counter

Ο έρωτας στα χρόνια της κρίσης

Ο έρωτας στα χρόνια της κρίσης
Ο έρωτας στα χρόνια της κρίσης

Ο έρωτας στα χρόνια της κρίσης

Η ιστορία αποδεικνύει ότι οι μεγαλύτεροι έρωτες μπορεί να ανθήσουν σε καιρούς πολέμου, φτώχειας και σοβαρών δυσκολιών. Άραγε αυτό σημαίνει ότι στα χρόνια της κρίσης ο έρωτας όχι μόνο μπορεί να υπάρξει και να αντέξει αλλά και να θριαμβεύσει, δίνοντας νέο νόημα στη ζωή μας; 

 

Μια φορά κι έναν καιρό ο παππούς και η γιαγιά μας, ίσως η μαμά κι ο μπαμπάς μας, ερωτεύτηκαν τρελά και στις περισσότερες περιπτώσεις, χωρίς δραχμή στη τσέπη, ξεκίνησαν στο όνομα του έρωτα να κυνηγήσουν τα όνειρά τους για να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Και ύστερα σειρά πήρε η επόμενη γενιά, που σαφώς και αυτή έχει ερωτευτεί, καρδιοχτυπήσει, αγαπήσει, όμως ακολουθώντας την εποχική τάση «του ζήσαμε καλύτερα» έμπλεξε τον έρωτα με τα ακριβά μονόπετρα, τους λαμπερούς γάμους και τα ρομαντικά ταξίδια στην Καραϊβική…

 

Κι ύστερα ήρθε η κρίση. Και για τους περισσότερους από εμάς χάθηκαν όλα. Ευτυχώς, όχι κι ο έρωτας! Αυτός μοιάζει με είδος που επιβιώνει ανά τους αιώνες των αιώνων (ευτυχώς). Επιβιώνει και θριαμβεύει ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Ακόμα λοιπόν και σήμερα, που είναι αρκετά δύσκολο για ένα ζευγάρι να χαράξει πορεία κοινής ζωής, φαίνεται ότι όλοι έχουμε ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, τον έρωτα! Πολύ περισσότερο, έχουν αλλάξει δραστικά οι αντιλήψεις και οι ανάγκες μας, πράγμα που επιβεβαιώνει και η έρευνα.

 

Τι αναζητά η Ελληνίδα στον έρωτα;

Έρευνα που διεξήχθη από το Ανδρολογικό Ινστιτούτο και την Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πίτσμπουργκ της Αυστρίας, ανέδειξε την καταλυτική επίδραση της οικονομικής κρίσης στις ανθρώπινες σχέσεις και ιδιαίτερα στις ερωτικές. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι η οικονομική κατάσταση του συντρόφου έρχεται σε δεύτερη μοίρα πίσω από την ανάγκη για συναισθηματική πληρότητα και οικογενειακή ηρεμία. Τα ευρήματα μάλιστα που αφορούν τη χώρα μας προκαλούν έκπληξη στους ειδικούς, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Ελληνίδα της κρίσης επενδύει πλέον στην τρυφερότητα και δηλώνει ξεκάθαρα τι αποζητά από το άλλο της μισό:

«Να νοιάζεται για μένα και να μ’ αγαπά, και ας είναι φτωχός»!

 

Στροφή στον ρομαντικό έρωτα

Για πρώτη φορά λοιπόν η Ελληνίδα, απειλούμενη από την πλήρη απώλεια της συντροφικότητας, δεν δίνει την παραμικρή σημασία στην οικονομική επιφάνεια του συντρόφου της, χαρακτηρίζοντάς την ως μη απαραίτητο στοιχείο για την ασφάλεια που αποζητά. Ενώ οι γυναίκες θέλουν έρωτα, διότι ξέρουν από ένστικτο ότι μόνο έτσι προχωρά μια σχέση, τελικά ζητούν ασφάλεια, που δεν είναι χειροπιαστή έννοια, αλλά πιθανόν δημιούργημα του φόβου που διακρίνει την κοινωνία στη φάση της έντονης κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις Ελληνίδες και τη σχέση τους με το αντίθετο φύλο η έρευνα έδειξε ότι:

  • Η οικονομική κατάσταση του συντρόφου δεν φαίνεται πλέον να παίζει ουσιαστικό ρόλο για την επιλογή συντρόφου ή τη διατήρηση της σχέσης.

  • 36% των γυναικών θεωρούν ότι η ερωτική ζωή έχει τον πρώτο λόγο στην επιλογή συντρόφου και στη διατήρηση σχέσης.

  • 53% των γυναικών θεωρούν ότι η ασφάλεια έχει τον πρώτο λόγο στην επιλογή συντρόφου.

  • Ο πιο σημαντικός τομέας λοιπόν για την επιλογή συντρόφου είναι η διατήρηση μιας μόνιμης σχέσης αυτή την περίοδο με βασικό ζητούμενο την ασφάλεια.

Παρ' όλο όμως που η ερωτική ζωή εξακολουθεί να θεωρείται σημαντικός πυρήνας στις σχέσεις, παρουσιάζει ελλείμματα ικανοποίησης, κυρίως λόγω μείωσης όχι μόνο της συχνότητας αλλά και της διάρκειας των ερωτικών επαφών, γενικά με πτώση της ποιότητας, επισημαίνουν οι ειδικοί.

 

Τι θέλουν περισσότερο οι γυναίκες από τους άνδρες…


Οι πιο δημοφιλείς απαντήσεις της έρευνας ήταν:


  • «Να νοιάζεται για μένα».


  • «Να μου φέρεται με τρυφερότητα».


  • «Να είναι πιστός».


  • «Να νοιάζεται για την οικογένεια».

 

Πιο ρομαντικές, οι οικονομικά αδύναμες...

Κάτι ακόμα που προέκυψε από την έρευνα είναι η ανάλυση των στοιχείων με βάση τη γεωγραφική κατανομή των απαντήσεων. Σε περιοχές λοιπόν που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, αν και θα περίμενε κανείς να βρει ψηλά την οικονομική κατάσταση του συντρόφου ως σημαντικό κριτήριο, τελικά βρίσκεται ενώπιον μιας τεράστιας έκπληξης

! Οι γυναίκες αξιολογούν ως μοναδικό παράγοντα που πραγματικά επηρεάζει την επιλογή συντρόφου τη συναισθηματική ασφάλεια! Αυτό σημαίνει ότι δεν ψάχνουν τον άνδρα με οικονομική επιφάνεια που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής ή θα τις βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο, αλλά εκείνον που θα καλύψει κυρίως τις συναισθηματικές τους ανασφάλειες.

 

Το σχόλιο του ειδικού

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Κώστας Κωνσταντινίδης, διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα αποτελέσματα της έρευνας μας δείχνουν ότι υπάρχει μια πλήρης αποδόμηση της εικόνας που χαρακτήριζε την Ελληνίδα στα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης. Η σημερινή Ελληνίδα βάζει ταφόπλακα στις επιφανειακές υλιστικές φιλοδοξίες άλλων εποχών και αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη lifestyle εικόνα που καλλιεργούσε για εκείνην και τον σύντροφό της, διακρίνοντας τη ματαιότητα τέτοιων επιλογών. Οι προτεραιότητές της σήμερα είναι σαφείς: πρώτα η διατήρηση της σχέσης και η οικογένεια, με επένδυση στην τρυφερότητα ως αντίδοτο σε μια υποβόσκουσα ανασφάλεια που γεννήθηκε από την οικονομική ανέχεια.

Παραδομένη στα νέα οικονομικά δεδομένα και υποταγμένη σε πρωτόγνωρα ένστικτα ανασφάλειας, ωστόσο αρκετά ευφυής και ευέλικτη για να ανασύρει στην επιφάνεια το γυναικείο ένστικτο της επιβίωσης, τόσο για την ίδια όσο και για την οικογένειά της, επιστρέφει στις ρομαντικές αρχές του έρωτα».

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR