X
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης στο Fthis.gr. Επιλέγοντας «Συμφωνώ», αποδέχεστε να λαμβάνετε όλα τα cookies . Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies

Kitchen Lab: Συνταγές με ευρωπαϊκό αέρα και έντονες γεύσεις προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης αυτό το Σαββατοκύριακο

Kitchen Lab: Συνταγές με ευρωπαϊκό αέρα και έντονες γεύσεις προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης αυτό το Σαββατοκύριακο

Συνταγές με ευρωπαϊκό αέρα, με πλούσια αρώματα και έντονες γεύσεις, προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Απριλίου, στις 16:40.

Σάββατο 17 Απριλίου

Το σαββατιάτικο μενού ανοίγει με τον Άκη να φτιάχνει το δικό του ψωμί pretzel, ένα ψωμί με γερμανο-ιταλο-αυστριακή προέλευση. Στον κάδο του μίξερ χτυπάει μαγιά, γάλα και ζάχαρη. Προσθέτει βούτυρο, αλεύρι, αλάτι και χτυπάει μέχρι να έχει μια ελαστική ζύμη. Ψεκάζει με αντικολλητικό σπρέι ψησίματος ένα μπολ και μεταφέρει μέσα τη ζύμη. Καλύπτει με μεμβράνη και αφήνει να διπλασιαστεί.

Σε κατσαρόλα με νερό σε μέτρια φωτιά αφήνει να βράσει και βάζει σόδα. Κόβει τη ζύμη σε δύο κομμάτια, πλάθει καλά και βάζει ένα ένα τα ζυμάρια στο νερό. Ψεκάζει με αντικολλητικό σπρέι ψησίματος ένα ταψί, τοποθετεί τις ζύμες, απλώνει έναν αραιωμένο κρόκο και πασπαλίζει με αλάτι. Ψήνει για περίπου 30 λεπτά συνολικά, αφήνει να κρυώσει και σερβίρει.

Για κυρίως γεύμα συνδυάζει ψάρι μαζί με όσπρια, φτιάχνοντας τσιπούρα με πουρέ από φασόλια.  Μουλιάζει φασόλια, σουρώνει, ξεπλένει, μεταφέρει σε κατσαρόλα, προσθέτει νερό και βράζει σε μέτρια φωτιά. Χαράζει τα ψάρια από την πλευρά του δέρματος και βάζει ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί ένα πανέξυπνο τέχνασμα για να μαγειρέψει στον ατμό το ψάρι του, βάζοντας σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα τσέρκι. Προσθέτει νερό μέχρι το ύψος του και ακουμπάει πάνω ένα πιάτο με αντικολλητικό σπρέι ψησίματος. Βάζει τα φιλέτα τσιπούρας στο πιάτο, καλύπτει την κατσαρόλα με ένα καπάκι και ψήνει για 4-5 λεπτά.

Για τον πουρέ, σουρώνει τα φασόλια και τα μεταφέρει στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια. Προσθέτει αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, ταχίνι, κύμινο και σκόρδο και χτυπάει μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.  Σερβίρει τα φιλέτα και τον πουρέ με λάδι βασιλικού, ρόκα, πιπέρι και φέτες λεμονιού.

Τα κλασικά πασχαλινά κουλουράκια είναι το γλυκό που δένει το μενού της ημέρας. Πρώτα, στον κάδο του μίξερ βάζει βούτυρο και ζάχαρη και χτυπάει μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προαιρετικά, σε γουδί χτυπάει μαστίχα με λίγη ζάχαρη και αφήνει στην άκρη.

Προσθέτει χυμό πορτοκαλιού, κονιάκ, εκχύλισμα βανίλιας, τους κρόκους από δύο αυγά, ξύσμα πορτοκαλιού, γάλα, λίγο αλεύρι, αλάτι, προαιρετικά τη μαστίχα και το μαχλέπι και χτυπάει μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σε μπολ βάζει αλεύρι, μπέικιν, σόδα και ανακατεύει.  Μεταφέρει στον κάδο του μίξερ και ανακατεύει. Πλάθει κουλουράκια, μεταφέρει σε ταψιά με λαδόκολλα και αλείφει με έναν αραιωμένο κρόκο. Ψήνει το κάθε ταψί ξεχωριστά για 20 λεπτά, αφήνει να κρυώσουν και σερβίρει.

Κυριακή 18 Απριλίου

Την Κυριακή 18 Απριλίου στις 16:40  ο Άκης Πετρετζίκης παρουσιάζει ένα επεισόδιο το οποίο σας καλεί να απολαύσετε μικρές μπουκιές μέσα σε τεράστιας γεύσης συνταγές.

Ένα tuna melt sandwich, ένα σνακ – brunch που δίνει άλλη ένταση στην έννοια του ορεκτικού  προτείνει ο Άκης για αρχή.  Ξεκινάει βάζοντας σε ένα μπολ μαγιονέζα, μουστάρδα, το πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, κόλιανδρο ψιλοκομμένο, ξύσμα και χυμό από ένα λάιμ, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύει και προσθέτει καπνιστό πικάντικο τόνο.

Στη συνέχεια, σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά λιώνει βούτυρο, βάζει φέτες ψωμιού και αφήνει να πάρουν χρώμα. Μοιράζει το μείγμα με τον τόνο, βάζει από δύο φέτες τυρί σε κάθε φέτα ψωμιού και προσθέτει ντομάτα σε φέτες. Καπακώνει με την άλλη φέτα από το ψωμί και σερβίρει ένα φανταστικό brunch.

Για κυρίως γεύμα, ο Άκης φτιάχνει ένα φαγητό πολύ κλασικό στα ελληνικά κυριακάτικα τραπέζια, ένα χοιρινό λεμονάτο στη χύτρα ταχύτητας. Κόβει χοιρινό λαιμό σε κομμάτια και βάζει ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρει  στη χύτρα ταχύτητας και σοτάρει σε δυνατή φωτιά. Προσθέτει ένα πράσο και δύο κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια, σκόρδο και τζίντζερ ψιλοκομμένα, αλεύρι, μπούκοβο, 2 κύβους κότας, κάππαρη, μέλι, χυμό λεμονιού, νερό και κλείνει το καπάκι.

Βάζει τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη, βράζει σε μέτρια φωτιά, αποσυμπιέζει τη χύτρα ταχύτητας και αφαιρεί από τη φωτιά. Παράλληλα, σε μια φριτέζα με σπορέλαιο τηγανίζει βρασμένες και σπασμένες πατάτες baby για να πάρουν χρώμα και σερβίρει το χοιρινό με τις πατάτες, ρίγανη και φέτες λεμονιού.

Για επιδόρπιο, ο Άκης επιλέγει την πιο τέλεια συνταγή για κουρκουμπίνια, ενός Θεσσαλονικιώτικου μικρού σιροπιαστού γλυκού με σχήμα κυλινδρικό, φτιαγμένο από φύλλο κρούστας και αρωματισμένο με σιρόπι. Πρώτα, φτιάχνει το σιρόπι, βράζοντας σε μια κατσαρόλα ζάχαρη, νερό, κανέλα, φλούδες λεμονιού και γλυκόζη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Κατόπιν, για τα κουρκουμπίνια, σε μια κούπα φτιάχνει την κόλλα των φύλλων με νερό και αλεύρι. Απλώνει ένα φύλλο και βάζει λίγη από την κόλλα στις γωνίες. Ραντίζει με λάδι και τοποθετεί από πάνω άλλο ένα φύλλο. Ραντίζει με λάδι και τυλίγει στη μέση, από τη μικρή πλευρά, αφήνοντας ένα κενό στην μια πλευρά, στο οποίο απλώνει κόλλα. Τυλίγει σε ρολό και ακολουθεί την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα. Κόβει σε μικρές ροδέλες και τηγανίζει σε δόσεις σε καυτό σπορέλαιο μέχρι να γίνουν τραγανά.

Αφαιρεί από το τηγάνι και μεταφέρει στο κρύο σιρόπι. Αφήνει να κρυώσουν και σερβίρει ένα απίθανο σιροπιαστό γλυκό.

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)