counter

Λέμε «ναι» στο ποδήλατο, μέσα κι έξω από την πόλη!

Λέμε «ναι» στο ποδήλατο, μέσα κι έξω από την πόλη!
Λέμε «ναι» στο ποδήλατο, μέσα κι έξω από την πόλη!

PODHLATO

Οκτακόσια εκατοµµύρια ποδήλατα κινούνται σε όλο τον κόσµο, σχεδόν διπλάσια από τα αυτοκίνητα, ενώ κάθε χρόνο κατασκευάζονται 100 εκατοµµύρια νέα ποδήλατα. Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις στο Βέλγιο, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Γερµανία –σε χώρες δηλαδή όπου το ποδήλατο έχει µια ισχυρή παρουσία– δίνουν ιδιαίτερη έµφαση στη διάδοσή του.

  

Γιατί να επιλέξω το ποδήλατο;

  

Απαραίτητος εξοπλισµός για ασφαλή µετακίνηση:

  • Κράνος
  • Στήριγµα παγουριού
  • Παγούρι
  • Τρόµπα
  • Φωτάκια
  • Σακίδιο
  • Γυαλιά
  • Γάντια
  • Λουκέτο
  • Αλυσίδα

 

 

Ποιο ποδήλατο να επιλέξω; 

Η σωστή επιλογή ποδηλάτου πρέπει να γίνει βάσει των αναγκών και της χρήσης που θέλετε να κάνετε στο µέλλον.

  

Βουνού (mountain):

Τα ποδήλατα βουνού είναι σχεδιασµένα κυρίως για ανώµαλους και απότοµους δρόµους. Είναι ιδανικά γι αυτούς τους ποδηλάτες που θέλουν εκτός της καθηµερινής χρήσης να τα χρησιµοποιούν και για µια εξόρµηση στο βουνό. Μπορούν επίσης να χρησιµοποιηθούν και στην πόλη, αλλά τα φαρδιά τους λάστιχα επιβραδύνουν την ταχύτητα του ποδηλάτου.

 

Μικρά αναδιπλούµενα ποδήλαταή folding bikes:

Ένα αναδιπλούµενο ποδήλατο διπλώνει για εύκολη αποθήκευση και µεταφορά. Χρησιµοποιείται στην πόλη και όχι σε ανώµαλους δρόµους. Έχει την ίδια δυναµική και ταχύτητα µε εκείνη ενός απλού ποδηλάτου.

  

Ηλεκτρικό ποδήλατο:

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι έτσι σχεδιασµένα ώστε να υποβοηθούν τον ποδηλάτη µε τη δύναµη ενός µικρού ηλεκτροκινητήρα, για περισσότερη άνεση και ξεκούραστες διαδροµές. Ανεβαίνουν εύκολα τις ανηφόρες, σαν να ήταν ευθείες. Κινούνται µε µεγαλύτερη ασφάλεια, γιατί επιτυγχάνουν ταχύτητες πιο κοντά στην ταχύτητα ροής του δρόµου, είναι όµως ογκώδη και µε βαρύ σκελετό.

  

City:

Τα ποδήλατα City είναι τα πλέον συνηθισµένα και πολυσυζητηµένα ποδήλατα µε καλάθι, φανάρια και όλα τα αξεσουάρ για τη βόλτα στην πόλη. Ο σύγχρονος σχεδιασµός τους έχει ενσωµατώσει αρκετά ανταλλακτικά και αξεσουάρ των ποδηλάτων βουνού, όπως αναρτήσεις, ταχύτητες και εργονοµικό σχεδιασµό.

 

 Υβριδικά / trekking: 

Τα ποδήλατα trekking ή αλλιώς υβριδικά µπορούν να χρησιµοποιηθούν είτε για γρήγορη µετακίνηση στην πόλη είτε για µια βόλτα στο βουνό. Στον πίσω τροχό των ποδηλάτων αυτών έχει προσαρµοστεί ένας µικρός κόκκινος κύλινδρος. Ο νέος τροχός χρησιµοποιεί ένα σύστηµα ανάκτησης της κινητικής ενέργειας. Έτσι συγκρατεί την ενέργεια που πάει χαµένη όταν ο ποδηλάτης φρενάρει ή κατεβαίνει ένα λόφο. Με αυτή την ενέργεια φορτίζεται η µπαταρία που βρίσκεται στο κέντρο του τροχού.

 

 

Κάντε το σωστά... 

Ο πόνος στον αυχένα, την πλάτη και τα γόνατα είναι τα πιο συνηθισµένα µυοσκελετικά προβλήµατα στην ποδηλασία τόσο στους ερασιτέχνες όσο και στους επαγγελµατίες ποδηλάτες. Τόσο ο πόνος στον αυχένα όσο και στη µέση σχετίζονται κυρίως µε την υπερέκταση (υπερβολική λόρδωση, δηλαδή την έκταση προς τα πίσω) και µπορεί να επιδεινωθούν από διάφορους παράγοντες που αφορούν στη θέση οδήγησης και την τεχνική. Ο πόνος στα γόνατα εξαρτάται από το βαθµό κάµψης του γόνατος κατά την εφαρµογή της µέγιστης πίεσης. Αλλαγές στην τεχνική οδήγησης µπορούν να βοηθήσουν τον πόνο στη σπονδυλική στήλη (αλλαγές της απόστασης της σέλας από το τιµόνι, του ύψους του τιµονιού ή οδήγηση µε τεντωµένους ή λυγισµένους αγκώνες). Το ύψος της σέλας καθορίζει σε µεγάλο βαθµό τη φόρτιση των γονάτων. Γι αυτό στην αρχή της αθλητικής σεζόν θα πρέπει οι αναβάτες να αυξήσουν προοδευτικά την απόδοσή τους (κατά 10% κάθε εβδοµάδα) και αρχικά να οδηγούν σε υψηλό ρυθµό και χαµηλή αντίσταση.

 

  

* Με τη συνεργασία του Ηλία Παπαδόπουλου, Χειρουργού σπονδυλικής στήλης/σκολίωσης.

Ευχαριστούµε τη Λυδία Χατζηαλεξίου από τους «Φίλους του ποδηλάτου» και τον Μιχάλη Μηνούδη, καθηγητή φυσικής αγωγής, πρώην πρωταθλητή Ελλάδας στο άλµα εις ύψος, προέδρου του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυµναστηρίων.

  

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR