counter

Συνταγή για Τουρσί Λαχανικών

Συνταγή για Τουρσί Λαχανικών
Συνταγή για Τουρσί Λαχανικών

Στην ουσία πρόκειται για ένα ορεκτικό πιάτο που σερβίρεται κρύο και αποτελείται από ένα ή περισσότερα λαχανικά.

Για την παρασκευή του τουρσιού, τα λαχανικά φυλάσσονται σε νερό με αλάτι (άρμη) και ξύδι, τόσο για να συντηρούνται, όσο και για να αποκτήσουν την χαρακτηριστική ξινή γεύση.

Άλλωστε και ετυμολογικά η λέξη τουρσί είναι ιρανικής προέλευσης και σημαίνει ξινός.

Υλικά:

  • 1 μικρό κουνουπίδι, καθαρισμένο εξωτερικά από τα φύλλα του και κομμένο σε μπουκετάκια
  • 1 ματσάκι σέλινο τα τρυφερά κλωνάρια και φυλλαράκια χοντροκομμένα
  • 4 καρότα κομμένα σε φέτες
  • 4 πιπεριές Φλωρίνης καθαρισμένες και κομμένες κάθετα
  • 4 αγγούρια πλυμμένα κομμένα σε φέτες
  • 5 κοτσάνια σέλερι κομμένα σε φέτες

Για την άλμη:

  • 1 λίτρο νερό
  • 1 λίτρο ξίδι
  • 1 χούφτα αλάτι
  • 2 χούφτες ζάχαρη
  • 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 2-3 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.τ.σ μαραθόσπορο
  • 2 κ.τ.σ κόκκους πιπέρι
  • 2 κ.τ.σ κύμινο σε σπόρους
  • 2-3 φυλλαράκια δάφνης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ξίδι με το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν.

Βάλτε το πιπέρι,τη δάφνη,το μαραθόσπορο,το δεντρολίβανο,το θυμάρι,το κύμινο,τη δάφνη και το σκόρδο σε ένα μεγάλο γυάλινο αποστειρωμένο βάζο που κλείνει αεροστεγώς.

Έπειτα σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό βάζετε να βράσει και όταν αρχίζει να κοχλάζει ρίχνετε μέσα το κουνουπίδι για 3΄ και αμέσως βάζετε το με μια τρυπητή κουτάλα και βουτήξτε τα σε ένα μπωλ με κρύο νερό και παγάκια έτσι ώστε να σταματήσετε τον βρασμό του.Συνεχίστε το ίδιο και με τα υπόλοιπα λαχανικά σας εκτός από την πιπεριά Φλωρίνης.

Όταν κρυώσουν τα λαχανικά σας και αφού τα έχετε στραγγίξει και είναι τελείως στεγνά(μπορείτε να τα απλώσετε και σε μια πετσέτα για να το καταφέρετε αυτό)

Ξεκινήστε να τα βάζετε στο βάζο χωρίς να αφήνετε κενά μεταξύ τους, να είναι πιεσμένα δηλαδή. Αν δεν σας χωρέσουν όλα μπορείτε να τα βάλετε και σε ένα άλλο πιο μικρό αποστειρωμένο βαζάκι.

Αφού βεβαιωθείτε πως το νερό έχει ζεσταθεί καλά και έχουν λιώσει και η ζάχαρη και το αλάτι, περιχύστε με αυτό τα λαχανικά που έχετε βάλει στα βάζα σας. Κλείστε καλά τα βάζα σας και βυθίστε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που καίει, όχι να κοχλάζει, και αφήστε τα εκεί για 10΄και μετά αφήστε τα στην άκρη μέχρι να κρυώσουν τελείως.

Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να καταναλώσετε την επόμενη κιόλας μέρα το τουρσί σας χωρίς να περιμένετε περισσότερο από 15 μέρες.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR