counter

Σημαντικό! Για αυτό τον λόγο πρέπει να βάζουμε σε λειτουργία πτήσης το κινητό στο αεροπλάνο

Σημαντικό! Για αυτό τον λόγο πρέπει να βάζουμε σε λειτουργία πτήσης το κινητό στο αεροπλάνο
Σημαντικό! Για αυτό τον λόγο πρέπει να βάζουμε σε λειτουργία πτήσης το κινητό στο αεροπλάνο

Το να βάζουμε όλοι το τηλέφωνό μας σε "λειτουργία αεροπλάνου" όταν το αεροπλάνο μας προετοιμάζεται για απογείωση αποτελεί τυπικό μέρος της ρουτίνας οποιουδήποτε επιβάτη. Στη λειτουργία αεροπλάνου, το τηλέφωνό μας ουσιαστικά είναι αποσυνδεδεμένο από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, αλλά μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή — ακόμη και να τη συνδέσουμε σε Wi-Fi κατά την πτήση, εάν είναι διαθέσιμο.

Τι συμβαίνει όμως αν κατά λάθος αφήσουμε το τηλέφωνό μας ανοιχτό εν ώρα πτήσης;

Σην πραγματικότητα, μια έρευνα του 2017 από την Allianz Travel Insurance διαπίστωσε ότι το 17,2 τοις εκατό των επιβατών δεν έβαλαν ποτέ τα τηλέφωνά τους σε λειτουργία πτήσης κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε πραγματικά τι μπορεί να συμβεί επειδή οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ κινητών τηλεφώνων και αεροπλάνων δεν έχουν μελετηθεί ιδιαίτερα καλά ακόμα και σήμερα . Αν και υπήρξαν αναφορές προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών (PED) που δυνητικά παρεμβαίνουν στα ηλεκτρονικά συστήματα, «είναι σχεδόν αδύνατο να αντιγραφούν αυτά τα συμβάντα», σύμφωνα με ειδικούς. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει μηδενικός κίνδυνος.

Διαβάστε επίσης: Ταξιδεύεις με αεροπλάνο; Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει ποτέ να φορέσεις κολάν

«Εάν δεν απενεργοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τα όργανα πλοήγησης», λέει στο Travel + Leisure ο Dan Bubb, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας και πρώην πιλότος αεροπορικής εταιρείας. "Δυνατότητα" είναι η λέξη που πρέπει να προσέξουμε εδώ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Αμερική τα πράγματα είναι διαφορετικά, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί την εφαρμογή δικτύων 5G στα αεροσκάφη, επιτρέποντας στους επιβάτες να επικοινωνούν ελεύθερα με τις κινητές συσκευές τους, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης κλήσεων. Ωστόσο, υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών δικτύων 5G και των αμερικανικών: τα ευρωπαϊκά δίκτυα λειτουργούν σε διαφορετική συχνότητα. Επομένως, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες παρέμβασης. 

Αν και ουσιαστικά δεν υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές των επιβατών έχουν προκαλέσει ποτέ σε ένα αεροπλάνο δυσλειτουργία και συντριβή και οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι η σύγχρονη τεχνολογία είναι ασφαλής και αξιόπιστη, το πιο ασφαλές είναι όλοι μας να έχουμε το κινητό μας σε λειτουργία πτήσης όταν είμαστε σε αεροπλάνο, μιας και ακόμα, το θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει στο 100%.

Photo Credits: ISTOCK

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR