counter

Πως να είσαι παρών στο παρόν σου με νοητική εκγύμναση

Πως να είσαι παρών στο παρόν σου με νοητική εκγύμναση
Πως να είσαι παρών στο παρόν σου με νοητική εκγύμναση

Να είσαι παρών, στο παρόν σου! 
Θεωρώ ότι αυτή η περίοδος είναι η ιδανική για έσω στροφή! Όταν όλα αλλάζουν, οφείλουμε να ακολουθήσουμε! Να παρατηρήσουμε τις αλλαγές, να γίνουμε η αλλαγή για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα! Αν αυτό που ζούμε τώρα είναι η αρχή μιας άλλης πραγματικότητας είναι φρόνιμο να αναλογιστούμε πράγματα! Έτσι λοιπόν το άρθρο σήμερα αφορά την νοητική εκγύμναση! 

Η γυμναστική για τον εγκέφαλο είναι πολύ σημαντική. ‘Οπως η έλλειψη φυσικής άσκησης εξασθενεί το σώμα κ επηρεάζει τη διάθεση, έτσι κ η έλλειψη νοητικής άσκησης επηρεάζει αρνητικά τον άνθρωπο αφού προκαλεί απώλεια νευρώνων κ νευρωνικών συνάψεων. Τι σημαίνει αυτό. Ότι όσο μεγαλώνουμε κ συγκεκριμένα από την ηλικία των 20 χρόνων οι νευρώνες αρχίζουν κ γερνούν κ έτσι εμείς οφείλουμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία με πνευματική εργασία, με όρεξη για μάθηση, με περιέργεια!Υπάρχει μια αντίφαση ανάμεσα σε αυτό που είναι καλό για τον άνθρωπο κ σε εκείνο που του αρέσει ή έχει συνηθίσει να κάνει. Η νοητική εκγύμναση είναι να αρχίζεις να γυμνάζεις το μυαλό μέσω μιας ασχολίας που έρχεσαι αντιμέτωπος για πρώτη φορά. Σου φαίνεται δύσκολη στην αρχή να κάνεις κάτι έξω από τα νερά σου, ωστόσο, η νοητική εκγύμναση έχει αρχίσει και λειτουργεί κ καθώς κάνεις πράξη κάτι που δεν εχεις ξανακάνει τη δεύτερη φορά που θα τολμήσεις να το κάνεις θα αντιληφθείς ότι θα σου βγει πολύ πιο εύκολα, πιο αποτελεσματικά. Ο αντίκτυπος δε που έχει στη ψυχική κατάσταση του ανθρώπου είναι τεράστια. Αρχίζεις κ μεταμορφώνεσαι σε άνθρωπο που πετυχαίνει αποτελέσματα, καθώς αλλάζει κ η αντίληψη που έχεις για τον εαυτό σου. Όσο έρχεσαι αντιμέτωπος με νέες καταστάσεις κ μαθαίνεις κάτι καινούργιο συνέχεια κ δεν παραμένεις με αυτά που ξέρεις αναμασώντας τα ίδια, εξελίσσεσαι. Όσο κρατάς το μυαλό δραστήριο, ευέλικτο κ ικανό στο να συνεχίζει να μαθαίνει τόσο καθυστερείς τη γήρανση. Όσο θετικότερη είναι η στάση αυτή, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη για το μυαλό μας! Αυτό που οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι πρέπει να αποσυνδεθούμε από τον αυτόματο πιλότο που μας χειρίζεται. Ενας τρόπος να αποκτήσεις mindfulness, δηλαδή, ενσυνειδητότητα είναι η γιόγκα που έχει διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοής. Υπάρχουν ωστόσο πολλοί τρόποι! Μπορείς να προπονηθείς με πράγματα της καθημερινότητας σου. Όταν ξυπνάς το πρωί, να σε παρατηρήσεις. Να παρατηρείς τι κάνεις, πώς  το κάνεις, γιατί το κάνεις. Όταν βρίσκεσαι σε μεταφορικό μέσο τι κάνεις.

Τι σου αποσπά το μυαλό; Όταν βρίσκεσαι σε περιόδους αναμονής. Πώς λειτουργείς; Όταν κάνεις δουλειές, είσαι παρών ή σκέφτεσαι χιλιάδες άλλα πράγματα; Όταν αθλείσαι, είσαι εκεί νους κ σώμα; Όταν ξεκουράζεσαι. Τι σε ξεκουράζει; Δοκίμασε να σε παρατηρήσεις για μια μέρα κ δες τι θα αποκομίσεις. Σαν να βλέπεις τον εαυτό σου απ´έξω. Το βράδυ πριν κοιμηθείς κάνε τον απολογισμό σου. Μου αρέσει αυτός ο άνθρωπος; Πώς σκέφτεται; Πώς νοιάζεται για τους άλλους; Πώς τους το δείχνει; Πώς αυτός ο άνθρωπος φέρεται στον εαυτό του; Με τι τρόπο; Τον φροντίζει; Τον αγαπά; Πόσο θυμωμένος είναι, αν είναι; Πόσο διαλύει το εγώ του για να μετατραπεί σε μέρος αυτού που κάνει; Τι γνώμη έχει για τον εαυτό του; Τι γνώμη έχουν οι άλλοι για τον ίδιο; Να σου δώσω ένα παράδειγμα, κάνεις σερφ δεν καταλαβαίνεις πώς περνάνε οι ώρες καθώς είσαι εσύ κ τα κύματα κ το απολαμβάνεις. Κ αντιθέτως, κάνεις μια δουλειά που δεν σου αρέσει κ μετράς τα λεπτά για να φύγεις. Αυτά όλα, δες τα! Δες τι απολαμβάνεις, δες τι δεν απολαμβάνεις. Καθαρά! Το ίδιο κ με ανθρώπους. Με ποιους περνάς όμορφα. Με ποιους βαριέσαι. Που έχεις βολευτεί. Αναρωτήσου!! Οι ερωτήσεις που μπορείς να σου θέσεις, αν θες να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου είναι άπειρες. Διάλεξε με προσοχή τι άνθρωπος θες να είσαι, τι σου αρέσει κ γίνε. Αυτό, είναι το ακριβώς επόμενο βήμα! Πάρε τον χρόνο σου, μην βιαστείς! Χρειάζεται να κατανοήσεις την όλη διαδρομή! Αν δεν την κατανοήσεις, αν δεν κάνεις δικό σου το νόημα όλου αυτού δεν θα μπορέσεις να το πράξεις με επιτυχία! Να παπαγαλίζεις θεωρίες κ να πράττεις τα αντίθετα είναι ακόμα χειρότερο!   Αν ήταν απλό θα είμασταν όλοι ευτυχισμένοι.

Είναι δύσκολη διαδικασία. Θέλει αφοσίωση κ πολύ δουλειά! Γι αυτό!! Βήμα βήμα! Πρώτο κ πιο ουσιαστικό κατανοώ εμένα για να μπορώ να με αλλάξω, κατανοώ μετά την ίδια μου την αλλαγή κ εμμένω σε αυτή τη στάση χωρίς αντιπερισπασμούς! Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να επιτύχουμε την ευτυχία, αλλά ένα από τα πιο ισχυρά συστατικά του ανθρώπου είναι η ικανότητα του για συγκέντρωση, να εστιάσει σε μια ασχολία. Η συνείδηση μας δημιουργεί τις επιλογές μας! Να είσαι παρών στο παρόν σου!

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR