counter

"Οι σημερινοί τραγουδιστές αν δεν βγούν στα περιοδικά με τα μαγιό και τα παιδιά, τους έφαγε η "μαρμάγκα"!

"Οι σημερινοί τραγουδιστές αν δεν βγούν στα περιοδικά με τα μαγιό και τα παιδιά, τους έφαγε η "μαρμάγκα"!
"Οι σημερινοί τραγουδιστές αν δεν βγούν στα περιοδικά με τα μαγιό και τα παιδιά, τους έφαγε η "μαρμάγκα"!

Γιώργος Μαργαρίτης

«Ένας Αιώνας Λαϊκό Τραγούδι».  Αυτό είναι το θέμα-αφιέρωμα της μεγάλης συναυλίας που θα παρουσιάσει ο Γιώργος Μαργαρίτης την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, στο Άλσος Βεΐκου στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ που διοργανώνεται στον συγκεκριμένο χώρο.

Στιβαρός λαϊκός ερμηνευτής, ο Γιώργος Μαργαρίτης, απ’ τους λίγους  που έχουν πλέον απομείνει θα αποδώσει με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο και ύφος «αυθεντικά λαϊκά εφ’ όλης της ύλης», πραγματικά διαμάντια ενός ολόκληρου αιώνα.

Με αφορμή τη συναυλία αυτή αλλά και το διπλό cd του που θα κυκλοφορήσει με τον ίδιο τίτλο, μίλησε στο FTHIS.GR και είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μαζί του μια όμορφη κουβέντα ξεκινώντας από το σήμερα και γυρνώντας 41 χρόνια πίσω.

Όταν ρωτήσαμε τον Γιώργο Μαργαρίτη γιατί δεν είναι κι εκείνος ανάμεσα στις συνεργασίες που έχουν γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια όπως , Βίσση - Μαριώ, Βίσση - Μαίρη Λίντα, Βανδή - Αντύπας, Ρουβάς - Αντύπας, Θεοδωρίδου – Παπαρίζου με Πανταζή, εκείνος μας απάντησε: «Δεν έκατσε. Με κάποιους από τους καλλιτέχνες που μου αναφέρεις, θα μπορούσα να συνεργαστώ. Όχι όμως με όλους. Θα συνεργαζόμουν με αυτούς που θα δεχόντουσαν να πουν ωραία τραγούδια και θα έκαναν υποχωρήσεις. Τα τραγούδια που λέω εγώ θέλουν βίωμα για να τραγουδηθούν για αυτό ακόμη κι όταν είμαι σε έναν χώρο και ακούω, θέλω να ακούω ωραία τραγούδια, είμαι ικανός να φύγω από συνεργασία  αν ακούσω κάτι που δεν μου αρέσει».

Και τι εννοεί όταν λέει ωραία τραγούδια … «Θα σου πώ … Πρόσφατα κατέβαινα από Καβάλα και συνάντησα την Νατάσσα (Θεοδωρίδου) στο αεροπλάνο και της λέω… «Ρε κορίτσι μου πες και κανένα άλλο τραγούδι όχι όλο τα ίδια και τα ίδια, όλα καψούρικα με τον ίδιο ρυθμό. Σε κάθε δίσκο σου πέρνα και ένα κοινωνικό τραγούδι για τον κόσμο, βιωματικό. Λίγο μετά και ενώ συνεχίζαμε την κουβέντα μας η Νατάσσα μου λέει Ναι! θα το κάνω»… Αυτό εννοώ. Ότι υπάρχουν πολλοί καλοί καλλιτέχνες στη νέα γενιά αρκεί να πουν κι άλλα τραγούδια»

Η στιγμή που ο Γιώργος Μαργαρίτης οργίστηκε ήταν όταν τον η συζήτηση ήρθε στα σημερινά τραγούδια που ακούγονται... "Απορώ! Που το βρίσκουν το κουράγιο, αυτοί που γράφουν τα τραγούδια και αυτοί που τα τραγουδάνε, ενώ ο κόσμος διπλα τους πεινάει αυτοί να λένε ερωτικά και καψούρικα τραγούδια. Δεν βλέπουν τι γίνεται στη χώρα μας. Δεν μπορούν να τους γράψουν κι ένα τραγούδι που να μιλάει για την κατάσταση του κόσμου"

Όταν επισημάναμε στον Γιώργο Μαργαρίτη ότι πια το star system, θέλει τους καλλιτέχνες να μην έχουν μόνο φωνή και καλά τραγούδια αλλά και εμφάνιση και να ξέρουν να μοιράζονται τη ζωή τους με το κοινό, εκείνος αφοπλιστικά ειλικρινής απάντησε: «Εμείς στα χρόνια μου κρυβόμασταν για να μην μας βγάλει κανείς με μαγιό. Τώρα αν δεν φωτογραφηθούν με τα μαγιό και τα παιδιά, θα τους φάει η «μαρμάγκα»

Άραγε έχει μετανιώσει για τραγούδια που έχει πει… «Εννοείτε ότι μετάνιωσα, αλλά δεν θα σου πω για ποια. Είπα τραγούδια επειδή έπρεπε… Όχι επειδή ήθελα. Είπα τραγούδια επειδή μου τα υποδείκνυαν οι παραγωγοί. Γιατί οι σημερινοί τραγουδιστές νομίζεις δεν αναγκάζονται να πουν τραγούδια που δεν θέλουν; Αλλά έτσι είναι… ο καλλιτέχνης όσο μεγαλώνει από την πείρα μαθαίνει»

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση ο Γιώργος Μαραγαρίτης μίλησε για το αν σκέφτηκε ποτέ να σταματήσει το τραγούδι: «Όχι βέβαια…Ποτέ. Μετά από 41 χρόνια στη δουλειά, τώρα νομίζω ότι έχω να δώσω ακόμη περισσότερα». Αντικαταστάτη του δεν βλέπει κανέναν από τους τραγουδιστές της νέας γενιάς κι όχι γιατί όπως μας τόνισε πολλές φορές, δεν αξίζουν … « Ίσα, ίσα είναι πολλοί και καλοί αυτοί που υπάρχουν σήμερα στο χώρο, αλλά ο καθένας με τη δικιά του χροιά και το δικό του ρεπερτόριο θα μείνει. Δεν έχει νόημα να πεις ότι αυτός είναι ο νέος τάδε. Άμα πατήσεις στο όνομα κάποιου για να γίνεις, τότε δεν θα γίνεις ποτέ τίποτα. Οι ιδιαίτεροι τραγουδιστές γεννιούνται, δεν γίνονται»

Στο «Άλσος Βεϊκου» την Τετάρτη θα ακουστούν από τον Γιώργο Μαργαρίτη, δημιουργίες των Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Παπαϊωάννου, Χατζηχρήστου, Μητσάκη, Χιώτη, Καλδάρα, Ζαμπέτα, Δερβενιώτη, Βίρβου, Κολοκοτρώνη, Ευτ. Παπαγιαννοπούλου, Τσάντα, Άκη Πάνου, Νικολόπουλου, Σούκα αλλά και των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Πλέσσα, Λευτ. Παπαδόπουλου και όχι μόνο.

Μαζί του ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Μανώλης Καραντίνης, ο μαέστρος Γιώργος Παγιάτης καθώς και οι τραγουδίστριες Ντένια Κουρούση και η Χριστιάννα Γαλιάτσου.

Το χαμηλό εισιτήριο της βραδιάς, 10 ευρώ, θα δώσει την ευκαιρία στους φίλους του καλού τραγουδιού να απολαύσουν σπουδαία τραγούδια και μοναδικές ερμηνείες από έναν τραγουδιστή που με την προσωπικότητα, το ένστικτο και τη βιωματική του σχέση με το εν λόγω ρεπερτόριο, δικαίως θεωρείται στις ημέρες ως ένας άξιος συνεχιστής των μεγάλων της κλασικής σχολής του λαϊκού –με την ευρύτερη έννοια- τραγουδιού.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR