counter

Η προτίμηση και η προσκόλληση

Η προτίμηση και η προσκόλληση
Η προτίμηση και η προσκόλληση

Δυο τελείως διαφορετικές έννοιες. Θα ξεκινήσω με τη προσκόλληση. Η προσκόλληση είναι εξάρτηση. Είναι εμμονή που γίνεται αρρώστια και που σε οδηγεί σε κινήσεις αυτοκαταστροφικές. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα να το κατανοήσεις. Ας υποθέσουμε ότι έχεις μια σχέση πάθους. Αυτές οι σχέσεις κατά το μεγαλύτερο ποσοστό καταλήγουν σε βίαιο χωρισμό. Τι κάνει αυτός ο χωρισμός. Μετουσιώνει το πάθος που είχαν αυτοί οι άνθρωποι, σε ένα άλλου είδους πάθος, ατομικό αυτή τη φορά που περνούν μια χρονική περίοδο μη έχοντας καμία επαφή με τη πραγματικότητα. Η ψυχή και το μέσα τους βρίσκονται υπό διάλυση και συνήθως το αλκοόλ είναι η καλύτερη τους παρέα.

Πρόσφατα μια γυναίκα με ρώτησε αν υπάρχει τρόπος να τη βοηθήσω να τα ξαναβρεί με τον πρώην φίλο της. Της ζήτησα να μου πει γιατί χώρισαν. Η απάντηση της, ήταν ότι δεν ταίριαζαν, ότι ένιωθε μόνη δίπλα του και ότι στην ουσία δεν ήταν ευτυχισμένη μαζί του. Τη ρώτησα, τι πιστεύει ότι θα αλλάξει αν είναι και πάλι μαζί. Μου είπε ότι δεν την πειράζει και να μην αλλάξει τίποτα, καθώς το να ζει μόνη είναι πιο δύσκολο από το να έχει μια σχέση κακή. Αυτή η ιστορία είναι ο μηχανισμός της προσκόλλησης.

Ήταν μαζί, δεν ήταν ευτυχισμένη, είναι χώρια, τον θέλει πίσω. Όλο αυτό είναι μια λειτουργία στον εγκέφαλο που αν δεν επενδύσεις στο να την αλλάξεις θα ζεις με βάση τη δυστυχία σου, αντί της ευτυχίας σου.

Πάμε τώρα στη λέξη προτίμηση. Προτιμώ να είμαι μαζί σου από οποιονδήποτε άλλον. Προτιμώ τη δική σου παρέα. Θέλοντας να καταλήξω, μπορώ να έχω όποια επιλογή θέλω, αλλά προτιμώ εσένα. Αυτή η επιλογή είναι υγεία. Δεν εξαρτώμαι από εσένα, θέλω εσένα, επιθυμώ εσένα. Αυτή είναι και η προσέγγιση που δουλεύουμε στη γιόγκα. Γνωρίζω κατ' αρχάς εμένα, τα θέλω μου, έχω βρει τη ταυτότητα μου και αναζητώ την ουσία. Σε αγαπώ και σε νοιάζομαι είτε είσαι μαζί μου, είτε δεν είσαι, είτε συμφωνείς μαζί μου, είτε διαφωνείς.

Τώρα, έρχομαι στο πώς καταφέρνουμε αυτό το αποτέλεσμα. Ο μόνος τρόπος είναι η βαθιά ουσιαστική αγάπη. Αν στη ζωή σου έχεις πίστη, θάρρος να πειραματιστείς, θάρρος να κινηθείς, θάρρος να κάνεις το άλμα στο άγνωστο, κάποια στιγμή θα νιώσεις αυτό το συναίσθημα. Το συναίσθημα της εσωτερικής δύναμης που προέρχεται από την αγάπη και όχι την εγωλατρία. Θα νιώσεις την αφύπνιση ολοένα και περισσότερο. Δεν σου λέει κανείς πίστεψε και ύστερα θα βιώσεις. Σου λέει βίωσε και ύστερα θα πιστέψεις. Όπως, άλλωστε, έχω ονομάσει και το βιβλίο μου. Η απάντηση είσαι ΕΣΥ. Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από εσένα, για εσένα. Βγες στη ζωή, κάνε τα λάθη σου, ζήσε, μόνο έτσι θα μάθεις.

Η γιόγκα, ωστόσο, είναι ένα βοήθημα ως προς την ανακάλυψη του εαυτού. Να μάθεις να σε ακούς και να μάθεις να βλέπεις. Η διαδικασία είναι η εξής. Πρώτο βήμα, σου αλλάζει το σώμα, δεύτερο σου ξαναμαθαίνει πώς να αναπνέεις. Αφού έχεις εκπαιδευτεί σε αυτά τα δυο, το τρίτο βήμα είναι η αλλαγή σκέψεων. Όταν έχουν αλλάξει οι σκέψεις, έχεις πλέον αλλάξει εσύ. Αν τις απαντήσεις, τις περιμένεις πάντα να τις παίρνεις από έξω, δεν θα αναζητήσεις ποτέ την σημασία της ουσίας. Αν δεν βρεις την ουσία, είναι αδύνατον στην επιφάνεια να συναντήσεις το βάθος. Άκου το μέσα σου, αυτό ξέρει. Το μυαλό προσκολλάται, γιατί μιλάει το πληγωμένο εγώ. Αγάπησε. Αν δεν λειτουργήσει, αγάπησε περισσότερο. Αυτή είναι η λύση.  

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR