counter

Καρπούζι: Ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων

Καρπούζι: Ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων
Καρπούζι: Ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων

Καρπούζι: Ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων

Κάθε πράμα στον καιρό του…

 

Συχνά επιλέγεται ως σνακ σκέτο ή συνοδεία τυριού, ή ακόμα και σαν κυρίως πιάτο. Πέρα από αυτά όμως είναι καιρός το καρπούζι να καθιερωθεί στη συνείδησή μας ως το φρούτο που εμπεριέχει και μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που φθάνουν στον οργανισμό μας ακριβώς την στιγμή που τα χρειάζεται, τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Κι αυτό γιατί αποτελεί θαυμάσια πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α, β-καροτενίου και λυκοπενίου.

Όλα αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά έχουν ένα κοινό γνώρισμα: παρουσιάζουν έντονη αντιοξειδωτική ικανότητα. Δηλαδή αντιμάχονται στον ανθρώπινο οργανισμό τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες όταν συσσωρεύονται επιταχύνουν το ρυθμό οξείδωσης της χοληστερόλης προκαλώντας αθηροσκλήρωση, εντείνουν τα συμπτώματα του άσθματος, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, μειώνουν την αμυντική ικανότητα της επιδερμίδας κ.ά. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά την έκθεσή μας στον ήλιο, οι ελεύθερες ρίζες υπερπαράγονται συγκριτικά με τις υπόλοιπες εποχές του έτους. Ευτυχώς, όμως, στοιχεία όπως αυτά που περιέχονται στο καρπούζι αλλά και σε άλλα καλοκαιρινά «φρούτα», όπως η ντομάτα, καταφέρνουν να τις απενεργοποιούν, προλαμβάνοντας ουσιαστικά την καταστροφή.

 

  

Και κατά του καρκίνου!

 

Η αυξημένη πρόσληψη λυκοπενίου έχει συσχετιστεί με την πρόληψη έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη, του στήθους, του ενδομητρίου, των πνευμόνων και του παχέος εντέρου. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2003 στο American Journal Of Clinical Nutrition αναφέρεται ότι ασθενείς με πολύποδα (που συχνά αποτελεί μια πρόδρομη μορφή νεοπλασιών), παρουσίαζαν 35% χαμηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα από τα συνήθη. Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται ότι τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου κατά 230%.

  

 

Διαλέξτε! 

Μετά τις παραπάνω τεκμηριωμένες αναφορές δεν χρειάζεται να αποφασίσουμε αν θα καταναλώσουμε καρπούζι, αλλά ποιο καρπούζι θα επιλέξουμε από τον πάγκο του μανάβη. Έτσι, να διαλέγετε πάντα:

 

  • Κάποιο καρπούζι που είναι βαρύ συγκριτικά με το μέγεθός του.

 

  • Αναζητήστε ένα που στη μία πλευρά του υπάρχει ένα σημείο με διαφορετικό χρώμα από το υπόλοιπο. Αυτό υποδηλώνει ότι το σημείο ήταν εκείνο που ακουμπούσε στο έδαφος κατά την ωρίμανση. Αν δεν υπάρχει τέτοιο σημάδι, σημαίνει πιθανότατα ότι το φρούτο κόπηκε πριν ωριμάσει πάνω στο φυτό, με άμεση επίδραση στην υφή, τη γεύση και το άρωμά του.

  

 

Με τη συνεργασία του Γιάννη Χρυσού, Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, Δ/ντη του Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων και Γεν. Γραμματέα Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

 

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR