counter

Πιο αδύνατη με τα φρούτα του καλοκαιριού!

Πιο αδύνατη με τα φρούτα του καλοκαιριού!
Πιο αδύνατη με τα φρούτα του καλοκαιριού!

Πιο αδύνατη με τα φρούτα του καλοκαιριού!

Κάτι που το καλοκαίρι είναι γεμάτο πεντανόστιμα φρούτα, κάτι οι υψηλές θερμοκρασίες που μας κάνουν να τ’ αναζητάμε, τώρα γίνεται πιο εύκολο από ποτέ να προσπαθήσουμε να χάσουμε βάρος, και υγιεινά, και απολαυστικά. Κι αυτό γιατί έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, μηδενική περιεκτικότητα σε λίπος και χοληστερόλη, και είναι πλούσια σε νερό, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

 

Ακόμα κι αν έχεις αμφιβολίες για κάποια όπως το καρπούζι και το πεπόνι (τα οποία είναι παρεξηγημένα φρούτα επειδή έχουν γλυκιά γεύση, άρα πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι παχαίνουν), η αλήθεια είναι πως μπορείς να είσαι ήσυχη γιατί έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό κι έτσι προσδίδουν ελάχιστες θερμίδες. 

 

 

Όχι μόνο για τη δίαιτα… 

 

  • Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην αποβολή τοξινών και λειτουργούν ευεργετικά στην καλή λειτουργία του εντέρου.

 

  • Τα φρούτα περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως φλαβονοειδή, βιταμίνη C και ανθοκυανίνες, που προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και από πλήθος ασθενειών (καρδιαγγειακά, διαβήτη, καρκίνο κ.λπ.). 

 

  • Πολλά από αυτά, όπως τα μούρα, τα αχλάδια και τα γκρέιπφρουτ, είναι πλούσια σε ασβέστιο, που είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών. 

 

  • Σημαντικό συστατικό πολλών καλοκαιρινών φρούτων (κεράσια, σταφύλια, λεμόνια, φράουλες, καρπούζι) είναι ο σίδηρος, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων.   

 

  • Το μαγνήσιο, που υπάρχει άφθονο σε μπανάνες, ακτινίδια, καρπούζι και βατόμουρα, συμβάλλει στη διατήρηση των οστών σε καλή κατάσταση, σταθεροποιεί τον καρδιακό ρυθμό, δυναμώνει το ανοσοποιητικό και βοηθά στη λειτουργία των μυών και των νεύρων. 

 

  • Η παπάγια, τα κεράσια, τα σύκα, τα γκρέιπφρουτ, το καρπούζι και τα ακτινίδια είναι πλούσια σε κάλιο, σημαντικό για τη μεταφορά των ηλεκτρικών σημάτων στα νεύρα και τους μυς. Επίσης προστατεύει την καρδιά από αρρυθμίες, συμμετέχει στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.  

 

  • Τα βερίκοκα και τα ροδάκινα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και στην ανάπτυξη των οστών. Επιπλέον βοηθά στην προστασία του οργανισμού από διάφορες λοιμώξεις και προάγει την υγεία και την ανάπτυξη των κυττάρων καθώς και των σωματικών ιστών.   

 

  • Πλούσια σε βιταμίνη C, οι φράουλες, τα ροδάκινα, τα αχλάδια, το πεπόνι, το γκρέιπφρουτ και το βατόμουρο, βοηθάνε στο σχηματισμό και την αναγέννηση του κολλαγόνου. Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση υγιών ούλων, ενδυναμώνει τα αιμοφόρα αγγεία, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το σίδηρο. 

 

  • Μας ενυδατώνουν αποτελεσματικά, αφού είναι πλούσια σε νερό. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού, που λειτουργεί ως μεταφορέας θρεπτικών συστατικών. Είναι απαραίτητο για την ενυδάτωση των ιστών και του δέρματος, επίσης μας βοηθά να αποβάλλουμε τοξίνες και άχρηστες ουσίες.

 

 

Της Εύας Καφετζή, Bsc, κλινικής διαιτολόγου-διατροφολόγου, επιστημονικής διευθύντριας του Κέντρου Απίσχνανσις-Λόγω Διατροφής Πτολεμαΐδας, αναπληρώτριας υπεύθυνης Β. Ελλάδας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, kafetzi@logodiatrofis.gr

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR