counter

Συμφωνώ με τον Γιώργο Λιάγκα, λιθοβολήστε με στο Σύνταγμα!

Συμφωνώ με τον Γιώργο Λιάγκα, λιθοβολήστε με στο Σύνταγμα!
Συμφωνώ με τον Γιώργο Λιάγκα, λιθοβολήστε με στο Σύνταγμα!

Καλησπέρα σας, καλησπέρα σας! Τι μου κάνετε, πώς μου είσαστε; 

Η μελαγχολία του φθινοπώρου σας έπιασε ή είστε τίποτα καλά; Λοιπόν, ξεκινάω γιατί μια εβδομάδα σώπασα.

Μία εβδομάδα περίμενα να δω που και πως θα ξεσπάσει το τσουνάμι Λιάγκας και ρατσισμός-κάθετη πασαρέλα και Gntm-plus size models και αλλά πολλά που συνέβησαν την εβδομάδα που πέρασε που όσο να πεις ήταν μπόλικα. Πριν ξεκινήσω,να σχολιάσω με ένα απλό "Έλα Χριστέ και Παναγιά" για την είδηση που επιβεβαιώθηκε από ότι διαβάζω στα sites «Ηλίανα Παπαγεωργίου και Snik είναι ζευγάρι». Όχι απλά αφήνω αυτό εδώ, σταυροκοπιέμαι και σιωπώ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή των γεγονότων. Από τα σχόλια του Γιώργου Λιάγκα στην εκπομπή του για την εμφάνιση της κοπέλας που είχε επιλεχθεί στο GNTM για plus size model όπερ σημαίνει χοντρή. Τι είπα; Χοντρή; Πως μίλησα έτσι; Είμαι ρατσίστρια; Κάνω bullying; Πέστε να με φάτε. Χοντρός λοιπόν ετυμολογικά με ένα απλό google search σημαίνει αυτό: 

χοντρός , -ή , -ό(για άνθρωπο) που έχει μεγάλο βάρος σε σχέση με το ύψος του, παχύς

Γιατί λοιπόν όταν περιγράψω κάποιον ως χοντρό λέω κάτι άσχημο, ενώ απλά περιγράφω αυτό που βλέπω όπως θα περιέγραφα ότι έβλεπα σαν εξωτερικό χαρακτηριστικό αν μου ζητούσαν την εξωτερική περιγραφή κάποιου ανθρώπου; Ψηλός, κοντός, αδύνατος, χοντρός, ξανθός, μελαχρινός κλπ κλπ.. Εσείς παίζατε «μάντεψε ποιος» μικροί; Τι ερωτήσεις κάνατε για να βρείτε το πρόσωπο που θέλατε; Φοράει γυαλιά; Έχει μουστάκι; Είναι χοντρός; Είναι αδύνατος; Το παιχνίδι αυτό υπάρχει ακόμα η έχει απαγορευτεί λόγο ρατσισμού; Διερωτώμαι... και τώρα πάμε στα σχόλια του Γιώργου Λιάγκα για την κοπέλα την plus size που έβαλε μαγιό κυλίστηκε υγρή στην άμμο γιατί θέλει να γίνει μοντέλο (plus size model) που την επέλεξαν φυσικά να μπει στο παιχνίδι άρα σημαίνει ότι έχει θέση στο χώρο της μόδας όπως η Άσλει Γκράχαμ παραδείγματος χάρη. Πολύ ωραία. Θα φτάσουμε κι εκεί παρακάτω... Ας πάμε όμως λίγο στα ακριβή λόγια του Γιώργου Λιάγκα.

«Να ξεκινήσουμε από την κοπέλα αυτή, την Πεφτίτση. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο πρέπει μια κοπέλα που έχει παραπάνω κιλά, δεν ξέρω πώς να το πω, δε λέω χοντρή, να πρέπει να τη δούμε και να πρέπει αυτή να πείσει τον εαυτό της πως είναι υπέρβαση να βγαίνει να αλειφθεί με λάδι και να είναι υγρή στην παραλία σαν διαφήμιση της Greenpeace. Οφείλω εγώ να τη δω γυμνή στην παραλία, με τα παραπάνω κιλά; Δε θέλω να τη δω γατί αυτή δεν θα γίνει ποτέ μοντέλο. Γιατί αυτό με το plus size πολύ ωραία καραμέλα», είπε αρχικά ο παρουσιαστής, όμως δεν σταμάτησε εκεί.

«Εγώ θεωρώ πως παίρνουν τους ανθρώπους με τα παραπάνω κιλά και τους ξεφτιλίζουν. Εγώ είμαι χοντρός και είμαι ο τελευταίος που μιλάω. Αλλά το ότι είμαι παραπάνω κιλά και κλαίω που κυλίστηκα με το λίπος στην παραλία, δεν το καταλαβαίνω. Άρα, λοιπόν, εμένα που με λένε χοντρό στον δρόμο, να βγω και εγώ με τις πατσές στην παραλία και να πω “αχ τι ωραία που με αποδέχεστε”. H αισθητική είναι ενιαία. Δεν είναι ωραία αυτή η εικόνα. Επιτρέπεται να διαφωνώ με αυτό;» 

Ναι ναι, μέσα σε αυτό το κείμενο υπάρχουν ρατσιστικά σχόλια όπως ”Σαν διαφήμιση της Greenpeace» ρατσιστικό σχόλιο λοιπόν οοοοκ πάσο, και όχι χιούμορ.. Χιούμορ; Πως τόλμησα να γελάσω με αυτό; Όχι όχι ρατσιστικό σχόλιο ναι ναι αυτό θα κρατήσω. Πάμε όμως και στο υπόλοιπο γιατί προφανώς και ο κόσμος όχι μόνο των media, γενικότερα και στις προσωπικές σχέσεις όταν λες κάτι μένει εκεί που θέλει, εκεί που μπορεί να πατήσει για να βγάλει όλα τα δικά του θέματα και τα υπόλοιπα λόγια χάνονται... Ας μείνω και ας πιαστώ κι εγώ από το η αισθητική είναι ενιαία. Που με βρίσκει κάθετα και οριζοντίως και πλαγίως κλπ κλπ σύμφωνη. Όπως στο ότι η ομορφιά είναι αυταπόδεικτη. Και θα εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια στροφή στην παγκόσμιο αγορά και στους διεθνείς οίκους ως προς την αποδοχή του διαφορετικού.

Βλέπε Ashley Graham, εύσωμη ή χοντρή όπως θες πέστο απενοχοποιημένα, και Winnie Harlow μοντέλο με λεύκη σε όλο της το σώμα και το πρόσωπο που κάνει διεθνή καριέρα με τους μεγαλύτερους οίκους να την επιλέγουν. Η διαφορά λοιπόν είναι ότι η μια απέκτησε μια πάθηση στα 4 της χρόνια χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτό, ενώ πληρούσε όλα τα προσόντα για να είναι μοντέλο όμορφη ψηλή και υγειής αδύνατη οπότε ναι, δε θα ήταν άδικο να μην έχει μια θέση στο χώρο της μόδας; Εκεί ναι θα μιλήσουμε ξεκάθαρα για ρατσισμό και μη αποδοχή του διαφορετικού εάν δεν έβρισκε χώρο στη μόδα.

Η Ashley Graham από την άλλη έχει ένα πολύ όμορφο πρόσωπο (άρα ναι υπάρχει ενιαία αισθητική πως βλέπουμε όλοι ότι είναι όμορφη;) αλλά από όσο τουλάχιστον γνωρίζω δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας απλά είναι με παραπάνω κιλά από επιλογή. Άρα εδώ τι αποδεχόμαστε ακριβώς; Πάλι θα εξηγήσω τι εννοώ γιατί έρχεται ο λιθοβολισμός, το νιώθω. Η μόδα των 90’s πρόσταζε μοντέλα κρεμάστρες, τα περισσότερα με νευρική ανορεξία που ζούσαν με ένα μήλο την ημέρα και τα κρούσματα νευρικής ανορεξίας στα κορίτσακια ανά τον κόσμο ολοένα και μεγάλωναν γιατί η μόδα λοιπόν δημιουργεί πρότυπα. Και σήμερα για να σωθεί αυτό το κακό πάμε στο άλλο άκρο.

Θέλω να πω λοιπόν ότι ούτε το πάχος είναι υγιές πρότυπο. Το λίπος θέτει σε κίνδυνο λοιπόν την υγεία και όχι δεν είναι υγιές πρότυπο. Το ότι δεν κοροϊδεύουμε κανέναν άνθρωπο για τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά και τον αποδεχόμαστε είναι μια παιδεία που πρέπει να έχουμε όλοι από το σπίτι μας, από αυτό όμως μέχρι το ότι άνθρωποι που δεν πληρούν χαρακτηριστικά επαγγέλματος πχ: τραγουδιστης=καλλίφωνος, Γυμναστης=γυμνασμένος, ζωγράφος=ικανότητα στο χέρι, κλπ κλπ να πληρώνονται και να έχουν δουλειά μόνο και μόνο επειδή αλλιώς δεν δείχνουμε ότι τους αποδεχόμαστε, για μένα λοιπόν δεν είναι πολιτικά ορθό. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι η δασκάλα μουσικής μου έκανε μπούλιγκ στο δημοτικό και με έβγαλε έξω από τη χοροδία και τα παιδάκια με κορόιδευαν στο διάλειμμα κι εγώ είπα τότε δε θα μεγαλώσω; Θα δείτε όλοι! Θα κάνω καριέρα στο τραγούδι! Και πάω σε ένα talent show πω αυτή την ιστορία συγκινηθούν όλοι και με περάσουν στην επόμενη φάση (χωρίς να πατάω σε νότα) θα με κάνει τραγουδίστρια;

Αυτά για σήμερα έαν δε με έχετε λιθοβολήσει στο Σύνταγμα τα λέμε την επόμενη Τρίτη! Φιλιά, περιμένω σχόλια στα inbox και στα dm!

Instagram: @eirinigkaniatsou & @gan_by_e.gkaniatsou

Fb: Eirini gkaniatsou

Twitter: @eirinigkanian

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR