counter

Γιατί δε χάνω βάρος ενώ κάνω δίαιτα;

Γιατί δε χάνω βάρος ενώ κάνω δίαιτα;
Γιατί δε χάνω βάρος ενώ κάνω δίαιτα;

Κοπέλα πάνω σε ζυγαριά

Πόσο «σκληρή» μπορεί να αποδειχθεί μία δίαιτα; Ποιοι είναι οι λόγοι που ενώ τηρούμε κατά γράμμα το πρόγραμμα, εν τούτοις δεν καταφέρνουμε να χάσουμε βάρος; Αναζητήσαμε τις αιτίες και θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στις απορίες σας.

 


Χρήση φαρμάκων…

Ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων όχι μόνο δεν βοηθούν την προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος, αλλά αντίθετα τη δυσχεραίνουν. Κάποια φάρμακα   επηρεάζουν τα επίπεδα υγρών του οργανισμού με αποτέλεσμα να μην φαίνεται η απώλεια λίπους στην ζυγαριά ενώ άλλα αυξάνουν την όρεξη, προκαλώντας μέχρι και βουλιμικά επεισόδια. Μία άλλη κατηγορία φαρμάκων έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την δραστηριότητά μας καθιστώντας μας υποτονικούς με αποτέλεσμα την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων ενώ  υπάρχουν και  φάρμακα που επηρεάζουν ευθέως τον μεταβολισμό προκαλώντας όχι μόνο την αδυναμία απώλειας βάρους, αλλά… πολύ χειρότερα, την αύξηση του.

 

 

Κακή λειτουργία του οργανισμού…

Τα πρόσθετα που υπάρχουν σε αρκετά συσκευασμένα τρόφιμα έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία ενός οργανισμού. Και η προσπάθεια απώλειας βάρους για μεγάλο χρονικό διάστημα, απαιτεί αυτή τη λειτουργία. Αν και δεν υπάρχουν ερευνητικά αποτελέσματα που να σχετίζουν άμεσα την λήψη των πρόσθετων στα τρόφιμα με την αύξηση του βάρους, ωστόσο αποδεδειγμένα σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν δυσπεψία και φουσκώματα, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια για μία αποτελεσματική δίαιτα.

 


Ο ρόλος του υποθυρεοειδισμού…

Η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την μεταβολική λειτουργία του οργανισμού. Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται αισθητά. Μέχρι ο υποθυρεοειδισμός να διαγνωστεί και να ρυθμιστεί, παρατηρείται εύκολη αύξηση του βάρους και δυσκολία απώλειας, ακόμα και με την χρήση υποθερμιδικού προγράμματος διατροφής. Αμέσως μετά την ρύθμισή του ωστόσο με χρήση φαρμακευτικής αγωγής, η μεταβολική λειτουργία επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.

 

 

Σακχαρώδης διαβήτης…

Ο σακχαρώδης διαβήτης ορίζεται από τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Η ινσουλίνη μάλιστα είναι από μόνη της μία ορμόνη που προάγει την αποθήκευση λίπους. Εάν τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή, τότε επηρεάζουν αρνητικά την απώλεια βάρους. Εφόσον όμως, ρυθμιστούν οι τιμές σακχάρου και ινσουλίνης, τότε η φυσιολογική λειτουργία επανέρχεται.

 


Ψυχολογική διάθεση – στρες…

Η προσπάθεια για τον έλεγχο και κυρίως για τη μείωση του βάρους, απαιτεί συγκέντρωση, προγραμματισμό και πειθαρχία στους στόχους. Το καθημερινό άγχος και η κακή διάθεση, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες σε αυτή την προσπάθεια καθώς δεν επιτρέπουν τον εύκολο προγραμματισμό και την τήρηση ενός διατροφικού προγράμματος. Ο ρόλος της ψυχικής διάθεσης στον μεταβολισμό δεν αναφέρεται στην βιβλιογραφία, ωστόσο εκτιμάται ότι εφόσον επηρεάζει την ορμονική λειτουργία, επιδρά εν τέλει και στον μεταβολισμό.

 

 

Κληρονομικότητα…

Η κληρονομικότητα είναι ένας ακόμη παράγοντας που καθορίζει την ορμονική και επομένως και τη μεταβολική λειτουργία ενός οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ικανότητα απώλειας βάρους, χωρίς όμως να αποτελεί μία από τις βασικές ρυθμιστικές παραμέτρους. Με λίγα λόγια, οι διατροφικές συνήθειες είναι εκείνες που τελικά θα καθορίσουν το αποτέλεσμα.

 

 

Χρήσιμες συμβουλές:

  • Μπορεί όλοι οι παραπάνω παράγοντες να λειτουργούν ανασταλτικά στα αποτελέσματα μιας δίαιτας, ωστόσο μπορείτε να ξεπεράσετε ορισμένες δυσκολίες λαμβάνοντας υπόψη σας τα εξής:  

 

  • Μείνετε απόλυτα συγκεντρωμένοι στην προσπάθεια και στο αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε.

 

  • Ξεκινήστε την προσπάθεια απώλειας βάρους σε μία χρονική περίοδο που η δίαιτα να μπορεί να ενταχθεί στις προτεραιότητές σας.

 

  • Αξιολογήστε από την αρχή την οργανική και κυρίως την ορμονική  λειτουργία του οργανισμού σας. Εάν εντοπίσετε την ύπαρξη κάποιου ανασταλτικού παράγοντα πρέπει τουλάχιστον να αναγνωρίσετε την «ταυτότητά» του και να τον λάβετε υπόψη στα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και στην περίπτωση που ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

 

  • Θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι η προσπάθεια που ξεκινάτε έχει αρχή, αλλά δεν έχει τέλος! Το γεγονός ότι έχετε αυξημένο βάρος, σημαίνει ότι οι διατροφικές σας συνήθειες έπασχαν. Αυτό σημαίνει ότι η  βελτίωση της διατροφής σας δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε μία δίαιτα σύντομης διάρκειας αλλά να εφαρμοσθεί για μια ολόκληρη ζωή.

 

 

Με τη συνεργασία του Γιάννη Χρύσου, κλινικού διαιτολόγου – διατροφολόγου, Δ/ντη  του Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων και Γεν. Γραμματέα Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

 


Διάβασε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR