counter

Από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης
Από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Με τι τιμή ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο για το επίδομα. Τι  λένε οι πρατηριούχοι για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Με την τιμή του λίτρου να κυμαίνεται από 85 έως 88 λεπτά αρχίζει από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι δικαιούχοι του επιδόματος δεν γνωρίζουν ακόμη για το τι θα γίνει με το επίδομα και αναμένουν την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.Η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) είναι να μειωθεί στα 13 λεπτά το λίτρο (από 23 που ήταν πέρυσι) η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης με ταυτόχρονη κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Στην περίπτωση αυτή, η λιανική τιμή διαμορφώνεται γύρω στα 75 λεπτά το λίτρο.

Ως επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, προκρίνεται η αυστηροποίηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, έτσι ώστε να μειωθεί σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των δικαιούχων. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι η λύση αυτή θα έχει τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές επιπτώσεις καθώς όλα τα νοικοκυριά, ακόμα κι εκείνα που δεν θα λάβουν το  επίδομα, θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να είναι σημαντικά φθηνότερο από πέρυσι, (οπότε η τιμή εκκίνησης ήταν 1-1,1 ευρώ το λίτρο), καθώς στο μεταξύ υποχώρησαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Καθώς η μνημονιακή δέσμευση προβλέπει την μείωση κατά 50% του κονδυλίου του επιδόματος θέρμανσης, αποφασίστηκε - εκτός από την αυστηροποίηση των κριτηρίων για επιδότηση- να διατηρηθεί η ουσιαστική εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ώστε να μην ανοίξει "δρόμος" για λαθρεμπόριο και να διατηρηθεί η επιδότηση του πετρελαίου στα 35 λεπτά ανα λίτρο. Με δεδομένο ότι η λιανική τιμή του πετρελαίου ξεκινά σήμερα περίπου στα 85 λεπτά, το τελικό κόστος για τα νοικοκυριά περιορίζεται στα 50 λεπτά ανά λίτρο. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο  της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Μ.Κιούση, για να αλλάξει ο ειδικό φόρος χρειάζεται νόμος ο οποίος όμως δεν έχει έρθει προς ψήφιση, άρα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης παραμένει ο ίδιος.

Πηγή: antenna.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR