counter

Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Ζωή σαν παραμύθι - Σπάνιες φωτογραφίες από την παιδική του ηλικία μέχρι το τέλος

Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Ζωή σαν παραμύθι - Σπάνιες φωτογραφίες από την παιδική του ηλικία μέχρι το τέλος
Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Ζωή σαν παραμύθι - Σπάνιες φωτογραφίες από την παιδική του ηλικία μέχρι το τέλος

Μια ζωή σαν παραμύθι έζησε ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ. Ο ίδιος ήταν Βασιλιάς της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973, οπότε με δημοψήφισμα καταργήθηκε η μοναρχία και κηρύχθηκε έκπτωτη η δυναστεία από τη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Με το Δημοψήφισμα του 1974 εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες επέλεξαν με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος. Από το 1967, μετά το αποτυχημένο αντικίνημα κατά της δικτατορίας που οργάνωσε στις 13 Δεκεμβρίου, ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.

Ως βασιλιάς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας με σημαντικότερη την εμπλοκή του στα γεγονότα της Αποστασίας, όταν συγκρούστηκε με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα την παραίτηση του τελευταίου.

Διαβάστε επίσης: Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Το κρυφό ειδύλλιο με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και η ένσταση της Φρειδερίκης

Στράφηκε κατά του ελληνικού Δημοσίου απαιτώντας 161,1 εκατομμύρια ευρώ και τελικά μετά από δικαστικές διαμάχες κατάφερε να αποζημιωθεί με 13,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν από τη ΔΟΥ Αχαρνών, τον Μάρτιο του 2003.

Στον δημόσιο λόγο μετά την κατάργηση της βασιλείας αναφερόταν συνήθως ως τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος ή Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ.

Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Η συνέντευξη για την βασιλεία

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες», ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι στην ιστορία θα ήθελε να μείνει ως κάποιος που δεν επέτρεψε στην πατρίδα του να κυλιστεί σε εμφύλιο ή άλλο πόλεμο.

Αξίζει να σταθούμε φυσικά στο σημείο που αναφέρει ότι «Δεν είμαι τέως ή πρώην αλλά ο βασιλεύς Κωνσταντίνος, τελεία και παύλα».

Σε ερώτηση για το αν θα όρκιζε και πάλι την κυβέρνηση της χούντας είπε: «Οπωσδήποτε θα την όρκιζα, οπωσδήποτε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, διότι μη ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στο άγνωστο και όταν λέω άγνωστο εννοώ ότι κανένας δεν είχε εξουσία εκείνη τη στιγμή, ο μόνος που είχε εξουσία εάν ήθελε να την ασκήσει ήμουν εγώ, αλλά και ποιός με άκουγε εκείνη τη στιγμή, ήταν πολύ περίεργη η κατάσταση, αλλά θα την όρκιζα την κυβέρνηση».

Απαντώντας μάλιστα στο γιατί ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ έφυγε μετά το αποτυχημένο αντιπραξικόπημα, αντικίνημα αντί να δώσει μάχη κατά της Χούντας ανέφερε ότι «εκείνη την εποχή εγώ σκεφτόμουν ότι έπρεπε να γίνει όλο αυτό το πράγμα χωρίς να χυθεί αίμα».

«Δεν έχω ψηφίσει ποτέ μου. Κοιτάξτε να δείτε, εγώ μεγάλωσα με το ενδεχόμενο ότι μια μέρα θα διαδεχθώ τον πατέρα μου οπότε δε με άφησαν ούτε και ήθελα να έχω αυτή την πολυτέλεια, δεν την έχω την ανάγκη αυτή να πάω να ψηφίσω. Τώρα δε που είμαι και, ζούσα στην εξορία δεν έχω και λόγο να ασχοληθώ με αυτό το θέμα, τώρα που είμαι στην Ελλάδα too late», σημείωσε.

Αργότερα, σε μία σπάνια συνέντευξή του είχε εμφανιστεί πιο χαλαρός με το όλο ζήτημα. «Δεν με ενοχλεί το τέως. Όλοι είμαστε τέως κάτι...»

Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Τα προβλήματα υγείας και το τέλος

Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην εντατική του «Υγεία», μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο τέως βασιλιάς και η σύζυγός του, είχαν μετακομίσει στο Κολωνάκι από το Πόρτο Χέλι μήνες νωρίτερα προκειμένου να παρακολουθείται από τους γιατρούς του. Ο συναγερμός, σήμανε όταν όλη η οικογένεια ήρθε στην Αθήνα: Ο λόγος για τα πέντε παιδιά του, τα εννέα εγγόνια του και τις αδελφές του βασίλισσα Σοφία και Ειρήνη από την Ισπανία.

Δείτε όλες τις σπανιες φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Γλυξμπουργκ στην photo gallery που ακολουθεί:

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR