counter

Σε αναταραχή Βουλή και φορείς για τα ταμειακά διαθέσιμα

Σε αναταραχή Βουλή και φορείς για τα ταμειακά διαθέσιμα
Σε αναταραχή Βουλή και φορείς για τα ταμειακά διαθέσιμα

Ελλάδα

Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από φορείς, δήμους, πανεπιστήμια, δικηγόρους σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Θέση πήρε σήμερα - εμμέσως, πλην σαφώς - και το Μέγαρο Μαξίμου, επικρίνοντας έντονα Δημάρχους και Περιφερειάρχες που αντιδρούν στην μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος απηχεί τις απόψεις του Πρωθυπουργού, τόνιζε "δεν είδα να αντιδρούν, όταν τους έπαιρναν τα χρήματα επί μνημονιακών κυβερνήσεων. Δεν μας δίνουν τα χρήματα, γιατί, τί φοβούνται; Ότι θα χρεοκοπήσει η χώρα και δεν θα τα πάρουν πίσω; Και πιστεύουν ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο αυτοί θα είναι εντάξει;" 


Με εντονότατες αντιπαραθέσεις ξεκίνησε χθες στην Βουλή η συζήτηση για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Παράλληλα με τις αντιρρήσεις επί της διαδικασίας, ενώ ακούστηκαν και βαριές εκφράσεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν κατά της ανακοίνωσης του προεδρείου, ότι το νομοσχέδιο που κυρώνει την ΠΝΠ θα ψηφιζόταν χθες, καταγγέλλοντας την προσφυγή της κυβέρνησης σε διαδικασίες κατεπείγοντος και αξίωσαν να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία κύρωσης των νομοσχεδίων, που προβλέπει ακρόαση φορέων, ώστε να ακουστεί η γνώμη της ΚΕΔΚΕ.

Κατόπιν διακοπής της συνεδρίασης, ο προεδρεύων της Επιτροπής Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ανακοίνωσε ότι σε συνεδρίαση σήμερα το απόγευμα, θα δοθεί η δυνατότητα στους εκπροσώπους των φορέων της γενικής κυβέρνησης, να εκθέσουν τις απόψεις τους για την τύχη των διαθεσίμων τους.

Εν τω μεταξύ, σφοδρή επίθεση στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που αντιδρούν στην υποχρεωτική μεταφορά των διαθέσιμων πόλεων τους στην ΤτΕ, εξαπέλυσε ο Νίκος Βούτσης.Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, καταλόγισε στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης περιορισμένη ευθύνη σε μια κρίσιμη εθνική στιγμή.

Μόνο για 15 ημέρες είναι διασφαλισμένα τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξάνθο, ο οποίος απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Άδωνι Γεωργιάδη ανέφερε πως η κυβέρνηση δίνει μάχη για να μην καταρρεύσει το σύστημα.

Ωστόσο, την αντίδραση του υπουργού Υγείας προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της ΝΔ, με την οποία ζητούσε την παραίτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος μιλώντας στο σταθμό Παραπολιτικά ξεκαθάρισε ότι, «η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αφορά τα νοσοκομεία». «Δεν υπάρχει πουθενά ρητή δική μου εντολή, αλλά μια τυπική υπηρεσιακή διαβίβαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προς τα νοσοκομεία» τόνισε ο υπουργός. Επισήμανε ότι «υπάρχει εξαίρεση για τους φορείς εκείνους, τα αποθεματικά των οποίων είναι απαραίτητα για τις επόμενες 15 ημέρες» και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία -που ζήτησε χθες την παραίτησή του- «να διαβάζει καλύτερα».

Εν τω μεταξύ, χθες, ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση προκάλεσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, σχετικά με το χρηματοδοτικό «κενό» για την πληρωμή συντάξεων και μισθών. Τελικά, ο κ. Μάρδας το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωσε στη Βουλή ότι έχει στη διάθεσή του μέχρι και ταμειακό πλεόνασμα για μισθούς και συντάξεις, ενώ ο πρωί του έλλειπαν από 400 εκατ. ευρώ μέχρι… 1 δις.

Το  χρηματοδοτικό «κενό» τελικά θα καλυφθεί από την  εθελοντική συμβολή των ασφαλιστικών ταμείων. Η μεταφορά των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων στην ΤτΕ, παραμένει οικειοθελής. Ο ΟΑΕΔ έχει ήδη μεταφέρει 120 εκατ. σε λογαριασμό της ΤτΕ. Την περασμένη Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., η διοίκηση ενημέρωσε ότι θα μεταφερθούν επιπλέον 50 εκατ. ευρώ, ενώ και ο ΟΑΕΕ, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., αποφάσισε να μεταφέρει τα ρευστά διαθέσιμά του στην ΤτΕ. Σήμερα συνεδριάζει το Δ.Σ. του ΙΚΑ και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το θέμα. 

Εν τω μεταξύ, οι ασφαλισμένοι της πρώην  Εμπορικής Τράπεζας ζητούν από την διοίκηση του ταμείου τους να μην μεταφέρει στην ΤτΕ τα διαθέσιμα του.

Για «κλοπή» χρημάτων που δεν ανήκουν στην κυβέρνηση κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), αναφερόμενη στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. «Η κυβέρνηση προχώρησε σε μία πρωτόγνωρη και εξωφρενική ενέργεια» τονίζει και προσθέτει ότι με αυτόν τον τρόπο δεν ανταποκρίνεται στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντι στα πανεπιστήμια, από τη μία, περικόπτοντας δραστικά τη χρηματοδότηση «που είχε κατρακυλήσει στα τραγικά χαμηλά επίπεδα του 2014» και από την άλλη, «δεν έχει εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ ούτε προς ένα πανεπιστήμιο από τη χρηματοδότηση του 2015». 

Τέλος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά των προβλέψεων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, για την αναγκαστική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπών φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η απόφαση ελήφθη ομοφώνως, σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το βράδυ της Τετάρτης, στην Ρόδο.

Πηγή: ΑΝΤΕΝΝΑ.GR 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR