counter

Οι πρωτεΐνες που αδυνατίζουν!

Οι πρωτεΐνες που αδυνατίζουν!
Οι πρωτεΐνες που αδυνατίζουν!

Οι πρωτεΐνες που αδυνατίζουν!

Έχεις ακούσει πολλές φορές για τις πρωτεϊνικές δίαιτες και το πόσο βοηθούν στο αδυνάτισμα. Έχεις ακούσει όμως και ότι μπορεί να γίνουν επικίνδυνες. Αυτόν το μήνα λοιπόν σου προτείνουμε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να τις εκμεταλλευτείς προς όφελός σου για να χάσεις βάρος χωρίς να βάλεις σε κίνδυνο την υγεία σου.

 

Τι είναι οι πρωτεϊνικές δίαιτες;

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη συχνά ακολουθούνται από αθλητές για την ώθηση της ανάπτυξης των μυών και τη βελτίωση της σύστασης του σώματος. Είναι όμως εξίσου δημοφιλείς και μεταξύ των μη αθλητών ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση του μεταβολισμού και την ενίσχυση της απώλειας λίπους. Γενικά, αυτού του είδους οι δίαιτες χαρακτηρίζονται από αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών και περιορισμό των υδατανθράκων ή των λιπών, και ενισχύουν την απώλεια λίπους αυξάνοντας τη θερμογένεση (η δαπάνη ενέργειας που απαιτείται για την πέψη των θρεπτικών συστατικών) και τον κορεσμό.

 

Ποιος είναι ο κίνδυνος; 

Όλα τα παραπάνω μας δίνουν την εντύπωση ότι μια δίαιτα βασισμένη αποκλειστικά σε πρωτεΐνες θα κάνει το θαύμα και θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα. Όμως αν και οι υψηλές σε πρωτεΐνη δίαιτες ενισχύουν την απώλεια λίπους, υπάρχουν επιφυλάξεις για την ασφάλειά τους, ιδίως όσον αφορά τη νεφρική λειτουργία. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «International Journal of Sports Nutrition», δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά, καθώς και να έχουν και άλλες συνέπειες στη νεφρική λειτουργία.

Επιπλέον, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης προκαλεί απώλεια βάρους μόνο όταν υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή αν καίγονται περισσότερες θερμίδες από αυτές που προσλαμβάνονται. Διαφορετικά, οι επιπλέον θερμίδες πρωτεΐνης αποθηκεύονται ως λίπος. Γι’ αυτό συνιστάται να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού, πάντα όμως στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι η διατροφή μας πρέπει να αποτελείται από όλες τις ομάδες τροφίμων  και οι πρωτεΐνες που λαμβάνουμε να μην είναι μόνο από κρέας (λευκό και κόκκινο) και ψάρι, αλλά και από άλλες πηγές τους, όπως: ξηροί καρποί, φακές, κουκιά, φασόλια ξερά, αρακάς, θαλασσινά και αβγά.

 

Σε ποιους απευθύνεται;

 

  • Η ισορροπημένη διατροφή με έμφαση στις πρωτεΐνες είναι απαραίτητη σε:

 

  • Άτομα που γυμνάζονται και θέλουν να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό τους αυξάνοντας τη θερμογένεση.

 

  • Άτομα που θέλουν να συντηρήσουν το βάρος τους χάνοντας λίπος αλλά διατηρώντας τη μυϊκή τους μάζα.

 

  • Άτομα που θέλουν να αυξήσουν τον όγκο τους, καθώς οι πρωτεΐνες  συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του μυϊκού ιστού.

 

  • Αθλητές για αύξηση της μυϊκής τους μάζας.

 

  • Άτομα που θέλουν να μειώσουν τον γλυκαιμικό δείκτη στη διατροφή τους, κάτι που καταφέρνουν οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες.

 

Μια δίαιτα που είναι βασισμένη στις πρωτεΐνες, ταυτόχρονα θα πρέπει να περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων και να αποδίδει 1.300-1.500 θερμίδες την ημέρα. Έτσι θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος αλλά όχι μυς, χωρίς παρενέργειες.

 

 

Ανακάλυψε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.grΚάντε like στο FthisGR στο Facebook και στείλτε τις δικές σας απορίες- ερωτήσεις. 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR