counter

Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Λαγκάρντ

Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Λαγκάρντ
Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Λαγκάρντ

Τσίπρας Λαγκάρντ

Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως αποκάλυψε o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

"Υπήρξε μια αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το τι γίνεται με τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας", ανέφερε σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης ο κ. Φίλης μιλώντας στο Mega, ενώ ερωτηθείς αν συζητήθηκε η λίστα των μεταρρυθμίσεων απάντησε: "Όλα αυτά. Διότι και η λίστα είναι αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης".

Ο κ. Φίλης έκανε επίσης λόγο για καλό κλίμα με τους θεσμούς. "Δεν είναι κλίμα αντιπαράθεσης και πολέμου, είναι κλίμα εξομάλυνσης και συνεννόησης που ήταν αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε και θα συνεχιστεί σε άλλα επίπεδα, πολιτικής διαπραγμάτευσης", εξήγησε.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, η συζήτηση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα με την κ. Λαγκάρντ να τονίζει ότι «στη χώρα σας έχω γίνει διάσημη από τη ‘’λίστα Λαγκάρντ’’», και τον Πρωθυπουργό να απαντά «ναι, αλλά με θετικό πρόσημο».

Η κυρία Λαγκάρντ επεσήμανε στον κ. Τσίπρα ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα προκειμένου να αξιοποιηθεί η λίστα και συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους οι πλούσιοι. Ο Πρωθυπουργός συμφώνησε μαζί της τονίζοντας ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι ένα κοινωνικό δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Τρίτης και με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου μετέφερε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Αντίστροφη μέτρηση για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την παρουσίαση του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να οριστικοποιήσει εντός των επόμενων ημερών τη λίστα που θα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα για να ξεμπλοκάρει μέρος των δόσεων που εκκρεμούν. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group «διεξήχθη μια παραγωγική διαβούλευση όπου προσεγγίσαμε διάφορα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας». Η κυβέρνηση συμφώνησε ότι θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές και τόνιζαν ότι υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο "Brussels Group" το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμάκιων στην Αθήνα.

Εφόσον η κυβέρνηση θα έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τότε θα συγκληθεί το Eurogroup, πιθανόν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. 

Βέβαιος πως η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει άμεσα το πακέτο μεταρρυθμίσεων στους εταίρους της εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως ανέφερε ο ίδιος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Τρίτης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας του μετέφερε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Πηγή: ΑΝΤΕΝΝΑ.GR 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR