counter

Φρέσκια ντομάτα ή πελτέ;

Φρέσκια ντομάτα ή πελτέ;
Φρέσκια ντομάτα ή πελτέ;

Φρέσκια ντομάτα

Τα κοκκινιστά είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά,  όμως συχνά αναρωτιόμαστε αν γίνονται πιο νόστιμα και υγιεινά με φρέσκια ντομάτα ή με πελτέ.  

 

Φρέσκια ντομάτα 

Η κατανάλωση μίας ντομάτας τη μέρα μπορεί να προσφέρει μέχρι και 30% προστασία από τις καρδιακές παθήσεις, χάρη στο υψηλό περιεχόμενό της σε λυκοπένιο, το οποίο μειώνει τα επίπεδα της οξειδωμένης LDL- κακής χοληστερόλης.

 

Το συστατικό αυτό που περιέχεται, είναι μία από τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, χάρη στην ικανότητά του να εξουδετερώνει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που προκαλούν μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων. Έτσι, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε ποσοστό μέχρι και 45%.

 

Διαθέτει υψηλά ποσοστά βιταμίνης C, βοηθώντας στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Μάλιστα η κατανάλωση 2 ντοματών είναι ικανή να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού στη συγκεκριμένη βιταμίνη κατά το ήμισυ.

Θερμίδες: 22kcal, Κάλιο:244 mg, Βιταμίνη C: 23mg, Λυκοπένιο: 3,7mcg, Αλάτι: 0.0075gr

 

Πελτές…

Το λυκοπένιο στον επεξεργασμένο πολτό ντομάτας είναι 4 με 6 φορές περισσότερο διαθέσιμο βιολογικά από ότι στη φρέσκια ντομάτα. Αυτό οφείλεται στο ότι η μεμβράνη των φυτικών κυττάρων της ντομάτας καταστρέφεται κατά το μαγείρεμα ή την επεξεργασία, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται περισσότερο. Γι’ αυτό τα επεξεργασμένα προϊόντα ντομάτας όπως, ο πελτές, περιέχουν 6 φορές περισσότερο λυκοπένιο συγκριτικά με την ίδια ποσότητα φρέσκιας ντομάτας.

Ο πελτές πολλές φορές μπορεί  να είναι πιο θρεπτικός από τη φρέσκια ντομάτα, γιατί παρασκευάζεται από ώριμες ντομάτες που συσκευάζονται κατά την παραγωγή τους με τέτοιο τρόπο, που βοηθάει στο να συγκρατούνται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τους.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι γι’ αυτό και θα πρέπει να αποφεύγεται από τα άτομα με αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης ή αν τον καταναλώσουν (πάντα με μέτρο) τουλάχιστον να μη χρησιμοποιούν έξτρα αλάτι στο φαγητό τους.  

Θερμίδες: 21kcal, Κάλιο: 217mg, Βιταμίνη C: 17mg, Λυκοπένιο: 13,8mcg, Aλάτι: 0.325gr. 

 


Το συμπέρασμα...

Η φρέσκια ντομάτα είναι προτιμότερη το καλοκαίρι που είναι η εποχή της, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε πελτέ, μειώνοντας όμως την προσθήκη αλατιού στο φαγητό.

  

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΜSc Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ-ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας. 

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr

                                             

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR