Η παράδοση θέλει την πρώτη ημέρα του χρόνου να κόβουμε τη βασιλόπιτα και ο τυχερός που θα πετύχει το φλουρί θα έχει μια χρονιά γεμάτη καλοτυχία. Το έθιμο -σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση- προήλθε όταν ο Μέγας Βασίλειος ήταν επίσκοπος στην Καισαρεία της Μικράς Ασίας, και ο έπαρχος της περιοχής θέλησε να μπει στην πόλη και να τη λεηλατήσει.
Τότε, ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν τα χρυσαφικά που μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως “λύτρα” στον επερχόμενο κατακτητή. Τελικά, η λεηλασία αποφεύχθηκε και για να γίνει δίκαιη μοιρασιά των αντικειμένων, ο Μέγας Βασίλειος έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι στους οποίους θα τοποθετούνταν τα νομίσματα και τα τιμαλφή. Η μέρα αυτή τιμάται με αυτό τον τρόπο ανήμερα του Αγίου Βασιλείου.
Ας φτιάξουμε μαζί μυρωδάτη βασιλόπιτα με πορτοκάλι!
ΥΛΙΚΑ
- 260 γρ. Πολτό πορτοκαλιού
- 400 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250.γρ. ελαιόλαδο
- 5 αυγά
- 1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
- 1 κ.γ. μαχλέπι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τον πολτό των πορτοκαλιών θα χρειαστούμε 2-3 πορτοκάλια τα πλένουμε και τα βράζουμε για μία ώρα. Τα κόβουμε μαζί με τη φλούδα τους και τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη (multi).
- Ανακατεύουμε τον πολτό του πορτοκαλιού μαζί με το ελαιόλαδο.
- Έπειτα, χτυπάμε τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και τα ανακατεύουμε με το προηγούμενο μείγμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέϊκιν πάουντερ και το μαχλέπι.
- Τοποθετούμε το μείγμα σ’ ένα μεγάλο ταψί.
- Βάζουμε (χωρίς ζαβολιές) το τυχερό φλουρί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για μία ώρα τουλάχιστον.
- Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Καλή επιτυχία και για τη συνταγή και για το φλουρί!
Πηγή: mymarket
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)