counter

Η ανάπτυξη της λεπτής κίνησης του παιδιού

Η ανάπτυξη της λεπτής κίνησης του παιδιού
Η ανάπτυξη της λεπτής κίνησης του παιδιού

Η ανάπτυξη της λεπτής κίνησης του παιδιού

Από την ώρα που θα σου κρατήσει το δάκτυλο μέχρι τη μέρα που θα λερώνει τα μικρά του χεράκια με μαρκαδόρους και πλαστελίνες ή θα φτιάχνει τις  πρώτες κατασκευές με τουβλάκια έχεις να δεις πολλά!

 

Ένα παιδί που δεν έχει ακόμα κατακτήσει τους σταθμούς που αντιστοιχούν στην ηλικία του δεν έχει απαραίτητα κάποιο αναπτυξιακό πρόβλημα αλλά χρειάζεται  αξιολόγηση η οποία μπορεί να γίνει μόνο από τον ειδικό παιδίατρο-αναπτυξιολόγο.

 

 

Οπτικοκινητικός συντονισμός

Και λεπτή κινητικότητα

 

1μηνός: Παρακολουθεί ένα αντικείμενο σε οριζόντια-κάθετη γραμμή και κύκλο

 

2μηνών: Επεξεργάζεται το καινούριο περιβάλλον. Γραπώνει αντικείμενα. Τα μέχρι πρότινος σφιχτά κλεισμένα δάχτυλα του μωρού σας ανοίγουν σε μια ανοιχτή παλάμη. Αυτή την περίοδο θα αρχίσουν να εξαλείφονται πολλά από τα λεγόμενα αντανακλαστικά του νεογέννητου όπως π.χ. το αντανακλαστικό του δραγμού.

 

Τip: Στο τέλος αυτού του μήνα εάν τοποθετήσετε μια κουδουνίστρα στην παλάμη του μωρού σας πιθανότητα να είναι σε θέση να τη σφίξει αυτόματα και να την κρατήσει για λίγο.

 


3μηνών:Μεταφέρει τη ματιά του από το ένα αντικείμενο στο άλλο. Αφήνει κάτι που κρατά για να πιάσει κάτι άλλο που του δίνουμε.

 

4μηνών: Το μωρό αποκτά καλύτερο έλεγχο των χεριών του. Μπορεί να κρατήσει πλέον σφιχτά ένα παιχνίδι χωρίς να μπορεί όμως να το αφήσει από τα χέρια του. Απλώνει το χέρι και πιάνει κοντινά του αντικείμενα. Κουνά το κεφάλι για να απομακρύνει ένα χαρτί από το πρόσωπο του. Επίσης παίζει με τα χέρια του και τα χρησιμοποιεί για να εξερευνά μέρη του προσώπου και του κορμιού του.

 

Τip: Τώρα που οι κινήσεις των χεριών είναι πιο συντονισμένες το μωρό σας  μπορεί να διασκεδάσει μ’ ένα παιχνίδι καρπού (π.χ. παιδικό κρίκο με κλειδιά).

 

5μηνών: Το μωρό αρχίζει να αντιλαμβάνεται τα χέρια του τα οποία αποτελούν για αυτό πηγή διασκέδασης. Καθώς είναι ξαπλωμένο θα περνά πολύ χρόνο παρατηρώντας τα δάχτυλά του. Στο τέλος αυτού του μήνα θα μπορεί να φέρει τα χέρια του το ένα κοντά στο άλλο πιέζοντας τις παλάμες μεταξύ τους.

Επίσης απολαμβάνει να πιάνει κάτι άλλο ενδιαφέρον: τα πόδια του! Ψάχνει για ένα αντικείμενο που πέφτει και μπορεί να μεταφέρει ένα αντικείμενο από το ένα χέρι στο άλλο.

 

Τip: Είναι ιδανική περίοδος για να του δώσετε την πρώτη του κουδουνίστρα ώστε αφού μάθει πώς να την κουνά θα απολαμβάνει τον θόρυβο που κάνει.

 

Για όλα τα παραπάνω υπάρχει ένας χρυσός κανόνας: Δεν φορτώνουμε το παιδί με πολλά παιχνίδια . Για 10 λεπτά κάθε μέρα, καθόμαστε μαζί του, στο πάτωμα με ένα παιχνίδι και παίζουμε, προσπαθώντας να κρατήσουμε την προσοχή του. Εκείνη την ώρα, τηλεοράσεις, τηλέφωνα ή άλλες συζητήσεις δεν μας αποσπούν.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα με ένα κλικ στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR