counter

Πανελλήνιες ακούω...και τρελαίνομαι

Πανελλήνιες ακούω...και τρελαίνομαι
Πανελλήνιες ακούω...και τρελαίνομαι

Ήρθε πάλι αυτή η στιγμή. Πφφφφ....που όσο καλοκαίρι και αν είναι, όσο και να έχει ανέβει ο υδράργυρος, όσο και να είμαστε οι περισσότεροι σε mood διακοπών....υπάρχουν και κάποιοι που δεν περνάνε και τόσο καλά αυτή την περίοδο, λόγω πανελλαδικών εξετάσεων.

 Όσα  χρόνια και να περάσουν, νομίζω πως δε θα ξεπεράσω ποτέ αυτή τη φάση της ζωής μου. Κάθε φορά που σκέφτομαι εκείνη την εποχή, με πιάνει μια ταχυπαλμία, ενα άγχος... Για αυτό και κάθε χρόνο τέτοια εποχή, συμπάσχω και σκέφτομαι τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις. Όποιος το έχει περάσει, καταλαβαίνει... Ένα θα σας πω, όταν έδινα πανελλαδικές εξετάσεις και συγκεκριμένα μια μέρα πριν δώσω Ιστορία, υπέφερα από φρικτούς πόνους στην κοιλιά, λόγω άγχους ξεκάθαρα. Δε μπορούσα να πάρω παυσίπονα, γιατί οι γιατροί φοβόντουσαν για σκωληκοειδίτιδα και τελικά πήγα και έδωσα το μάθημα , διπλωμένη στα δυο από τους πόνους και έχοντας χρώμα εκρού στο πρόσωπο. Αυτά. Δεν περιγράφω άλλο. Οι πόνοι πέρασαν λίγο αργότερα και  τελικά μπήκα στο νοσοκομείο για την επέμβαση της σκωληκοειδίτιδας, λίγους μήνες μετά και αφού είχαν βγει τα αποτελέσματα και είχα εισαχθεί σε Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Και τώρα κάθομαι και σκέφτομαι, γιατί έπρεπε να το περάσω αυτό με τόσο άγχος; Γιατί τότε θεωρούσα , ότι θα ήταν καταστροφικό αν δεν τα κατάφερνα να μπω στο Πανεπιστήμιο. Και η σκέψη αυτή μου έφερνε περισσότερο άγχος.

Ειλικρινά, ποτέ δε θα καταλάβω πώς  μπορεί ένα παιδί στην ηλικία των 17 ετών (και νωρίτερα που πρέπει να διαλέξει κατεύθυνση ) να αποφασίσει για το μέλλον του. Και είναι που μοιάζουν όλα τόσο σημαντικά, λες και κρίνεται η ζωή σου. Ευτυχώς όμως, δεν κρίνεται από ένα διαγώνισμα. Είναι απλώς μια δοκιμασία και πιστέψτε με θα έχετε πολλές ακόμη στη ζωή σας. Σας τα λέω όλα αυτά, γιατί θέλω να μπείτε στην αίθουσα , απαλλαγμένοι από το άγχος και να τα δώσετε όλα. Να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό! Αυτές οι μέρες των πανελληνίων είναι το τέλος της διαδρομής, οπότε δώστε τα όλα.

Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να πετύχετε τις σχολές που θέλετε...για να πιάσουν τόπο οι ατελείωτες ώρες διαβάσματος, φροντιστηρίων και μαθημάτων. Ακόμη όμως και αν δεν πάει καλά, ΔΕΝ ήρθε το τέλος του κόσμου σε καμία περίπτωση. Ίσα ίσα , τώρα είναι που ξεκινά η ζωή σας.

Και επειδή ξέρω ότι τώρα διαβάζουν αυτό το κείμενο και κάποιοι γονείς υποψηφίων, θέλω να σας πω το εξής. Να είστε ήρεμοι, να είστε κοντά στα παιδιά σας, να τα στηρίζετε πάντα ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων εξετάσεων και να τα εμψυχώνετε. Αντιλαμβάνομαι ότι όλοι οι γονείς αγχώνονται.

Χωρίς να θέλω να μειώσω την αξία των εξετάσεων, θεωρώ ότι υπερεκτιμούμε την αξία των εξετάσεων. Οι εξετάσεις αντιμετωπίζονται σαν να είναι αυτό που θα καθορίσει τα πάντα, σαν να είναι το μοναδικό σημαντικό πράγμα στη ζωή του παιδιού. Και αυτός είναι ο φόβος των παιδιών.

Αυτές οι μέρες είναι πολύ σημαντικές ως προς τη διαχείριση . Μην κάνετε κήρυγμα στα παιδιά και κυρίως ΜΗΝ τα συγκρίνετε με τα άλλα παιδιά ή με τα αδέλφια τους. Είναι ο,τι χειρότερο μπορείτε να τους κάνετε. Έχουν τόσο άγχος, κούραση και πίεση αυτή την περίοδο που με το να τους επισημαίνετε την επιτυχία της κόρης του γείτονα ή κάποιου άλλου παιδιού από το περιβάλλον,  χειροτερεύετε την κατάσταση..

Καλό είναι επίσης πού και πού να θυμάστε  ότι ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις, υπάρχει και ένας καλλιτέχνης, που δε χρειάζεται να ξέρει μαθηματικά, υπάρχει ένας αθλητής, που δε θα του χρειαστεί πουθενά η χημεία ή τα αρχαία, υπάρχει ένας επιχειρηματίας που δε χρειάζεται να παίζει στα δάχτυλα τη φυσική. Είναι απλώς ένα διαγώνισμα. Και τα παιδιά είναι φτιαγμένα για πολλά περισσότερα και σπουδαιότερα πράγματα. Εύχομαι να γράψει καλά το παιδί σας και να καταφέρει να εισαχθεί στη σχολή της προτίμησής του. Αν δεν τα καταφέρει όμως, να συνεχίσετε να το στηρίζετε. Μην του στερήσετε ούτε την αξιοπρέπειά του, ούτε την αυτοπεποίθησή του. Είναι απλώς μια εξέταση. Και μπορεί να ξαναπροσπαθήσει αν θέλει. Να δώσετε στα παιδιά σας να καταλάβουν, πώς ό,τι βαθμό και να φέρουν, εσείς θα συνεχίζετε να τα αγαπάτε και να τα στηρίζετε.

Αν το κάνετε αυτό, θα δείτε ότι το παιδί σας όχι μόνο θα πετύχει, αλλά θα κατακτήσει τον κόσμο και τα όνειρά του.

Καλή επιτυχία, παιδιά! Δώστε τον καλύτερό σας εαυτό αυτές τις μέρες...Και να θυμάστε ότι από εδώ και πέρα αρχίζουν τα ομορφότερα της ζωής σας!

Σας φιλώ,

Μαρία Φραγκάκη

Μην ξεχνάτε ότι πάντα μπορείτε να με βρίσκετε εδώ:

Instagram: fragakimaria

Facebook: Maria Fragaki B

Twitter: @FragakiMaria

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR