counter

Ο άνθρωπος που γνωρίζει όσο κανείς την Αθηνά Ωνάση, αποκαλύπτει την αλήθεια για το "σκληρό" της πρόσωπο!

Ο άνθρωπος που γνωρίζει όσο κανείς την Αθηνά Ωνάση, αποκαλύπτει την αλήθεια για το "σκληρό" της πρόσωπο!
Ο άνθρωπος που γνωρίζει όσο κανείς την Αθηνά Ωνάση, αποκαλύπτει την αλήθεια για το "σκληρό" της πρόσωπο!

 Αθηνά Ωνάση -  Αλέξης Μανθεάκης

Από τη Δήμητρα Βγενοπούλου

Ήταν δέκα χρόνια πριν που ο Αλέξης Μανθεάκης κυκλοφορούσε το βιβλίο "Αθηνά, στο μάτι του κυκλώνα" (εκδόσεις Περίπλους) και μιλούσε τότε για τη μικρή Αθηνά, την εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση, και κληρονόμο της αμύθητης περιουσίας του. Τα χρόνια πέρασαν και η Αθηνά ενηλικιώθηκε. Και ο Αλέξης Μανθεάκης επιστρέφει με το δεύτερο μέρος της ιστορίας για τη "χρυσή κληρονόμο" και για άλλη μια φορά φέρνει στο φως πληροφορίες για τη ζωή και το χαρακτήρα της που ελάχιστοι γνωρίζουν, με το "Athina Onassis. In the eye of the storm"(Κυκλοφορεί στο Amazon.com ως e-book, ενώ ετοιμάζεται να εκδοθεί- για αρχή- στο εξωτερικό)

Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της οικογένειας Ωνάση μιλάει αποκλειστικά στο FTHIS.GR για το βιβλίο που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, καθώς αποκαλύπτει το “σκληρό πρόσωπο” της Αθηνάς.

Αθηνά Ωνάση -  Αλέξης ΜανθεάκηςΟ Αλέξης Μανθεάκης εξηγεί: "H Αθηνά έδινε πάντα την αίσθηση ενός φοβισμένου παιδιού. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι σκληρή. Την περιέγραψα ως "κούκλα από ατσάλι" και έλεγα πάντα ότι θα δείτε μια άλλη Αθηνά, όταν ενηλικιωθεί. Όπως και συνέβη. Η Αθηνά έχει τον σκληρό χαρακτήρα του παππού της, καταρχήν. Επίσης, έχει βιώσει πάρα πολλά ως παιδί, δίκες, κόντρες, διαμάχες, δημόσια προσβολή, διαφορετικές κουλτούρες. Όλα αυτά ήρθαν και ολοκλήρωσαν τον χαρακτήρα της."

Θα χαρακτήριζε "απάνθρωπη" τη συμπεριφορά της;

"Όχι, δεν θα ήθελα να το πω έτσι, αν και αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να δημιουργείται αυτή η αίσθηση. Αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω είναι γιατί η Αθηνά έχει γυρίσει την πλάτη της στην Ελλάδα και ό, τι μπορεί να την συνδέει μ’ αυτή"     

 

Η οικογένεια "θρύλος" και η ιστορία της

Στο βιβλίο ο κ. Μανθεάκης σκιαγραφεί την προσωπικότητα της Αθηνάς και παράλληλα διηγείται τις άγνωστες πτυχές μιας οικογένειας που αποτελεί "θρύλο". "Δεν είναι μόνο τα χρήματα, εξάλλου υπάρχουν πολλοί πλουσιότεροι από την Αθηνά και την οικογένεια Ωνάση. Η οικογένεια αυτή αποτελεί θρύλο. Το όνομα "Ωνάσης" μπορώ να σας πω ότι είναι πιο ισχυρό σήμερα απ’ ότι παλαιότερα. Σκοπός μου ήταν να ολοκληρώσω την ιστορία μιας οικογένειας, των γεγονότων και των προσώπων που την περιβάλλουν και συνδέονται μ’ αυτή και να την παρουσιάσω στο κοινό. Έχοντας πλέον πάρει μια απόσταση από τα πράγματα και τα πρόσωπα, και εφόσον έχουν μεσολαβήσει από το πρώτο βιβλίο πολλά περιστατικά που ολοκλήρωσαν την αληθινή εικόνα της ιστορίας, θεώρησα ότι ήρθε η ώρα να τα δημοσιοποιήσω".

Η κόντρα με τον πατέρα της

"Ξεκίνησε με αφορμή τη διαχείριση της περιουσίας της. Μια εβδομάδα πριν ενηλικιωθεί, σηκώθηκε και έφυγε από το σπίτι. Ο Τιερί Ρουσέλ αντιδρούσε στο δεσμό της με τον Ντόντα. Δεν ήθελε να αφήσει τις σπουδές της και να φύγει μαζί του. Ανησυχούσε το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στα περιουσιακά ένας άγνωστος άντρας. Η Αθηνά είχε στραφεί εναντίον του πατέρα της μέσω δικηγόρων και η διαμάχη, που ωστόσο έληξε με εξωδικαστικό συμβιβασμό, κόστισε και στις δύο πλευρές 30 εκατομμύρια ευρώ σε δικηγορικά έξοδα. Μέχρι και πρόσφατα δεν είχαν καλές σχέσεις με τον πατέρα της. Πλέον έχουν εξομαλυνθεί λίγο. Έχει επαφή με τα ετεροθαλή της αδέλφια και τη μητριά της, Γκάμπι”

Η δύναμη του ονόματός της και πώς την χρησιμοποιεί

"Η Αθηνά έχει απόλυτη συναίσθηση της δύναμης που έχει το όνομά της, την ξέρει. Είναι τόσο ισχυρό, που ακόμα και τον Ομπάμα να πάρει τηλέφωνο, αυτός θα το σηκώσει. Στο παρελθόν, πολλοί πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών μου έχουν παραδεχτεί ότι θα την δέχονταν ή θα της μιλούσαν, αν τους το ζητούσε.

Η Αθηνά χρησιμοποιεί το όνομα Ωνάση. Έχει ιδρύσει ένα Παγκόσμιο Τουρνουά υπερπήδησης εμποδίων (Ιππασίας) το World Champions Tour, που πραγματοποιείται διεθνώς, και φέρει το όνομά της"

H ιστορία επαναλαμβάνεται

"Η Αθηνά επαναλαμβάνει την ιστορία της οικογενείας της. Όπως και η γιαγιά της, Τίνα Λιβανού, αλλά και η μητέρα της, Χριστίνα, παντρεύτηκαν άντρες που δεν τους ήθελαν οι οικογένειές τους. Το ίδιο έκανε και εκείνη με τον Ντόντα. Επίσης, πάντα υπήρχε ένας δεσμός με τη λατινική Αμερική: ο παππούς της, ο Ωνάσης, ξεκίνησε από την Αργεντινή, η μητέρα της, Χριστίνα, πέθανε στην Αργεντινή, η ίδια από την Ελβετία έφυγε και πήγε στη Βραζιλία"  

Η επιστροφή στην Ελλάδα 

"Αν η Αθηνά είχε έρθει φέτος στην Ελλάδα, πιθανότατα θα το γνώριζα. Η τελευταία φορά που ήρθε ήταν το 2004. Από τότε, δεν νομίζω ότι έχει ξανάρθει, εκτός αν αυτό έγινε τόσο κρυφά. Αποτελεί ένα θέμα ότι δεν έχει επισκεφτεί την Ελλάδα καθόλου και η αίσθηση μου είναι ότι δεν θα το κάνει."

Διαβάστε αποσπάσματα από το βιβλίο που δημοσιεύτηκαν στo ένθετο "Real Life" της "Real News"

Αθηνά Ωνάση -  Αλέξης ΜανθεάκηςΈστρεψε την πλάτη στους συγγενείς της

Όταν κάποια στιγμή η θεία της Αθηνάς, Όλγα Ωνάση, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ζήτησε τη βοήθειά της, εκείνη ποτέ δεν ανταποκρίθηκε και τόσο τα τηλεφωνήματά της όσο και το γράμμα που έγραψε στη χρυσή κληρονόμο δεν έλαβαν ποτέ απάντηση. Η Όλγα μού τηλεφωνούσε κάθε 10 ημέρες περίπου, λέγοντάς μου ότι δεν είχε καθόλου χρήματα και εξαιτίας του προχωρημένου της ηλικίας της δεν μπορούσε να δουλέψει. Η Αθηνά και οι άνθρωποί της στην Ελβετία αγνόησαν το αίτημα της θείας της... Λίγο καιρό αργότερα η Όλγα κατέφευγε καθημερινά στο συσσίτιο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και περίμενε υπομονετικά τη σειρά της σε μια μεγάλη ουρά απόρων, προκειμένου να της δώσουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό. Την ίδια ώρα -στις 22 Οκτωβρίου του 2003- η Αθηνά φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα βραζιλιάνικης εφημερίδας, να αγόρασε στον Ντόντα πανάκριβη αγελάδα ράτσας, που της κόστισε 230.000 δολάρια!

Η απουσία της την κηδεία της θείας της

Ήταν πολύ λυπητερό που δεν ήθελε να πει το τελευταίο αντίο στην ετεροθαλή αδελφή του Ωνάση, η οποία στάθηκε στο πλευρό της στις δύσκολες στιγμές της ζωής της, ακόμα και όταν κορυφώθηκε η κόντρα με το ίδρυμα Ωνάση, που ήταν υπέυθυνο για το ετήσιο εισόδημα που έπαιρνε η Καλλιρόη από την περιουσία του αδελφού της. Η Αθηνά και η Καλλιρόη είχαν ανταλλάξει πολλές επισκέψεις τα τελευταία χρόνια στις Άλπεις, που τα εξοχικά τους βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση, και η σχέση τους ήταν στενή μέχρι το απόγευμα που η Καλλιρόη μίλησε στην Αθηνά λέγοντάς της να προσέχει τους άντρες και τα κινητρά τους. Από εκείνη την ημέρα τόσο η ίδια όσο και ο Ντόντα δεν επισκέφτηκαν ποτέ ξανά την Καλλιρόη.

Η κόντρα με τον πατέρα της

Όταν ενηλικιώθηκε η Αθηνά, το 2003, και κληρονόμησε την περιουσία της, ο Τιερί δεν ήταν έτοιμος να δεχτεί πως η κόρη του είχε πλέον μεγαλώσει. Μέσω του καταπιστεύματος που ο Τιερί δημιούργησε για εκείνη, το ποσό που έπαιρνε κάθε μήνα έφτανε τις μερικές χιλιάδες δολάρια και οτιδήποτε εξτρά θα έπρεπε να συζητηθεί με την επιτροπή που ήταν υπεύθυνη για τη διαχείριση. Ο Τιερί τότε, μου είπε πως η Αθηνά ήθελε να αγοράσει ένα άλογο στον Ντόντα που κόστιζε 50.000 δολάρια και αμέσως τα χρήματα δόθηκαν. Όταν, όμως, αμέσως μετά ζητήθηκε ένα πολλαπλάσιο του παραπάνω ποσού, πάλι για την αγορά δεύτερου αλόγου για τον Ντόντα, ο Τιερί δεν ήταν ευχαριστημένος και το είπε αυτό στην Αθηνά. Τελικά, τα χρήματα δόθηκαν. Σε λίγο καιρό, η Αθηνά ζήτησε ξανά κάποια χρήματα, καθώς το μηνιαίο ποσό της είχε τελειώσει, αλλά η γραμματέας της απάντησε ξερά πως είχε ξοδέψει όλο το ποσό για εκείνο το μήνα. Για την Αθηνά αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι…

"Συμπεριφέρεται σαν πριγκίπισσα"

Ακόμη και οι αυστηροί κανονισμοί των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα παρακάμφθηκαν για χάρη της κληρονόμου. Όσοι επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν τα αγωνίσματα από τις κερκίδες των VIP ή των διαγωνιζομένων θα έπρεπε να υποβάλουν το αίτημά τους μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο Ντόντα ζήτησε να τους χορηγηθεί το ειδικό πάσο μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία, αίτημα που εξεταζόταν από την επιτροπή, η οποία αποφάσισε να επικοινωνήσει με την οικογένεια της Αθηνάς και συγκεκριμένα με τον πατέρα της. Ο Τιερί ταξίδευε και όταν τελικά κατάφερα να τον βρω στο τηλέφωνο και να του εξηγήσω τη κατάσταση, λέγοντάς του πως μια εξαίρεση θα μπορούσε να γίνει για την Αθηνά, αυτός απάντησε: "Παρακαλώ να τους πείτε να μην τους δώσουν πάσο. Δεν πρέπει να έχει ειδική μεταχείριση, γιατί συμπεριφέρεται σαν πριγκίπισσα από τότε που έφυγε από το σπίτι και μπορεί να κάνει τα πάντα με τα χρήματά της. Θέλω να πάει να παρακολουθήσει τους αγώνες μαζί με τους άλλους θεατές. Δεν πρέπει να έχει ειδική μεταχείρηση". Τρεις ημέρες μετά, μου τηλεφώνησαν και μου είπαν πως εκδόθηκε ειδικό πάσο εισόδου σε χώρο με αυξημένα μέτρα ασφαλείας ειδικά για την Αθήνα, παρά τους κανονισμούς. Όταν τους ρώτησα γιατί έγινε αυτό, μου απάντησαν: "Μα είναι η εγγονή του Ωνάση"!

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR