counter

Asexual: Μόδα ή φαινόμενο;

Asexual: Μόδα ή φαινόμενο;
Asexual: Μόδα ή φαινόμενο;

Στην ερώτηση: Σεξ ή σοκολάτα, κάποιοι απάντησαν…το δεύτερο! Μπορεί να σου φαίνεται αδιανόητο έως και μη φυσιολογικό κάποιος να έχει σε υποδεέστερη μοίρα το σεξ αλλά πριν βιαστείς να πεις οτιδήποτε, σου προτείνουμε να διαβάσεις παρακάτω!

Είναι αλήθεια ότι το σεξ στην εποχή μας βρίσκεται παντού και περιστρέφεται γύρω από καθετί. Κάθε μέρα νέοι όροι, τάσεις και συμπεριφορές μπαίνουν στη ζωή σου κάνοντάς σε συχνά να απορείς.  Ένας τέτοιος, νέος όρος, απόλυτα αντισυμβατικός και κόντρα στην προβαλλόμενη υπερσεξουαλικότητα  της εποχής είναι και οι «ασέξουαλ» σύμφωνα με δημοσίευμα στο περιοδικό Forma.

«Ασέξουαλ» είπατε;

Είναι λογικό να σε ξενίζει ο όρος αυτός, αφού εισήχθη σχετικά πρόσφατα στις ζωές μας, ενώ δεν είναι ακόμα δόκιμος από τη στιγμή που δεν υπάρχει σχετική τεκμηρίωση από την επιστημονική κοινότητα.

Παρόλα αυτά, όπως μας εξηγεί ο σεξολόγος Κυριάκος Κουρούσιας,   «ασέξουαλ», λέγεται εκείνος ο οποίος έχει ελάχιστες ή καθόλου σεξουαλικές φαντασιώσεις ή επιθυμία να συνευρεθεί με κάποιον άλλο άνθρωπο, είτε του ίδιου φύλου είτε του αντιθέτου, και αυτό δεν του προκαλεί δυσφορία».

Μπορεί να σου είναι δύσκολο να το αντιληφθείς αλλά πράγματι υπάρχουν άνθρωποι τους οποίους δεν τους απασχολεί καθόλου η σεξουαλική πράξη! Μπορούν κάλλιστα να κάνουν σεξ, δεν είναι ανίκανοι, απλά δεν το σκέφτονται καθόλου.

Οι «ασέξουαλ», δεν είναι άφυλοι, μην μπερδεύεσαι. Έχουν σεξουαλική ταυτότητα είναι δηλαδή άνδρες ή γυναίκες απόλυτα συμφιλιωμένοι με το φύλο τους. Αυτό που δεν έχουν είναι σεξουαλικό προσανατολισμό.  Όπως εξηγεί ο κύριος Κουρούσιας: «Ο κοινωνικός τους ρόλος δεν αλλάζει, διατηρούν κανονικά τα κοινωνικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά του φύλου τους και αντίστοιχα συμπεριφέρονται ως άντρας και ως γυναίκα. Απλά δεν προσανατολίζονται κάπου σεξουαλικά, δηλαδή το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον  δεν στρέφεται προς κανένα φύλο, όπως για παράδειγμα στους ετερόφυλους το σεξουαλικό ενδιαφέρον στρέφεται προς άτομα του αντίθετου φύλου και στους ομοφυλόφιλους  προς άτομα του ίδιου.

Ποιοι είναι;

Η ασεξουαλικότητα είναι κατάσταση, όπως επισημαίνει ο κ. Κουρούσιας. Έχει να κάνει με το τι θέλει κανείς βαθιά συναισθηματικά και ψυχολογικά μέσα του. Δηλαδή, εάν νιώθει την ανάγκη συναισθηματικά και βιολογικά να έρθει σε ερωτική επαφή μ’ ένα άλλο άτομο.

Υπάρχουν 2 κύριες κατηγορίες ασέξουαλ, οι «romantic» και οι «a-romantic».

  1. Οι «ρομαντικοί», μπορούν ν’ αναπτύξουν τρυφερά αισθήματα για κάποιον, είτε άντρα είτε γυναίκα και να κάνουν σχέση μαζί του χωρίς όμως να τους ενδιαφέρει η σεξουαλική επαφή. Νιώθουν δηλαδή, ρομαντική έλξη για κάποιον άλλο άνθρωπο και μπορούν να επιλέξουν να κάνουν σεξ σκεπτόμενοι την δημιουργία οικογένειας.
  2. Οι «μη-ρομαντικοί», δεν νιώθουν ρομαντική έλξη, δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για το σεξ ούτε και τους ενδιαφέρει να κάνουν σχέση.

Υπάρχουν ασέξουαλ που είτε ανήκουν στους ρομαντικούς είτε στους μη ρομαντικούς. Είναι πιθανόν να αυνανίζονται κατά περιόδους, αλλά δεν νιώθουν την ανάγκη να διοχετεύσουν αυτή την ορμή σε κάποιον άλλο άνθρωπο.

Η ασεξουαλικότητα, πάντως συνήθως αποτελεί σταθερό χαρακτηριστικό από την εφηβεία και συνεχίζει εφ’ όρου ζωής! Δεν γίνεται για παράδειγμα στα 35 σου να αποφασίσεις ότι θα αλλάξεις, τονίζει ο σεξολόγος. Ούτε φυσικά και το αντίστροφο μπορεί να συμβεί, να αποφασίσεις δηλαδή ξαφνικά να γίνεις ασέξουαλ. Γι’ αυτό και πολλές έρευνες τελευταία τείνουν να συνδέουν την ασεξουαλικότητα με τροποποιήσεις που έγιναν από τη δράση προγεννητικών ορμονών κατά την διάρκεια της κύησης, συμπληρώνει ο κ. Κουρούσιας και συνεχίζει: «Δεν μπορείς να αποφασίσεις να γίνεις ασέξουαλ γιατί δεν είναι κάτι που επιλέγεις, είναι αυτό που είσαι. Όπως δεν γίνεται να επιλέξεις να γίνεις ομοφυλόφιλος ή ετεροφυλόφιλος».

Ποιοι δεν είναι… Η ασεξουαλικότητα συχνά μπορεί να μπερδευτεί από κάποιους με περιπτώσεις  ατόμων με μειωμένη λίμπιντο ή που περνούν κάποια περίοδο σεξουαλικής αποχής. Αν και οι δεύτεροι  μπορεί να μοιράζονται τα ίδια συμπτώματα με τους ασέξουαλ, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα! Ίσως να περνάς άσχημα ψυχολογικά αυτή την περίοδο και να σκέφτεσαι σπανιότερα το σεξ όμως αυτό δε σημαίνει ότι έγινες ασέξουαλ! Επίσης μπορεί να είσαι για παράδειγμα πληγωμένη από προηγούμενες σχέσεις και  να μη θέλεις να μπεις σε άλλη σχέση, γιατί φοβάσαι ή έχεις απογοητευτεί. Μπορεί να έχεις κλειδωθεί συναισθηματικά ίσως και σεξουαλικά και να μην έχεις φαντασιώσεις ή σεξουαλική επιθυμία για ένα διάστημα. Αυτό δεν σε κάνει ασέξουαλ. Είναι μια απόφαση από επιλογή η οποία καταστέλλει κάποιες  ανάγκες σου. Επειδή όμως αυτό στην πορεία μπορεί να σε επηρεάσει ψυχολογικά,  είναι απαραίτητη σ’ αυτή την περίπτωση η συμβολή της ψυχοθεραπείας για να μην κρύβεσαι, να μπορέσεις να δουλέψεις τους φόβους ή /και τον πόνο σου, ώστε να ξεκλειδώσεις και να μπορέσεις να πλησιάσεις τις ανάγκες σου και να βρεις την πολυπόθητη ισορροπία.

Σκόπιμο λοιπόν είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι αν κάποιος έχει μειωμένη ερωτική επιθυμία και αυτό του προκαλεί δυσφορία, δυσλειτουργία στην καθημερινότητα του και προβληματισμό, τότε σίγουρα δεν είσαι ασέξουαλ! Οι ασέξουαλ, δεν θα προβληματιστούν ποτέ γι’ αυτό και δεν θα αναζητήσουν τη βοήθεια κάποιου ειδικού αφού δεν το αντιλαμβάνονται και δεν το βιώνουν ως πρόβλημα καθώς δεν αισθάνονται ότι περιορίζεται σε κάτι η λειτουργικότητα τους! Απλά, δεν τους ενδιαφέρει το σεξ!

Info: Στους ασέξουαλ , δεν περιλαμβάνονται όσοι απέχουν από το σεξ για λόγους πεποίθησης, ηθικoύς, θρησκευτικούς ή άλλους. Κι αυτό διότι, ενώ έχουν ερωτική επιθυμία, την καταστέλλουν εγκεφαλικά.

1%  παγκοσμίως είναι ασέξουαλ σύμφωνα με μία και μοναδική Βρετανική έρευνα. Όπως όμως εξηγούν οι ειδικοί το ποσοστό αυτό ίσως είναι υπερεκτιμημένο καθώς είναι πιθανό να εντάσσονται σε αυτό και άτομα με κάποιου είδους σεξουαλική δυσλειτουργία, οργανικής ή ψυχολογικής αιτιολογίας, που να επηρεάζει την σεξουαλική τους επιθυμία δευτερογενώς. Επίσης, δεν έχουν γίνει περαιτέρω έρευνες για να τεκμηριώσουν το ποσοστό αυτό.

Ξέρεις ότι… οι γυναίκες asexual είναι περισσότερες από τους άνδρες.

Το κίνημα

Οι ασεξουαλικοί έγιναν περισσότερο γνωστοί στην κοινωνία το 2001, όταν και δημιουργήθηκε το πρώτο διαδικτυακό κίνημα «AVEN» στην Αμερική από τον ασεξουαλικό ακτιβιστή Ντέιβιντ Τζέι από το Σαν Φρανσίσκο. Σήμερα το Αsexual Visibility Education Network, αποτελεί μια πλατφόρμα επικοινωνίας των απανταχού asexual, για να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα μεταξύ ανθρώπων που μοιράζονται ίδιες σκέψεις και να μην αισθάνονται προβληματικοί.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάνει κινήσεις προς την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία για να αναγνωριστεί το δικαίωμα τους να μην επιθυμούν σεξουαλική επαφή με άλλα άτομα ως διακριτός σεξουαλικός προσανατολισμός. Δηλαδή να υπάρχουν οι ετεροφυλόφιλοι, οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι και οι ασεξουαλικοί.  Προς το παρόν το αίτημα τους δεν έχει γίνει δεκτό.

Είναι διαταραχή;

Η κοινότητα των AVEN υποστηρίζει ότι η αδιαφορία προς την σεξουαλική πράξη, δεν αποτελεί διαταραχή.  Είναι μια κατάσταση δεδομένη για τα άτομα που τη βιώνουν και δεν υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των ασέξουαλ.

Στην επιστημονική κοινότητα οι απόψεις διίστανται. Συνεπώς δεν υπάρχει τεκμηριωμένη επιστημονική προσέγγιση ως προς αυτό. Οι περισσότεροι ψυχίατροι  και ψυχολόγοι πάντως λένε ότι, η ασεξουαλικότητα τείνει προς την διαταραχή και ουσιαστικά περικλείεται στις σεξουαλικές διαταραχές και πιο συγκεκριμένα στην διαταραχή της υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας, ενώ σπανιότερα μπορεί να αποτελέσει σύμπτωμα άλλων ψυχολογικών διαταραχών. Αυτό όμως είναι κάτι που κρίνεται από τον ειδικό αφού αξιολογήσει όλη την κλινική εικόνα του ατόμου.

Της Εβελίνας Φραγκιαδάκη

Με τη συνεργασία του Κυριάκου Κουρούσια,  Ψυχοθεραπευτή - Sex Therapist

(BA Psychology, REBT Fellow, Pg.Dip. Sex therapy).

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR