counter

Η ζωή με αγάπη χωρίς όρια και χωρίς μάσκες

Η ζωή με αγάπη χωρίς όρια και χωρίς μάσκες
Η ζωή με αγάπη χωρίς όρια και χωρίς μάσκες

Σήμερα θέλησα να μοιραστώ μαζί σας τον λόγο που αγαπώ την ανατολική φιλοσοφία κατ’ επέκταση την γιόγκα, περισσότερο από τη δυτική. Αγαπώ πολύ το συναίσθημα. Οι άνθρωποι που με κερδίζουν είναι αυτοί που εκδηλώνονται. Που ενώ μου μιλάνε με τις λέξεις, η καρδιά τους είναι τόσο ανοιχτή που με αγκαλιάζουν τα λόγια τους πολύ πριν με αγγίξουν τα χέρια τους. Αλλά ας το πάω λίγο πιο πίσω. Ο δυτικός κόσμος και επομένως οι γονείς μας, από πολύ μικρά παιδάκια, μας μαθαίνουν χωρίς να το θέλουν, το επισημαίνω αυτό, δεν το κάνουν επίτηδες, δεν ξέρουν να λειτουργήσουν αλλιώς, έτσι τους έμαθαν και εκείνους, πώς να μην εκδηλωνόμαστε. Τι εννοώ; Μην κλάψεις σου λένε όταν είσαι παιδάκι, θα δείχνεις αδύναμος, δεν κάνει.

Πρώτη μάσκα. Για να είμαι αρεστός στους γονείς μου, δεν πρέπει να κλαίω. Πρώτη απαγόρευση εκδήλωσης συναισθημάτων. Συνεχίζουμε. Θυμός. Όταν ένα παιδάκι θυμώσει, του λένε μη θυμώνεις. Είναι άσχημο να δείχνεις ένα αρνητικό πρόσωπο. Δεύτερη καταπίεση συναισθημάτων. Για να είμαι αρεστός, δεν πρέπει να θυμώνω, άρα προσποιούμαι και καταπιέζομαι φορώντας άλλη μια μάσκα.

Αγάπη. Να αγαπάς με μέτρο, μην δείχνεις την αγάπη σου πολύ και σε όλους, θα σε πούνε υπερευαίσθητο και θα σε πληγώνουν. Άλλη μάσκα. Αγάπη με όρια, σου διδάσκουν. Αυτά όλα τα καταπιεσμένα συναισθήματα έρχονται αργότερα να έχουν δημιουργήσει έναν ενοχικό άνθρωπο που φοβάται να εκφραστεί. Η ανατολική φιλοσοφία από την άλλη σου λέει σκέψου με τη καρδιά σου. Νιώσε και πράξε. Θες να πεις σε αγαπώ, πες το. Γιατί να ντραπείς; Μήπως, δεν στο ανταποδώσουν; Γιατί πρέπει να σε νοιάζει; Εσύ αγαπάς, εσύ νιώθεις, πες το. Ενδέχεται να σου το πούνε πίσω και να εκπλαγείς μόλις συνειδητοποιήσεις ότι και οι δυο τελικά κρυβόσασταν. Αν δεν σου το πούνε, από την άλλη και τι έγινε; Εσύ νιώθεις αγάπη για αυτό το άτομο. Γιατί είναι κακό; Θες να εκφράσεις τον θυμό σου απέναντι σε μια πράξη ενός ανθρώπου, εκφράσου. Άλλωστε όταν λειτουργείς κατά αυτό τον τρόπο, δεν μένει ο θυμός. Εκφράζεις αυτό που έγινε, δεν το πνίγεις και μετά σου περνάει και τελειώνει κιόλας, χωρίς κανένα καταπιεσμένο συναίσθημα, καθώς δεν έχεις συσσωρευμένο θυμό. Δεν γνωρίζω να σου πω, τι είναι προτιμότερο. Να λειτουργείς με βάση τη καρδιά; ‘Η να λειτουργείς με βάση το μυαλό; Θα σου θέσω ένα ερώτημα να απαντήσεις εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου. Η ζωή που ζεις στο τώρα σου, είναι η ζωή που θες, ή ζεις την ζωή που θα φοβόσουν ότι θα καταλήξεις να ζεις; Που βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή; Ζεις ευτυχισμένος με τα συναισθήματα να μιλάνε και να ζωντανεύουν τη ζωή σου; Ή μήπως είσαι στην αντίθετη κατεύθυνση που καταπιέζεις τα πάντα; Ίσως αν απαντήσεις ειλικρινά σε αυτή την ερώτηση, να δώσεις στον εαυτό σου και την απάντηση. Να αλλάξεις δηλαδή τρόπο σκέψης. Πώς θα γίνει αυτό; Ποιος είναι ο τρόπος;

Αρχικά, επειδή επιθυμούμε να μεγεθύνουμε το συναίσθημα της αγάπης και της καλοσύνης ό,τι θετικό θες να πεις ή να πράξεις σε κάποιον, κάντο χωρίς δεύτερες σκέψεις. Κάντο αμέσως. Όσον αφορά στον θυμό, πριν μιλήσεις ή πράξεις σκέψου το για ένα 24ωρο, έτσι ώστε να του δώσεις την ουσιαστική διάσταση, καθώς εδώ επιθυμούμε να μικρύνουμε τον όγκο. Αυτός ο τρόπος θα σε βοηθήσει, να μάθεις να ακούς τη καρδιά σου και να πράττεις πιο αληθινά. Προσωπικά, έχω επιλέξει να λέω ότι νιώθω και να πράττω όπως νιώθω. Το μυαλό το θεωρώ εμπόδιο και όποτε έχω κάνει το λάθος από φόβο να το ακούσω έχω αφήσει τον εαυτό μου στην ίδια θέση, νιώθοντας ότι με προστατεύω, αλλά στην ουσία με έχω καθίσει άπραγη. Σίγουρα και οι δυο φιλοσοφίες, η ανατολική που σε θέλει πιο συναισθηματικό και η δυτική που σε θέλει πιο στρατηγικό έχουν γεννηθεί από ανθρώπους που σκοπός τους ήταν να αποφύγουν τον πόνο. Το πώς θες να τον αποφύγεις αφορά εσένα. Να ζεις στα κόκκινα τη καρδιά σου και να συνεχίζεις να ζεις με την ίδια ειλικρίνεια στα συναισθήματά σου με πιθανότητα να ξαναπληγωθείς; Αλλά και με πιθανότητα να βρεις ακριβώς αυτό που ψάχνεις; Ή επιλέγεις αφού πληγώθηκες μια φορά να αμπαρωθείς και να λειτουργείς με βάση το μυαλό, δηλαδή όλα σε κουτάκια και να συμβιβαστείς σε μια μέτρια ζωή; Σωστό και λάθος δεν υπάρχει.

Η απόφαση δική σου. 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR