Η παράταση της νεότητας είναι ένα ζήτηµα που απασχολεί γυναίκες και άντρες από καταβολής κόσµου. Από την αρχαιότητα έως και σήµερα καταβάλλουµε προσπάθειες ώστε να µείνουµε πάντα νέοι… Τα χρόνια περνούν και όπως δεν µπορούµε να σταµατήσουµε τον χρόνο, έτσι δεν µπορούµε να σταµατήσουµε και τις φυσικές συνέπειες που επιφέρει στον οργανισµό και στο σώµα µας.
Η γήρανση αποτελεί ένα σύνολο µεταβολών που συµβαίνουν καθώς µεγαλώνουµε. Οφείλεται στην αδυναµία του οργανισµού να αντικαταστήσει τα φθαρµένα και κατεστραµµένα κύτταρα µε καινούρια. Η γήρανση εξαρτάται από ενδογενείς παράγοντες, όπως η κληρονοµικότητα και οι ορµονικές µεταβολές (κυρίως στις γυναίκες), όπου τα χαµηλά επίπεδα οιστρογόνων έχουν ως αποτέλεσµα την έναρξη της γήρανσης, και από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι το κάπνισµα, η µόλυνση του περιβάλλοντος, η κακή διατροφή, η αφυδάτωση, το άγχος κ.ά.
Αυτοί είναι µερικοί από τους λόγους για την επαύξηση της παρουσίας των ελεύθερων ριζών στο σώµα. Οι ελεύθερες ρίζες σε κανονικές συνθήκες υπάρχουν σε έναν συγκεκριµένο αριθµό στον οργανισµό. Όταν αυξάνονται αισθητά, καταστρέφουν τα κύτταρα, µε αποτέλεσµα να είναι απαραίτητη η αυξηµένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες συµβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.
Η διατροφή ORAC και ένας υγιεινός τρόπος ζωής, ο οποίος περιλαµβάνει ισορροπηµένες συνήθειες, σε συνδυασµό µε συχνή άσκηση και αποφυγή του καπνίσµατος, συµβάλλουν στην καθυστέρηση του γήρατος. Έτσι, είναι απαραίτητη η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικές µονάδες ORAC στο καθηµερινό διαιτολόγιο. Αυτές είναι οι ακόλουθες:
- Ρόδι
- Αβοκάντο (είναι πολύ πλούσιο και σε µονοακόρεστα λιπαρά)
- Άγρια φρούτα του δάσους (βατόµουρα, µούρα)
- Ξερά δαµάσκηνα
- Πεπόνι
- Όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεµόνι, ακτινίδιο, φράουλα, γκρέιπφρουτ)
- Αγκινάρες
- Καρότα
- Ντοµάτες (κυρίως η σάλτσα ντοµάτας)
- Πιπεριές όλων των χρωµάτων
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (µαρούλι, σπανάκι, µπρόκολο)
- Σπαράγγια
- Ελαιόλαδο, ελιές, ξηροί καρποί
- Μαύρη σοκολάτα – κακάο
Του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Επιστημονικός Διευθυντής «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ», Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου, www.apisxnansis.gr & www.logodiatrofis.gr.
Ανακαλύψτε υπέροχες αντιοξειδωτικές συνταγές στο ένθετο MY cooking του περιοδικού που κυκλοφορεί στα περίπτερα.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)