counter

Δυσκοιλιότητα του ταξιδιώτη. Πώς θεραπεύεται;

Δυσκοιλιότητα του ταξιδιώτη. Πώς θεραπεύεται;
Δυσκοιλιότητα του ταξιδιώτη. Πώς θεραπεύεται;

Δυσκοιλιότητα του ταξιδιώτη. Πώς θεραπεύεται;

Οι κύριες αιτίες του προβλήματος είναι αλλαγή στον προγραμματισμό των συνήθων δραστηριοτήτων μας και αλλαγή  των διατροφικών μας συνηθειών όσον αφορά στο φαγητό αλλά και στα υγρά που προσλαμβάνουμε.

  

Η πρώτη αιτία έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα να χαλάει το ημερήσιο ραντεβού με την τουαλέτα. Καλώς ή κακώς, η εν λόγω διαδικασία είναι μια συνήθεια η οποία αν διαταραχτεί ή μετατεθεί χρονικά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, ακόμη και δυσκοιλιότητα.

  

Όσον αφορά στη δεύτερη αιτία, έχει να κάνει κυρίως με την αλλαγή στην ποιότητα του φαγητού αλλά και του νερού στις διακοπές. Το γαστρεντερικό μας σύστημα -και ειδικότερα το έντερό μας- αποτελεί μια δυναμική οντότητα. Είναι αποικία εκατομμυρίων βακτηρίων, καλών και κακών, που διαμορφώνουν την εντερική μας χλωρίδα, η οποία είναι μοναδική για κάθε άνθρωπο.

  

Η εντερική χλωρίδα παίζει αποφασιστικό ρόλο στην ευρύτερη καλή εντερική μας λειτουργία και αλλοίωση ή μεταβολές της σύστασής της μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και δυσκοιλιότητα. Έτσι, η διαφορετική σύσταση του νερού (το οποίο περιέχει αρκετούς μικροοργανισμούς) στον τόπο των διακοπών μας μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της και να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Παράλληλα, η μείωση των υγρών, των φρούτων και των λαχανικών που συνδυαστικά μπορεί να υπάρξει στις διακοπές δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την όλη διαδικασία.

  

 

5 βήματα για να τη νικήσετε! 

 

  • Μην αλλάζετε βίαια τις συνήθειές σας. Προσπαθήστε να διατηρήσετε σταθερή την ώρα που πηγαίνετε στην τουαλέτα.

 

 

  • Επιλέγετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και στις διακοπές, όπως ψωμί πολύσπορο ή ολικής άλεσης, ποικιλία από φρούτα και λαχανικά είτε στα κύρια γεύματα είτε ως σνακ (τα αποξηραμένα φρούτα -δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα- είναι μια πρακτική και λειτουργική επιλογή), ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα, καστανό και αναποφλοίωτο ρύζι αντί για άσπρο, λαδερά κ.λπ.

 

  • Τρώτε καθημερινά γιαούρτι που είναι πλούσιο σε προβιοτικά ή έχετε μαζί σας προβιοτικά σε μορφή συμπληρώματος (αν  έχετε αντιμετωπίσει ξανά πρόβλημα).

 

 

 

Με τη συνεργασία του Χάρη Γεωργακάκη Κλινικού Διαιτολόγου - Διατροφολόγου M.Sc., Προέδρου Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, Επιστημονικού Συνεργάτη Εργαστηρίου Διατροφής & Κλινικής Διαιτολογίας Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR