counter

Άνοιξη, ώρα για βόλτα!

Άνοιξη, ώρα για βόλτα!
Άνοιξη, ώρα για βόλτα!

Άνοιξη, ώρα για βόλτα!

Ο περιορισμένος χώρος ενός διαμερίσματος, οι αντιστρόφως ανάλογες με την ηλικία τους «υποχρεώσεις», η κούραση και η ένταση της μαμάς και του μπαμπά, πολλές φορές «αφαιρούν» από τα μικρά μας την παιδική τους αθωότητα και ξεγνοιασιά. Ένας περίπατος όμως στην εξοχή ή στο κοντινό μας παρκάκι, μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες των παιδιών μας για δράση, περιπέτεια, ελευθερία! Στοιχεία τα οποία ούτως ή άλλως υπάρχουν στο DNA τους!

 

Το «κλειδί» για να τους προσφέρουμε μια καθημερινότητα πιο κοντά στα μέτρα τους, είναι απλά να επιστρέψουμε στα παιδιά μας να νιώσουν… παιδιά! Επιπλέον, ακόμα και μια σύντομη βόλτα μπορεί να κρύβει σημαντικά οφέλη για τα μικρά μας. Κάποια από αυτά σας τα παρουσιάζουμε στις γραμμές που ακολουθούν…

  

  • Η έντονη δραστηριότητα στους ανοιχτούς χώρους βοηθά τα παιδιά να αποβάλλουν την ένταση και να φορτίσουν τις μπαταρίες τους ούτως ώστε να μπορέσουν αργότερα να εστιάσουν σε δραστηριότητες που απαιτούν περισσότερη «αυτοπειθαρχία» και προσοχή. Δεν είναι λίγες, άλλωστε, οι έρευνες που αποδεικνύουν στην συσχέτιση άσκησης και καλών σχολικών επιδόσεων 

 

  • Τα ζώα, τα πουλιά, τα λουλούδια, οι άνθρωποι… Ζούμε όλοι μαζί στη Γη και ο καθένας εξαρτάται από τον άλλο. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον, να το αγαπάμε και να το προστατεύουμε. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό, είναι φυσικά να το γνωρίσουμε. Κάπως έτσι ξεκινά η άκρως ενδιαφέρουσα ενότητα της «περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» μέσα από την οποία τα παιδιά μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη φύση, να μάθουν από τι κινδυνεύει και τι μπορούν να κάνουν για να την προστατεύσουν! Ένα ζευγάρι κιάλια, ένας μεγεθυντικός φακός και ένα βαζάκι –στο οποίο μπορούν να «φιλοξενούν» κάποια έντομα και να τα παρατηρούν– είναι κάποιες από τις εναλλακτικές που μπορούμε να τους δώσουμε προκειμένου να δουν τον κόσμο και τη φύση με… άλλα μάτια! Βασική προϋπόθεση; Τα έντομα θα πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους (δηλαδή στη φύση όπου και ανήκουν) αμέσως μετά την παρατήρηση!  

 

  • Φτιάχνοντας ένα κάστρο στην άμμο ή συνθέτοντας ένα κολάζ με υλικά από τη φύση με τη βοήθειά μας (Προσοχή! Δεν κόβουμε τίποτα! Χρησιμοποιούμε μόνο ότι βρίσκεται ήδη κάτω…), ενεργοποιείται η φαντασία και η δημιουργικότητα των μικρών μας καλλιτεχνών και προάγεται η λεπτή κινητικότητά τους.  

 

  • Πως πλησιάζουμε νέους ανθρώπους; Πώς μπορούμε να κάνουμε καινούργιους φίλους; Μια βόλτα στην παιδική χαρά της γειτονιά μας είναι η τέλεια ευκαιρία για να βοηθήσουμε το μικρό μας να συναναστραφεί με παιδάκια κάθε ηλικίας. Αυτό, θα του δώσει την ευκαιρία να μάθει να επικοινωνεί μαζί τους. Να προσφέρει τη βοήθειά του στα μικρότερα παιδιά και να δέχεται βοήθεια από τα μεγάλα. Να συνεργάζεται μαζί τους και να μοιράζεται τα παιχνίδια του.  

 

  • Τα ομαδικά παιχνίδια εκτός από διασκέδαση, κρύβουν και… κανόνες. Πόσο εύκολο είναι για το μικρό μας να μάθει να ακούει και να συμμορφώνεται με τους κανόνες ενός παιχνιδιού; Να μια πολύ καλή ευκαιρία για να το ανακαλύψουμε! 

 

Extra tip: Διαφορετικότητα. Αυτό είναι ένα ακόμη κομμάτι το οποίο θα πρέπει τα παιδιά να κατανοήσουν και να «αποδεχτούν» προκειμένου να μπορέσουν να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις με τον κόσμο που τα περιβάλλει. Ένας χώρος λοιπόν όπως αυτός του πάρκου ή της παιδικής χαράς, είναι η τέλεια ευκαιρία για να το κάνουν. Άλλωστε το παιχνίδι δεν κοιτά ούτε εμφάνιση, ούτε χρώμα, πολλές φορές δεν κοιτά ούτε καν γλώσσα! Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη και πολλή καλή διάθεση! Άλλωστε, όλοι είμαστε άνθρωποι και όλοι οι άνθρωποι μπορεί να μην είμαστε ίδιοι είμαστε όμως… ίσοι! 

 

 

Της Μάρθας Αγγελοπούλου με τη συνεργασία της παιδιάτρου Δρ. Βιβής Παναγοπούλου.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR