counter

Η βιταμίνη C στις υπηρεσίες σας!

Η βιταμίνη C στις υπηρεσίες σας!
Η βιταμίνη C στις υπηρεσίες σας!

Η βιταμίνη C στις υπηρεσίες σας!

Η αλλαγή της εποχής και η πτώση της θερμοκρασίας τους χειμερινούς μήνες αυξάνει την συχνότητα κρυωμάτων και γρίπης. Για την αντιμετώπιση τους χρησιμοποιούνται αρκετά φάρμακα και σκευάσματα που έχουν στόχο τη μείωση της έντασης και διάρκειας των συμπτωμάτων. Μήπως όμως μπορούμε να κάνουμε κάτι προληπτικά;

  

 

Η βιταμίνη C είναι ένα υδατοδιαλυτό στοιχείο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποθηκευτεί στον ανθρώπινο οργανισμό. Επομένως πρέπει να την προσλαμβάνουμε σε καθημερινή βάση μέσω της διατροφής μας.

 

  

  • Πού σε βοηθάει;

Η συγκεκριμένη βιταμίνη συμμετέχει στο σχηματισμό του κολλαγόνου, το οποίο είναι βασικό δομικό συστατικό των ιστών μας και είναι υπεύθυνο -μεταξύ άλλων- για την υγεία και την καλή εμφάνιση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών μας. Συνεισφέρει όμως και στην καλή μυϊκή λειτουργία ενώ συμβάλλει στην ενίσχυση των οστών και παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δραστηριότητα.

 

  

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Αρκετές μελέτες αποδεικνύουν ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C συμβάλλει στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του κοινού κρυώματος μειώνοντας την ένταση και την διάρκεια των συμπτωμάτων. Υπάρχουν όμως και άλλες έρευνες που δεν δείχνουν κάποια ισχυρή συσχέτιση.

  

 

  • Πριν πάρεις συμπλήρωμα μάθε ότι:

Συναξιολογώντας τα αποτελέσματα μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η χρήση μεγάλων δόσεων, της τάξεως των 500 ή 1000 mg, με τη χρήση συμπληρωμάτων δεν συστήνεται. Η καθημερινή όμως κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ή η λογική χρήση συμπληρωμάτων που δεν ξεπερνά τα 100 mg βιταμίνης C ημερησίως μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας.

  

 

  • Πού θα τη βρεις;

Πηγές της βιταμίνης C είναι σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά. Πρωταθλητής όμως ως προς την περιεκτικότητά του είναι το ακτινίδιο, με το πορτοκάλι και τα υπόλοιπα φρούτα της οικογένειας να ακολουθούν.

  

 

Extra Tip: Η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην επεξεργασία. Έτσι υπάρχουν σημαντικές απώλειες από την στιγμή που θα κοπεί το φρούτο ή το λαχανικό. Μάλιστα αυτές αυξάνονται μετά το στύψιμο ή το βράσιμο των τροφών, οπότε προτιμήστε τες όσο το δυνατόν πιο ωμές και ολόκληρες.

  

 

Με τη συνεργασία του Γιάννη Χρύσου, Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, Δ/ντη του Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων και Γεν. Γραμματέα Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

 

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR