counter

Δημήτρης Τσοβόλας: Συγκινεί το "αντίο" του γιου του - "Ήταν περήφανος μέχρι την τελευταία στιγμή"

Θλίψη στον πολιτικό και όχι μόνο χώρο έχει προκαλέσει ο θάνατος του Δημήτρη Τσοβόλα που πέθανε την Παρασκευή (25/02) στην εντατική του νοσοκομείου «Αττικόν» σε ηλικία 79 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Μιλώντας στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη, Αλήθειες με τη Ζήνα, ο γιος του πρώην υπουργού, Κωνσταντίνος, ανέφερε: «Η χημειοθεραπεία του καρκίνου αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα. Από τον πατέρα μου, μού έχει μείνει η αξιοπρέπεια που είχε. Και ότι δεν ντρεπόταν ποτέ να κυκλοφορήσει στον δρόμο καμία εποχή. Και ότι ήταν πολύ περήφανος για την καταγωγή του, για την οποία χτυπήθηκε κάποτε. Η καταγωγή του ήταν από υπερβολικά φτωχή οικογένεια. Ο πατέρας του, ο παππούς μου, ήταν αιχμάλωτος στο Νταχάου. Και τον καιρό του πολέμου η γιαγιά μου μεγάλωσε τρία παιδιά μόνη της, χωρίς τον άντρα της. Και τον απελευθέρωσαν και γύρισε πίσω μετά τον πόλεμο μια μέρα. Χωρίς να γνωρίζουν ότι ζει επί τρία χρόνια. Η οικογένεια ήταν τόσο φτωχή που δεν είχαν ούτε να φάνε στον πόλεμο. Ήταν περήφανος μέχρι την τελευταία στιγμή. Περήφανος για εμάς και αξιοπρεπής».

Διαβάστε επίσης: Δημήτρης Τσoβόλας: Πότε και που θα γίνει η κηδεία του - Η επιθυμία της οικογένειάς του

Εκτός από τον Κωνσταντίνο Τσοβόλα, ο Δημήτρης Τσοβόλας από τον γάμο του με την Κατερίνα Γιώτη, έχει και μια κόρη, την δικηγόρο Λυδία Τσοβόλα.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Τσοβόλας

O Δημήτρης Τσοβόλας προερχόταν από φτωχή οικογένεια και γεννήθηκε το 1942 στο ορεινό χωριό Μελισσουργοί Άρτας, στα Τζουμέρκα. Η οικογένειά του υπέστη διώξεις στα μετεμφυλιακά χρόνια λόγω της συμμετοχής της στην Εθνική Αντίσταση και στο ΕΑΜ επί Κατοχής.

Είχε σπουδάσει Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Αθήνα επί σχεδόν έξι δεκαετίες. Διετέλεσε συνήγορος υπεράσπισης σε σημαντικές δίκες με αποκορύφωμα την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μετά το 2008, ενώ από τις τελευταίες μεγάλες υποθέσεις που ανέλαβε είναι η υπεράσπιση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Novartis.

Ήταν παντρεμένος με την Κατερίνα Γιώτη και έχει δυο παιδιά. Ο μεν γιος του είναι γιατρός ενώ η κόρη του δικηγόρος και στενή του συνεργάτιδα.

Ο «γιός του αγωγιάτη», όπως ίδιος είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του από το βήμα της Βουλής όταν είχε μιλήσει για την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά- Καλκάνη, το 1991 μπήκε στη πολιτική αμέσως μετά την πτώση της Χούντας.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, το 1974, και εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας το 1977 ενώ επανεκλέχθηκε το 1981 και ξανά το 1985.

Από την πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ως τη παραπομπή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, το 1989, ο Δημήτρης Τσοβόλας τοποθετήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών αρχικά, ως υφυπουργός (1981-1984), μετά αναπληρωτής υπουργός (1984-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989, όπου σε προεκλογική συγκέντρωση στο Περιστέρι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει τη φράση «Τσοβόλα δώστα όλα», καθώς ήταν δημοφιλής για τις πολιτικές παροχών που εφάρμοσε, κυρίως μετά το 1987, όταν αποχώρησε από τη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος είχε εφαρμόσει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα μετά την δεύτερη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, το 1985.

Αν κάτι διέκρινε τον Δημήτρη Τσοβόλα ήταν η σταθερή και μαχητική στάση του για την υπεράσπιση των απόψεών του. Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).

Ο Δημήτρης Τσοβόλας κατάφερε να εκλεγεί και πάλι βουλευτής, το 1996, στη Β Αθηνών με το ΔΗΚΚΙ όμως στις εκλογές του 2000 δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό 3% ώστε να μπει στη Βουλή.

Λίγο καιρό αργότερα ζήτησε την αναστολή λειτουργίας τού ΔΗΚΚΙ, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε από άλλα στελέχη του και ο ίδιος αποχώρησε επιστρέφοντας την κρατική χρηματοδότηση. Από το 2004 έπαψε να ασχολείται με την ενεργό πολιτική και αφοσιώθηκε αποκλειστικά με τη δικηγορία.

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR