counter

Αίµα μετά το σεξ;

Αίµα μετά το σεξ;
Αίµα μετά το σεξ;

Γυναίκα

Μόλις ολοκληρώθηκε η σεξουαλική επαφή µε τον σύντροφό σας και παρατηρείτε αιµορραγία; Μπορεί να συµβεί σε όλες µας και πρέπει να αντιµετωπιστεί.  

 

Η εµφάνιση λίγης ή περισσότερης ποσότητας αίµατος µετά την ολοκλήρωση της ερωτικής πράξης αποτελεί ως επί το πλείστον ένδειξη πως κάτι… δεν πάει καλά. Αν σας συµβεί, οφείλετε να επικοινωνήσετε µε τον γυναικολόγο σας προκειµένου να βρείτε τον «ένοχο», να τον καταπολεµήσετε και να αποτρέψετε µια επόµενη ανησυχητική αιµορραγία. Ποιες είναι όµως οι βασικές αιτίες που την δηµιουργούν;

 

Κολπίτιδα

Είναι συνήθως αποτέλεσµα µόλυνσης από διάφορους µικροοργανισµούς (συνήθως βακτήρια και µύκητες), που είτε εισέρχονται στον κόλπο είτε αναπτύσσονται από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγµα η λήψη φαρµάκων ή κάποιες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήµατος. Κύρια συµπτώµατά της είναι η φαγούρα αλλά και τα δύσοσµα κολπικά υγρά, όµως η κατάσταση αυτή µπορεί να αποτελέσει και την αιτία πρόκλησης αιµορραγίας µετά τη σεξουαλική επαφή.

Ο άµεσος έλεγχος και η παρακολούθηση από τον γιατρό είναι απαραίτητα όπως και η αντιµετώπισή της, η οποία µπορεί να γίνει µόνο µε φαρµακευτική αγωγή.

 

Τραχηλίτιδα

Αυτή η οξεία ή χρόνια φλεγµονή του τραχήλου της µήτρας αποτελεί κατά κύριο λόγο επέκταση άλλων φλεγµονών του κόλπου, της ουροδόχου κύστης ή της ουρήθρας. Και σε αυτή την περίπτωση τα κύρια συµπτώµατα είναι η έκκριση δύσοσµων υγρών αλλά και ο κνησµός στην περιοχή. Ωστόσο υπάρχουν φορές που µετά τη σεξουαλική επαφή µια γυναίκα µε τραχηλίτιδα µπορεί να εµφανίσει µια µικρή αιµορραγία. Η τραχηλίτιδα θεραπεύεται είτε φαρµακευτικά είτε µικροχειρουργικά (διαθερµία, κρυοπηξία, laser).

 

Πολύποδες εξωτραχήλου και ενδοτραχήλου

Είναι συνήθως καλοήθεις όγκοι που βρίσκονται στο εσωτερικό ή το εξωτερικό µέρος της µήτρας. Οι πολύποδες µπορεί να µην εµφανίσουν κανένα σύµπτωµα και να ανευρεθούν τυχαία κατά τον προληπτικό έλεγχο µε ενδοκολπικό υπερηχογράφηµα. Κάποιες φορές όµως είναι πιθανό να προκαλέσουν αιµόρροια από τον κόλπο, κυρίως µετά το σεξ. Η κύρια µέθοδος θεραπείας τους είναι η αφαίρεσή τους (χειρουργικά ή λαπαροσκοπικά) προκειµένου να αποφευχθεί η εξέλιξή τους σε κακοήθεις όγκους.

 

Κακοήθεια στο ενδοµήτριο

Κατά κύριο λόγο ο καρκίνος του τραχήλου της µήτρας στα πρώτα του στάδια σχεδόν ποτέ δεν εµφανίζει κάποιο ενδεικτικό σύµπτωµα. Σε προχωρηµένο στάδιο όµως βασικά του συµπτώµατα είναι τα πολλά και δύσοσµα υγρά, ο πόνος στην κοιλιακή χώρα, η αιµορραγία εκτός περιόδου αλλά και κατά τη διάρκεια ή µετά την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής.

 

Υπερπλασία ενδοµητρίου

Πρόκειται για διόγκωση του ενδοµητρίου, δηλαδή του εσωτερικού χιτώνα της µήτρας. Προκαλεί συνήθως αιµορραγίες, βασικές από τις οποίες είναι η αιµορραγία µε την περίοδο, η παρατεταµένη έµµηνος ρύση, η αιµορραγία στη µέση του κύκλου αλλά και αµέσως µετά τη σεξουαλική επαφή. Θεραπεύεται φαρµακευτικά.

 

Ινοµυώµατα…

Τα ινοµυώµατα είναι καλοήθη ογκίδια που αναπτύσσονται στο στρώµα της µήτρας. Ουσιαστικά πρόκειται για µάζες που στην πλειοψηφία τους δεν εκφράζονται µε συγκεκριµένα συµπτώµατα. Αν όµως εµφανίσουν συµπτωµατολογία, βασική ένδειξή τους είναι η εµφάνιση αίµατος ύστερα από σεξουαλική επαφή. Απαιτείται η αντιµετώπισή τους µέσω της αφαίρεσής τους (χειρουργικά ή λαπαροσκοπικά).

 

Αν συµβεί µία φορά…

Συνήθως, αν η αιµορραγία µετά την επαφή προκαλείται από παθολογικά αίτια, τότε επανεµφανίζεται σχεδόν πάντα µετά την ερωτική πράξη. Αιµορραγία όµως µπορεί να παρατηρηθεί και µία µόνο φορά χωρίς να επαναληφθεί. Σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι να αποτελεί ένδειξη κάποιου µικροτραυµατισµού στην περιοχή της εισόδου του κόλπου ή του εσωτερικού τοιχώµατός του που τις περισσότερες φορές προκαλείται λόγω της «κακής» εισόδου του πέους.

 

Info: Ένας ακόµη παράγοντας που µπορεί να αποτελεί αιτία εµφάνισης αιµορραγίας µετά τη σεξουαλική επαφή είναι και οι ορµονικές διαταραχές.

 

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR