counter

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος μιλάει ανοιχτά για την προσωπική του ζωή: "Έναν γκέι μπορεί να τον διώξουν από το σπίτι του, ένας στρέιτ…"

Στην εκπομπή dot. μίλησε ο Φώτης Σεργουλόπουλος και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην προσωπική του ζωή.

«Εμένα δε μου φαίνεται δύσκολο. Το να λες την αλήθεια, το να είσαι ξεκάθαρος είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Λύνει τα μεγάλα προβλήματα. Το να κρύβεσαι, το να παρουσιάζεις έναν άλλο εαυτό, το να παρουσιάζεσαι στην οικογένεια σου διαφορετικά από ότι είσαι, αυτό δημιουργεί άγχος στον άνθρωπο που το ζει, πολύ μεγάλο. Και αυτό είναι και ένα πράγμα καταστροφικό για όλους όσοι είναι κοντά. Είναι πολύ απελευθερωτικό. Για εμένα το πιο σπουδαίο πράγμα για τον άνθρωπο, είναι να είναι ορατός. Αυτό θα πει να περπατάει στο δρόμο και να φαίνεται αυτό που είναι. Να μην προσπαθεί να κρύψει κάτι. Η ορατότητα είναι που σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα.

Σιγά σιγά εάν βλέπουν ότι ένας άνθρωπος γνωστός κοινοποιεί τον εαυτό του… Βοηθιέται ο άλλος. Είχα πάρει πολλά μηνύματα, χωρίς εγώ να έχω κάνει κάτι σπουδαίο. Αυτό που έκανα ήταν ότι κάποια στιγμή στη ζωή μου είπα ότι τα πράγματα είναι έτσι. Δεν είπα κάτι καινούριο, ούτε κάτι που δεν το υποπτεύονταν, ούτε κάτι που δεν φαινόταν. Αλλά το να βγεις να πεις ακούστε να δείτε, εγώ είμαι εδώ, θέλω να με σέβεστε, δεν ήθελα ποτέ να είμαι ο άνθρωπος που θα κρυφτεί για να σου κάνει εσένα τη χάρη.

Οι γνωστοί μου που ήταν γκέι και ήταν σε μια γκέι κοινότητα και με έβλεπαν στην τηλεόραση μου έλεγαν “Γιατί δεν μιλάς;”. Έλεγα “Μα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιλήσω”. Έλεγα “τι μου λένε;”, “δεν χρειάζεται να βγάζουμε την ταυτότητα μας”.

Οι υπόλοιποι άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να είναι πιο ακτιβιστές από εμένα ή σε μια οργάνωση. Εγώ δεν ανήκω σε κάποια οργάνωση. Συμβαίνει να έχω το θάρρος επειδή η οικογένεια μου ήταν έτσι, να μπορώ να μιλήσω για μένα πολύ άνετα. Στην οικογένεια μου δεν είχαμε να κρυφτούμε από κανέναν. Έτσι έγινε.

Νομίζω ότι μετά που μίλησα ανοιχτά, ξαλάφρωσα. Έχουν δημιουργηθεί και πάρα πολλά προβλήματα, στο ότι αντιδρούν ορισμένοι πολύ επιθετικά απέναντι στην γκέι κοινότητα. Από την άλλη οι γκέι που δημιουργούν μια κατάσταση ώστε να πουν για τα δικαιώματα τους, είναι γιατί δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους. Έναν γκέι μπορεί να τον διώξουν από το σπίτι του, ένας στρέιτ δεν θα το ζήσει αυτό. Δεν θα βγει με την κοπέλα του και θα κρυφτεί να περπατήσει στον δρόμο. Δεν ζει το ίδιο πράγμα. Οι άνθρωποι ζουν ελεύθερα και ο καθένας πρέπει να χαίρεται που ο άλλος ζει ελεύτερος.

Τι θα εξηγήσω στο παιδί μου; Εξήγησε του ότι υπάρχουν άνθρωποι διαφορετικοί. Πες του την αλήθεια. Μη του κρύβεις τα μισά. Πιστεύω το ότι δήλωσα τη σεξουαλική μου ταυτότητα δεν μου έφερε άμεσα επαγγελματικές δυσκολίες, ίσως έμμεσα. Φαντάζομαι ότι ας πούμε μπορεί να μη με διαλέγουν πάντα, όπως θα με διάλεγαν παλιότερα, όχι μόνο τηλεοπτικό, να είναι ένα εμπορικό κομμάτι, ας πούμε. Δεν είχε τραγικές επιπτώσεις. Από την άλλη εγώ αναπτύχθηκα σε επιχειρήσεις που ποσώς με ενδιαφέρει αν με επιλέγουν για κάτι που δεν μου αρέσει. Αισθάνομαι πολύ πιο ελεύθερος. Μπορεί να μην είμαι αποδεκτός από όλους.

Ο μπαμπάς μου ήταν πολύ φιλελεύθερος άνθρωπος. Είχε σπουδάσει, ήταν στο Πολυτεχνείο. Ήταν πολιτικός μηχανικός. Η μητέρα μου είχε ξαδέλφια τα οποία ζούσαν στη Γαλλία και είχε πάει και δυο χρόνια στη Γαλλία, όταν ήταν πολύ μικρή. Ήταν να μείνει εκεί για πάντα, αλλά ερωτεύτηκε τον πατέρα μου και γύρισε πίσω. Ήταν άνθρωποι οικονομικά καλά. Μια αστική οικογένεια της Αθήνας. Στην οικογένεια μας δεν είχαμε ποτέ το φόβο “Τι θα πει ο γείτονας;”. Ήμασταν καλά. Δεν είχα ντροπή για το παραμικρό.

Δεν χρειάστηκε ποτέ να πω τίποτα. Μεγάλωσα κανονικά. Θα σου πω κάτι πολύ χαρακτηριστικό: “Είχε έρθει ο πατέρας μου, ήμουν 20 - 21, πρέπει να είχα τελειώσει τη δραματική σχολή. Μου λέει “θέλω να σου μιλήσω”. Μου λέει: “δεν βλέπω στις παρέες σου πολλές κοπέλες”. Του λέω: “τι θέλεις να μου πεις;”. Μου λέει: “Μπορεί κοινωνικά αυτό να σου φέρει δυσκολίες”. Του λέω: “Καταλαβαίνω τι εννοείς, αλλά είμαι πολύ ευτυχισμένος”. Μου λέει: “Εντάξει τότε χαίρομαι για αυτό και είμαι ήσυχος”. Αυτή ήταν η μόνη κουβέντα του πατέρα μου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο παρουσιαστής.

Δείτε όλα όσα είπε στο παραπάνω βίντεο. 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR