counter

Αντιμετωπίστε το σύνδρομο της άδειας φωλιάς

Αντιμετωπίστε το σύνδρομο της άδειας φωλιάς
Αντιμετωπίστε το σύνδρομο της άδειας φωλιάς

Αντιμετωπίστε το σύνδρομο της άδειας φωλιάς

Η «εγκατάλειψη» της πατρικής στέγης από τα παιδιά είτε για σπουδές είτε για κάποιον άλλο λόγο στοιχίζει στις γυναίκες που μένουν πίσω σε ένα σπίτι που μέχρι πρόσφατα είχαν συνηθίσει να βλέπουν γεμάτο. Τι μπορούν να κάνουν;

 

Οι γυναίκες που διανύουν τη δεκαετία των 40 ή των 50 η οποία συμπίπτει και με την εμμηνόπαυση πλήττονται από το σύνδρομο της άδειας φωλιάς λόγω του ότι τα παιδιά τους φεύγουν από το σπίτι είτε  γιατί παντρεύονται είτε για να συγκατοικήσουν ή για σπουδάσουν σε άλλη πόλη ή ακόμα και σε άλλη χώρα.

 

Σε μία τέτοια κατάσταση όμως μία γυναίκα που έχει συνηθίσει να αφιερώνει όλο της τον χρόνο στη φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειάς της μπορεί να νιώσει πλήξη και ανία ή ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψης επειδή δεν έχει προσωπικά ενδιαφέροντα και δεν ξέρει πως να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο που ξαφνικά προκύπτει.

 

Έτσι βιώνει ένα υπαρξιακό στρες καθώς δεν ξέρει πια ποιος είναι ο ρόλος της και αισθάνεται ότι δεν έχει αξία ακριβώς επειδή δεν υπάρχει κανένας γύρω της να φροντίσει, ενώ τα όποια προβλήματα στη σχέση με τον σύζυγό της μπορεί να γίνουν πιο έντονα.

 

Οι γυναίκες που είναι πιο πιθανόν να βιώσουν το σύνδρομο της άδειας φωλιάς είναι εκείνες που:

 

  • Δεν εργάζονται.

 

  • Έχουν προβλήματα επικοινωνίας ή αποξένωσης με τον σύντροφό τους.

 

  • Έχουν παθολογική  προσκόλληση στα παιδιά τους.

 

Τι μπορεί να βοηθήσει;

 

Να αποκτήσουν ενδιαφέροντα και να επικεντρωθούν στον εαυτό τους κάνοντας πράγματα που τις ευχαριστούν.  Αν π.χ. πριν αφιερωθούν αποκλειστικά στη φροντίδα των παιδιών είχαν κάποιο χόμπι μπορούν να ξαναασχοληθούν με αυτό ή να ξεκινήσουν γυμναστική, να κάνουν ταξίδια κλπ.

 

Να μην αποξενώνονται αλλά να ενισχύσουν την κοινωνικότητά τους εστιάζοντας στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Να απευθυνθούν στον ειδικό ειδικά αν διαπιστώσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

 

 

Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR