counter

Θηλάζω το μωρό μου! Μπορώ να τρώω ό,τι θέλω;

Θηλάζω το μωρό μου! Μπορώ να τρώω ό,τι θέλω;
Θηλάζω το μωρό μου! Μπορώ να τρώω ό,τι θέλω;

Απαντά ο Θάνος Οικονόμου*

Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το μωρό σας, καθώς παρέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που έχει ανάγκη ο βρεφικός οργανισμός, στη σωστή αναλογία. Επιπλέον, έχει μακροχρόνια πλεονεκτήματα για την υγεία του μωρού.

Είναι εύπεπτο, πλούσιο σε αντισώματα και άλλους παράγοντες που προστατεύουν από σοβαρές λοιμώξεις (ωτίτιδες, λοιμώξεις αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδες, μηνιγγίτιδες κ.λπ.). Επιπρόσθετα, τα παιδιά που θηλάζουν έχουν μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργιών, καρκίνου, σακχαρώδους διαβήτη, παχυσαρκίας, φλεγμονωδών νοσημάτων εντέρου, τερηδόνας στην παιδική και ενήλικη ζωή. Παρόλο που το μητρικό γάλα είναι από μόνο του μια υπερτροφή για το μωρό σας, για να διασφαλίσουμε ότι το βρέφος παίρνει σίγουρα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καλό είναι το διάστημα του θηλασμού να ακολουθείτε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή. Μελέτες δείχνουν ότι η χαμηλή πρόσληψη από τη μητέρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι δυνατό να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμινών Α, Β1, Β6, C, D και Ε, βιοτίνης, φυλλικού οξέος και ιωδίου στο μωρό της. Κατά την περίοδο της γαλουχίας, όμως, οι διαιτητικές ανάγκες της μητέρας είναι ιδιαίτερα αυξημένες και η κάλυψή τους μόνο μέσω της διατροφής δεν είναι πάντα δυνατή. Για να είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι η μητέρα που θηλάζει δεν έχει διατροφικές ελλείψεις, συχνά συστήνουμε, σε συνεννόηση με το γιατρό σας, τη λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής, καθ’ όλη τη διάρκεια του θηλασμού. Πρόκειται για εξειδικευμένα συμπληρώματα, τα οποία περιλαμβάνουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που κρίνονται αναγκαίες σε ημερησία βάση, με στόχο τη δημιουργία ικανών αποθεμάτων ουσιών για την παραγωγή πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά μητρικού γάλακτος.

τι άλλο ΠΡΕΠΕΙ να θυμάστε όσον αφορά τη διατροφή σας την περίοδο που θηλάζετε

• Φροντίστε να τρώτε όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένα γεύματα, που να περιλαμβάνουν και τροφές από τις υπόλοιπες διατροφικές ομάδες - ιδιαίτερα φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι πηγές βιταμινών.

• Μην παραλείπετε γεύματα, γιατί κινδυνεύετε να εντείνετε το αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης.

• Μην αισθάνεστε άσχημα επειδή μπορεί να πεινάτε. Για να διασφαλίσετε την παραγωγή μητρικού γάλακτος υψηλής ποιότητας, θα πρέπει να αυξήσετε τόσο τις θερμίδες όσο και την κατανάλωση πρωτεΐνης (κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά).

• Επιδιώξτε, επίσης, να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά, που μπορούν να έχουν ευνοϊκές επιδράσεις στην ανάπτυξη των νοητικών λειτουργιών του παιδιού, ενώ ικανή πρόσληψη αυτών μειώνει και τη συχνότητα της επιλόχειας κατάθλιψης. Θα τα βρείτε σε τροφές όπως τα καρύδια και τα λιπαρά ψάρια.

• Να θυμάστε ότι κάποιες από τις τροφές (όσπρια, χόρτα - λαχανικά, πικάντικα ή φαγητά με καρυκεύματα) που καταναλώνετε μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, διάρροια, ή ερεθιστικότητα στο μωρό. Σε τέτοια περίπτωση, περιορίστε ή αποφύγετε την κατανάλωση της αντίστοιχης τροφής.

• Μην ξεχνάτε το νερό. Όταν θηλάζετε, μπορεί να διψάτε περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως, γι' αυτό να πίνετε συχνά νερό. Γενικά τα υγρά θα πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής σας. Ο καφές επιτρέπεται σε λογική ποσότητα (1-2 φλιτζάνια, συμπεριλαμβανομένου και του τσαγιού). 

• Επίσης βοηθάει κάποια γεύματα να είναι σούπες, ώστε να εξασφαλίσετε την απαραίτητη ενυδάτωση που χρειάζεστε όσο το σώμα σας στην ουσία τρέφει και κάποιον άλλο: το μωρό σας!

Ο Θάνος Οικονόμου

*Παιδίατρος Πανεπιστημίου Αθηνών

Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής

ΝοσοκομείοΥ Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού»,

Επιμελητής Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών
paidiatosmou@gmail.com www.paidiatrosmou.gr

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR