counter

Η σχέση μετά τα παιδιά

Η σχέση μετά τα παιδιά
Η σχέση μετά τα παιδιά

Οικογένεια

Ο ερχομός ενός παιδιού αποτελεί συνήθως μια μαγική περίοδο για ένα ζευγάρι. Μια περίοδο που οι γονείς κατακλύζονται από πρωτόγνωρα συναισθήματα αγάπης και ευτυχίας για το θαύμα της ζωής που κρατούν στα χεριά τους. Ταυτόχρονα βέβαια, ένα παιδί "διαταράσσει" τις ισορροπίες μιας σχέσης φέρνοντας μαζί του απροσδόκητες προκλήσεις για ένα ζευγάρι.

Στους δύο τρίτος και τέταρτος … χωρεί!

"Τα παιδιά αποτελούν την υπέρτατη ευτυχία και ολοκλήρωση για ένα ζευγάρι.", λέει η Σοφία Καλαφάτη, 32 ετών, μητέρα δύο παιδιών 3,5 και 2 ετών αντίστοιχα. "Από τη στιγμή που γίνεσαι γονιός, ως δια μαγείας "μαθαίνεις" να αγαπάς διαφορετικά, πιο ολοκληρωμένα, πιο αληθινά. Με λιγότερο εγωισμό και περισσότερη ανιδιοτέλεια. Όχι μόνο τα παιδιά σου αλλά και τον άντρα σου, με τον οποίο η σχέση περνάει σε άλλο επίπεδο, καθώς είναι πλέον όχι μόνο σύντροφος άλλα και ο πατέρας των παιδιών σου. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, όταν γίνεσαι γονιός η σχέση σου με τον σύντροφό σου αλλάζει. Αναθεωρείς τις απόψεις σου για τη ζωή και τις αξίες σου και θέτεις άλλες προτεραιότητες ως άτομο και ως ζευγάρι, έχοντας ως κύριο γνώμονα πια την οικογένειά σου. Πρόκειται για συναισθήματα που μόνο αν γίνεις γονιός μπορείς να νιώσεις."

Προσγείωση στην πραγματικότητα

Λένε ότι τα παιδιά αποτελούν τον καθρέφτη μιας σχέσης. Ή ακόμα καλύτερα τον μεγεθυντικό φακό της, καθώς η μετάβαση από τους δύο στους τρεις ή στους τέσσερις, επιφέρει εκτός από ευτυχία και μια σειρά από προβλήματα που ένα ζευγάρι καλείται να αντιμετωπίσει. Πολλές φορές μάλιστα, όσο προετοιμασμένοι και αν είναι οι νέοι γονείς να υποδεχτούν ένα παιδί, δεν είναι έτοιμοι να αντικαταστήσουν τον παλιό τρόπο ζωής τους και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα, μετά την ευφορία του πρώτου καιρού, διαφωνίες και άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα τους να βγαίνουν στην επιφάνεια. Έτσι συχνά, η σχέση μοιάζει να "απειλείται" από ένα παιδί, καθώς οι προτεραιότητες, οι επιλογές και οι απαιτήσεις αλλάζουν.

"Σαφώς και τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα. Ιδιαίτερα στην αρχή τα παιδιά αποτελούν μια μεγάλη δοκιμασία για τη σχέση, καθώς καλείσαι να αντιμετωπίσεις καταστάσεις δύσκολες και άγνωστες δοκιμάζοντας τις αντοχές και τα όριά σου ως άτομο αλλά και ως ζευγάρι." λέει η Σοφία.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το 67% των ζευγαριών είναι "δυστυχισμένα" μεταξύ τους, τα τρία πρώτα χρόνια ζωής του μωρού τους, ενώ ένα υψηλό ποσοστό χωρίζει μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια που ακολουθούν από τη γέννηση του παιδιού.

"Ευτυχώς εμείς μέχρι στιγμής ανήκουμε στο υπόλοιπο 33%, συμπληρώνει χαμογελώντας η Σοφία. Όχι πως είναι πάντα εύκολο. Υπάρχουν φορές που λόγω πίεσης μπορεί να τσακωθείς για πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έδινες καν σημασία, όπως κάποια πεταμένα ρούχα ή ένα τηλέφωνο που ξύπνησε το μωρό. Πρέπει απλά κάπου να ξεσπάσεις, και είναι κατανοητό ή τουλάχιστον πρέπει να είναι. Χρειάζεται αμοιβαία προσπάθεια και ενδιαφέρον καθώς είναι στο χέρι σου να μην αφήσεις την κούραση και τον εκνευρισμό να κερδίσουν την συντροφικότητα και την αγάπη. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα, υπάρχουν διακυμάνσεις στη σχέση, ωστόσο αν έχει γερές βάσεις και το θέλουν και οι δύο θα αντέξει!"

Διαχωρισμός των ρόλων

Ένας επιπλέον παράγοντας που συμβάλλει στην "αλλαγή" της σχέσης μετά τα παιδιά είναι οι διακριτοί ρόλοι που τείνουν να υιοθετούν οι άντρες και οι γυναίκες όσον αναφορά στην ανατροφή τους ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Οι γυναίκες είναι αυτές που καλούνται ως επί το πλείστον να αναλάβουν τόσο την ανατροφή των παιδιών όσο και τη φροντίδα του σπιτιού με αποτέλεσμα συχνά να νιώθουν το βάρος των ευθυνών που τους αναλογεί πολύ μεγάλο, κατηγορώντας ενίοτε τον σύντροφό τους για έλλειψη υποστήριξης και βοήθειας. Οι άντρες από την άλλη βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωποι με ένα σωρό απαιτήσεις και υποχρεώσεις που έρχονται να διαλύσουν την ηρεμία και την απόλαυση της μέχρι τότε σχέσης τους. Όλες αυτές οι αλλαγές είναι λογικό να θέτουν τη σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι σε μια νέα βάση, πιο δύσκολη, πιο ώριμη και πιο απαιτητική καθώς οι υποχρεώσεις αυξάνονται.

"Πράγματι, επειδή η διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα παιδιά μου είναι πολύ μικρή, θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ο πρώτος χρόνος μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού μου ήταν πραγματικά αρκετά δύσκολος, καθώς στην ουσία είχα δύο μωρά, σε συνδυασμό με δουλειά, σπίτι και συζυγικές υποχρεώσεις! Οφείλω βέβαια να ομολογήσω ότι ο σύζυγός μου με στήριξε και με στηρίζει πολύ, όπως άλλωστε θεωρώ ότι πρέπει να γίνεται σε κάθε ζευγάρι. Μέσα σε μία οικογένεια οι υποχρεώσεις θα πρέπει να μοιράζονται και το ζευγάρι να βρίσκει τις ισορροπίες ώστε να είναι ευτυχισμένο. Αυτό μπορεί για παράδειγμα να σημαίνει ότι ο άντρας μου θα πάει σούπερ μάρκετ με τα παιδιά προκειμένου εγώ να πάω στο κομμωτήριο ή για έναν καφέ και εγώ αντίστοιχα θα κρατήσω τα παιδιά για να πάει μετά τη δουλειά για ένα ποτό με τους φίλους τους"

Έρωτας είναι η αιτία

Είναι γεγονός ότι η συναισθηματική κάλυψη που νιώθουν στην αρχή κυρίως οι γυναίκες από το μωρό τους είναι τόσο μεγάλη ώστε ζητούν λιγότερα από τον σύντροφό τους. Οι άντρες από την άλλη νιώθουν συχνά παραμελημένοι και παραπονιούνται για έλλειψη προσοχής από τη σύντροφό τους. "Είναι αλήθεια πως η αγάπη μοιράζεται και πως ιδιαίτερα στην αρχή σε συνδυασμό με την κούραση και την "δυσαρέσκεια" που νιώθεις για το σώμα σου δεν έχεις και μεγάλη διάθεση για "έρωτες". Εξάλλου ένα μωρό σε γεμίζει και σε επιβραβεύει συναισθηματικά τόσο πολύ που πραγματικά νιώθεις πλήρης."

Βέβαια η γυναίκα δεν γίνεται να είναι μόνο "μαμά" γι αυτό και κρίνεται αναγκαία η παρουσία του πατέρα στο πλευρό της ως ερωτικός σύντροφος προκειμένου να μην αποτελεί μοναδική της έγνοια η σχέση της με το παιδί. "Σε θεωρητικό επίπεδο όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τη σχέση να ατονήσει. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να αναλογιστούμε είναι τι κάνει ο καθένας μας στην καθημερινότητα για να κρατήσει την σχέση ζεστή και τον σύντροφό του ευτυχισμένο. Για παράδειγμα φροντίζω να κοιμίζω τα παιδιά μέχρι τις 9.30 το βράδυ ώστε να αφιερώσω λίγο χρόνο στο σύζυγό μου όταν έρθει από το γραφείο ή εκείνος με παρακινεί να βγούμε έξω οι δυο μας ή να πάμε μια εκδρομή που θα μας χαλαρώσει από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Είναι το παν να μην αφήσεις να χαθεί ο έρωτας και το ενδιαφέρον του ενός για τον άλλον"

Πώς να μείνετε ενωμένοι

  • Η ένταση, η κούραση και το άγχος τους πρώτους μήνες είναι φυσιολογικά. Μην πανικοβάλλεστε με τις νέες σας ευθύνες και βοηθήστε ο ένας τον άλλον ώστε να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα.
  • Μην πέσετε στην παγίδα του ανταγωνισμού για το ποιος είναι καλύτερος γονιός. Ζητήστε βοήθεια ο ένας από τον άλλον, ξεκουραστείτε όταν μπορείτε, μοιράστε τις αρμοδιότητες και μειώστε τον εκνευρισμό και τις διαμάχες.
  • Συζητήστε οτιδήποτε σας απασχολεί, σας ενοχλεί ή σας κουράζει με σκοπό να βρείτε λύση και να το διορθώσετε από κοινού.
  • Διεκδικείστε και ξανακερδίστε ο ένας τον άλλον έχοντας πάντα στο μυαλό σας τους λόγους που σας έκαναν εξ αρχής να ερωτευτείτε και να εκτιμήσετε ο ένας τον άλλον. Κάντε σεξ, αγκαλιαστείτε και επιδιώξτε γενικότερα τη σωματική επαφή.
  • Ως γονείς συχνά θέτετε τις ανάγκες σας σε δεύτερη μοίρα. Εξασφαλίστε χρόνο για τους δύο σας χωρίς να νιώθετε ενοχές ότι "παραμελείτε" το παιδί σας.
  • Να θυμάστε ότι ένα παιδί είναι ευχαριστημένο όταν και οι γονείς του είναι ευχαριστημένοι και άρα σε θέση να το φροντίσουν καλύτερα και να του προσφέρουν περισσότερα.

Της Φαίης Ευθυμίου με τη συνεργασία της ψυχολόγου Ροδούλας Ζορμπά.

Διαβάστε περισσότερα στο paidimag.gr


FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR