counter

Νίκος Μουρατίδης: "Η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε πως δεν είμαστε κανείς!"

Νίκος Μουρατίδης: "Η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε πως δεν είμαστε κανείς!"
Νίκος Μουρατίδης: "Η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε πως δεν είμαστε κανείς!"

Μελίνα Μερκούρη 

 

 

«Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα αυτό είναι! Και αν το χάσουμε αυτό, δεν είμαστε κανείς». Μελίνα Μερκούρη

Του Νίκου Μουρατίδη

Μια φράση της Μελίνας, της γυναίκας με την παγκόσμια ακτινοβολία, της γυναίκας που για οκτώ χρόνια ήταν η πιο πετυχημένη υπουργός πολιτισμού στην νεώτερη Ελλάδα. Η γυναίκα που νοιάστηκε τόσο για το θέατρο και τον κινηματογράφο όσο για την κουλτούρα και την αισθητική.

Μια φράση σοφή και πιο επίκαιρη από ποτέ, φράση που θα έπρεπε να ήταν φάρος και πυξίδα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων της χώρας μας σε οποιαδήποτε πολιτική παράταξη κι αν ανήκουν.

Τα θυμήθηκα όλα αυτά λόγω της στάσης του πρωθυπουργού απέναντι στον πολιτισμό. Είναι αδιανόητο πως ο νέος πρωθυπουργός, έχοντας διατελέσει και ο ίδιος Υπουργός Πολιτισμού και μάλιστα ήταν αυτός που εγκαινίασε το μουσείο της Ακρόπολης, υποβάθμισε χωρίς δεύτερη σκέψη το σημαντικότερο υπουργείο για τη χώρα και το έθνος μας. 

Ο Πολιτισμός μας δεν είναι μια έννοια φλου. Είναι η ιστορία, η περιουσία και η ταυτότητά μας. Είναι το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν μας, [μαζί με τον τουρισμό], αυτό που δεκαετίες τώρα θα μας καθιστούσε πανίσχυρους και σίγουρα αν τον εκμεταλλευόμασταν σωστά, θα έδινε λύσεις σε πολλών ειδών καταρρεύσεις και «κρίσεις».

Ο Πολιτισμός μας είναι ο Παρθενώνας, το μουσείο της Ακρόπολης, η αρχαία Ολυμπία και η Ολυμπιακή φλόγα, το θέατρο, ο κινηματογράφος, η ποίηση [μια σταλιά χώρα και έχουμε στην ιστορία μας δύο βραβεία Νόμπελ ποίησης].

Ο νέος πρωθυπουργός λοιπόν ανερυθρίαστα υποβάθμισε το υπουργείο πολιτισμού αντί να το κάνει ένα ισχυρό υπέρ-υπουργείο που θα χαράσσει δρόμους, και θα προβάλει την ωραία Ελλάδα της τέχνης, του πολιτισμού και της αισθητικής [όσης μας έχει απομείνει] τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Ένα υπουργείο που στην ηγεσία του θα έπρεπε να ήταν μια παγκοσμίου εμβέλειας προσωπικότητα -που δόξα τω Θεώ- έχουμε πολλές και τις αφήνουμε ανεκμετάλλευτές. Ένας άνθρωπος με φαντασία, όραμα και όρεξη για δουλειά. Ένας άνθρωπος που θα έκανε τις σωστές «δημόσιες σχέσεις» για την πατρίδα μας.  Θυμάστε όταν η Μελίνα κατόρθωσε και έκανε την Αθήνα πολιτιστική πρωτεύουσα του κόσμου τι είχε γίνει; Θυμάστε πόσα γεγονότα και πόσες κορυφαίες προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης είχαν μαζευτεί στην Αθήνα; Αναλογίστε πόση δωρεάν προβολή της χώρας έγινε τότε στα παγκόσμια ΜΜΕ;

 Η υποβάθμιση του υπουργείου πολιτισμού, του «μεγάλου χορηγού» πολλών και διαφόρων από τη μεταπολίτευση και μετά, φανερώνει την έλλειψη οράματος, καθώς και την παρακμή μιας ολόκληρης χώρας.

Γιατί ο κύριος πρωθυπουργός αποφάσισε να υποβαθμίσει το υπουργείο Πολιτισμού;

Τι θα έλεγε η Μελίνα αν ζούσε  γι’ αυτή την αποτυχημένη διαχείριση του πολιτισμού μας;

 «Η Ελλάδα είναι ο πολιτισμός της. Αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε κανείς»

 Προφανώς η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε εκ προοιμίου πως δεν είμαστε κανείς.

Να περιμένουμε κάποια απάντηση ή μπα;

 

Νίκος Μουρατίδης

 

 

 

 

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR