counter

Δυσανεξία στη λακτόζη; Υπάρχει λύση!

Δυσανεξία στη λακτόζη; Υπάρχει λύση!
Δυσανεξία στη λακτόζη; Υπάρχει λύση!

Δυσανεξία στη λακτόζη; Υπάρχει λύση!

Μήπως αισθάνεστε ένα φούσκωμα που σας δημιουργεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα ειδικά μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων όπως το γάλα; Προσπαθήσατε μετά από αρκετό καιρό να πιείτε γάλα και σας δημιούργησε φούσκωμα ή διάρροια; Αν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω δεν αποκλείεται να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. 

 

 

Ποιο είναι το πρόβλημα

 

Η δυσανεξία στο γάλα οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει – πέψει ένα συγκεκριμένο συστατικό του, τη λακτόζη. Γι’ αυτό ευθύνεται η ολική ή μερική έλλειψη ενός ενζύμου, της λακτάσης, η οποία ουσιαστικά διασπά τη λακτόζη σε μικρότερα μόρια για να απορροφηθεί. Ένας άνθρωπος μπορεί είτε να γεννηθεί με αυτή την ανεπάρκεια είτε να την αναπτύξει στην πορεία της ζωής του (πιο σπάνια), κυρίως αν απέχει για μεγάλο διάστημα από την κατανάλωση γάλακτος, καθώς έτσι η λακτάση αδρανοποιείται σε κάποιο βαθμό και χάνει τη δραστικότητά της.

 

 

 

Πώς λύνεται

 

Το πρόβλημα οφείλεται σε έλλειψη συγκεκριμένης ουσίας από τον οργανισμό και κατά συνέπεια δεν ξεπερνιέται από μόνο του. Σήμερα ωστόσο υπάρχουν ειδικά τεστ δυσανεξίας στη λακτόζη, τα οποία γίνονται σε κάθε παιδί που γεννιέται ούτως ώστε η διατροφή του να προσαρμοστεί αναλόγως εξαρχής. Όσον αφορά στη θεραπεία υπάρχουν σκευάσματα εξωγενούς χορήγησης του υπολειπόμενου ενζύμου ή απλά μαθαίνει κανείς να αποφεύγει τροφές που περιέχουν λακτόζη, με πρώτο το γάλα.

  

 

Τι μπορείτε να κάνετε

 

  • Αποφύγετε την κατανάλωση γάλακτος.
  • Αν θέλετε, αντικαταστήστε το γάλα με υποκατάστατα μη ζωικά γάλατα, όπως σόγιας. Όμως έχετε κατά νου ότι μπορεί να εκδηλωθούν αλλεργίες, ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες.
  • Αντικαταστήστε το γάλα με τυρί και γιαούρτι.
  • Καταναλώνετε ειδικά προϊόντα γάλακτος ελεύθερα λακτόζης.

 

  

Με τη συνεργασία του Χάρη Γεωργακάκη Κλινικού Διαιτολόγου - Διατροφολόγου M.Sc., Προέδρου Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, Επιστημονικού Συνεργάτη Εργαστηρίου Διατροφής & Κλινικής Διαιτολογίας Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR