counter

Πεντανόστιμες, παραδοσιακές φακές

Πεντανόστιμες, παραδοσιακές φακές
Πεντανόστιμες, παραδοσιακές φακές

  • Ρίχνουµε τις φακές σε µια µεγάλη κατσαρόλα µε νερό που να τις σκεπάζει καλά και τις αφήνουµε να πάρουν µία βράση σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία και τις αφήνουµε να σιγοβράσουν για 30'. Σουρώνουµε τις φακές, πετάµε το νερό που τις βράσαµε, τις ξεπλένουµε µε κρύο νερό και τις ξαναβάζουµε στην κατσαρόλα, µε φρέσκο νερό που να τις σκεπάζει. Προσθέτουµε το κρεµµύδι καθαρισµένο και ψιλοκοµµένο, την ντοµάτα καθαρισµένη και ψιλοκοµµένη, τα φύλλα της δάφνης, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και το σκόρδο.

  

  • Αφήνουµε τις φακές να πάρουν µία βράση σε δυνατή φωτιά. Χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία και τις αφήνουµε να σιγοβράσουν για 40', µέχρι να µαλακώσουν καλά, αλλά να µη λιώσουν. Προσθέτουµε τη ρίγανη και ανακατεύουµε. Αφαιρούµε και πετάµε τα φύλλα της δάφνης. Μοιράζουµε σε ατοµικά πιάτα για σούπα ή µπολ και συνοδεύουµε µε τα κρουτόν, τα οποία είτε σκορπίζουµε σε κάθε πιάτο είτε προσφέρουµε ξεχωριστά σε µπολ.

  

  • Πρόταση µαγειρέµατος: Ως γνωστόν, οι φακές αποτελούν πηγή σιδήρου. Αν θέλουµε να κρατήσουµε όλο τον σίδηρο, δεν αλλάζουµε το νερό, απλά προσθέτουµε τα λαχανικά και τα µυρωδικά µετά από 30' σιγανού µαγειρέµατος. Προσθέτουµε τριµµένο καρότο για πιο γλυκιά γεύση και καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

  

 

Σύνολο ORAC ανά μερίδα: 6.625

 

 

Διατροφικό σχόλιο: Οι φακές φορτίζουν τον οργανισµό µε βιταµίνες της οµάδας  Β. Επιπλέον, σε συνδυασµό µε το κρεµµύδι και το ελαιόλαδο, τον τροφοδοτούν µε σηµαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες: βιταµίνη Ε, λιγνάνες και φλαβονοειδή που προφυλάσσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και από διάφορες µορφές καρκίνου. Ενισχύουν απόλυτα το ανοσοποιητικό σύστηµα, κάτι που αποδεικνύει αναµφίβολα και η πολύ υψηλή απόδοση της συνταγής αυτής σε µονάδες ORAC, που τις έχουµε τόσο πολύ ανάγκη, ειδικά τον χειµώνα, λόγω των απειλητικών ιών και λοιµώξεων. Η υψηλότατη διατροφική αξία της συνταγής ολοκληρώνεται µε το αυξηµένο περιεχόµενό της σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, που παρέχουν απόλυτη προστασία στο γαστρεντερικό σύστηµα. 

 

Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερες υπέροχες αντιοξειδωτικές συνταγές στο ένθετο MY cooking του περιοδικού mytvπου κυκλοφορεί στα περίπτερα.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR