counter

DEBATE: Καφές VS μαύρο τσάι

DEBATE: Καφές VS μαύρο τσάι
DEBATE: Καφές VS μαύρο τσάι

DEBATE: Καφές VS μαύρο τσάι

ΚΑΦΕΣ

 

- Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Το αυξημένο περιεχόμενό του σε αντιοξειδωτικά (χλωρογενικό οξύ και τριγονελλίνη) συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς από τις ελεύθερες ρίζες. 

 

- Μειώνει τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Τα αντιοξειδωτικά του σε συνδυασμό με την καφεΐνη, μπορούν να βελτιώσουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη.

 

- Ρυθμίζει το σωματικό βάρος. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη και αντιοξειδωτικά διεγείρει τη θερμογένεση, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, αυξάνοντας έτσι τις βιολογικές καύσεις. 

 

- Αυξάνει την πνευματική διαύγεια & τη μνήμη. Ηκαφεΐνη αποτελεί ήπιο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Συγκεκριμέναενεργοποιεί τις λειτουργικές μονάδες του εγκεφάλου που ελέγχουν την προσοχή, τη - μνήμη και τη συγκέντρωση. 

 

- Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του καφέ (χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ) παρουσιάζουν ισχυρή αντικαρκινική δράση ιδιαίτερα ενάντια στον καρκίνο του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα.

  

 

ΜΑΥΡΟ ΤΣΑΪ

 

- Προστατεύει την καρδιά. Τα αντιοξειδωτικά του (φλαβονοειδή) μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL), με αποτέλεσμα να ασκούν ευεργετική επίδραση στα αγγεία της καρδιάς.

 

- Υστερεί σε περιεκτικότητα κατεχινών, οι οποίες βελτιώνουν την οξείδωση του λίπους. Ως εκ τούτου η κατανάλωση μαύρου τσαγιού δε σχετίζεται με την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

 

- Χτίζει γερά οστά καθώς περιέχει μαγγάνιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των οστών και των χόνδρων. Έτσι συμβάλλει στην πρόληψη και τον έλεγχο της οστεοπόρωσης.

 

- Χαρίζει γερά δόντια. Καταστέλλει τη δράση και την παραγωγή οξέων από τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα, πλάκα και ουλίτιδα χάρη στη συνδυασμένη δράση φθορίου και τανινών που περιέχει.

 

- Προστατεύει από ιώσεις και κρυολογήματα καθώς έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε ουσίες με αντιμικροβιακή δράση (θειορουβικίνη και θειοφλαβίνες).

 

Και τα δύο ροφήματα περιέχουν αντιοξειδωτικά με σημαντική προστατευτική δράση για τον οργανισμό. Ωστόσο, ο καφές υπερέχει ελαφρώς ιδιαίτερα όσον αφορά στη ρύθμιση του βάρους και την πρόληψη διάφορων χρόνιων νοσημάτων.

  

 

Της Γεωργίας Καπώλη, MSc, Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Επιστημονικής Διευθύντριας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR