις τους και να τις χρησιμοποιήσουμε προς όφελος του οργανισμού μας;
- Γιατί «ναι»:
Επειδή είναι πλούσιες σε σίδηρο και ψευδάργυρο, στοιχεία τα οποία βοηθούν την ανάπτυξη και ανάπλαση των κυττάρων και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
- Πόσο να φάω;
Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές, αποτελεί λίγο λιγότερο από το ¼ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου.
- «Παν μέτρον άριστον», γιατί…
Καραδοκεί ο κίνδυνος ναυτίας, διάρροιας, αλλά και δυσκοιλιότητας εξαιτίας της υψηλής πρόσληψης σιδήρου.
Της Μάρθας Αγγελοπούλου, με τη συνεργασία της Έφης Δέδε, κλινικής διατροφολόγου-διαιτολόγου, BSC, επιστημονικής διευθύντριας «Λόγω Διατροφής» Ά. Λιοσίων (efidede@gmail.com).