counter

Γνώρισε το πλιγούρι

Γνώρισε το πλιγούρι
Γνώρισε το πλιγούρι

Γνώρισε το πλιγούρι

Το πλιγούρι δεν είναι τίποτε άλλο παρά σπασμένο σιτάρι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα φαγητά που περιέχουν ρύζι αντικαθιστώντας το, προσθέτοντας ταυτόχρονα στο γεύμα περισσότερη θρεπτική αξία.

 

... αλλά ακόμα καλύτερο

Γιατί είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη δυσκοιλιότητα και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης είναι πλούσιο σε κάλιο και φώσφορο. Το πρώτο είναι απαραίτητο γιατί συντελεί στην ενεργητική μεταφορά συστατικών μέσα στα κύτταρα και η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή αρρυθμία. Επιπλέον το κάλιο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ο φώσφορος από τη μεριά του συμμετέχει στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού και των οστών καθώς και στην καλή λειτουργία της όρασης.

 

Η θρεπτική αξία του πλιγουριού ενισχύεται λόγω των μεγάλων ποσοτήτων βιταμινών του συμπλέγματος Β που περιέχει, οι οποίες συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό. Η έλλειψή τους προκαλεί κούραση, ατονία, κεφαλαλγίες καθώς και αφυδάτωση του δέρματος. Ακόμη, είναι πλούσιο στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, η οποία παίζει ενεργό ρόλο στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, στην επούλωση τραυμάτων, στην υγεία της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζει και αντικαρκινική δράση.

 

Κι άλλα συν

 

Το πλιγούρι δεν περιέχει χοληστερόλη και είναι πλούσιο σε σίδηρο, σελήνιο και μαγνήσιο. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά του οξυγόνου ενώ η έλλειψή του προκαλεί αναιμία, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται σωματική αδυναμία και πνευματική κόπωση. Το σελήνιο επιβραδύνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών, και ενισχύει την αποτοξίνωση του οργανισμού, καθώς είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τέλος, το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο συστατικό, μιας και η έλλειψή του έχει συνδεθεί με τη σωματική κούραση, τις μυϊκές κράμπες, την έλλειψη όρεξης και τους πονοκεφάλους. Το μαγνήσιο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την καλύτερη λειτουργία του ευερέθιστου εντέρου. 

 

Κατάλληλο στο διαβήτη

Το πλιγούρι προτείνεται και σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη γιατί είναι άριστη πηγή σύνθετων υδατανθράκων και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο αργά απ’ ό,τι το ρύζι και οι πατάτες. Επιπλέον, προσφέρει γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και αποτελεί μια καλή επιλογή γενικά για άτομα που θέλουν να αδυνατίσουν ή να ελέγξουν το βάρος τους.  


Δοκίμασέ το:

 

  • Στο ταμπουλέ

 

  • Με μανιτάρια και λαχανικά

 

  • Ως συνοδευτικό στο κοκκινιστό ή στα ψητά κατσαρόλας

 

  • Στα γεμιστά ή στα γιουβαρλάκια αντί για ρύζι

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR