counter

Kitchen Lab: Οι συνταγές που προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης αυτό το Σαββατοκύριακο

Kitchen Lab: Οι συνταγές που προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης αυτό το Σαββατοκύριακο
Kitchen Lab: Οι συνταγές που προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης αυτό το Σαββατοκύριακο

Συνταγές  με πλούσιες γεύσεις, νηστίσιμες και θρεπτικές, προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης  στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 06 και την Κυριακή 07 Μαρτίου, στις 16:40.

Το σαββατιάτικο μενού ανοίγει ένα ψωμί σήμα – κατατεθέν της περιόδου της Σαρακοστής, μια λαγάνα... Γαλλική, μία τραγανή fougasse. Ο Άκης ξεκινάει τη διαδικασία παρασκευής στον κάδο του μίξερ, όπου βάζει μαγιά ξηρή, χλιαρό νερό, ζάχαρη και ανακατεύει. Προσθέτει αλεύρι σκληρό και χτυπάει μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη. Ρίχνει αλάτι, μεταφέρει σε αλευρωμένο μπολ, καλύπτει με μεμβράνη και αφήνει να διπλασιαστεί. Τοποθετεί τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο, κόβει σε 4 κομμάτια, ανοίγει το κάθε κομμάτι με έναν πλάστη, και μεταφέρει σε ταψί με λαδόκολλα. Σε μπολ βάζει νερό, ζάχαρη και ανακατεύει. Απλώνει ζαχαρόνερο, κάνει τομές στη ζύμη, πασπαλίζει την κάθε λαγάνα με σουσάμι ή με παπαρουνόσπορο ή με δεντρολίβανο και αλάτι και ψήνει για 13-15 λεπτά. Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά βάζει βούτυρο, αφήνει να λιώσει και να πάρει λίγο χρώμα και σερβίρει τις λαγάνες με το λιωμένο βούτυρο.

Σουπιές ψητές, ένα φαγητό με υπέροχα αρώματα και γεύση, προτείνει για κυρίως γεύμα.

Πρώτα ρίχνει πατάτες κυδωνάτες σε ένα ταψί, τους βάζει μαρινάδα από νερό, ελαιόλαδο, μουστάρδα, μέλι, χυμό λεμονιού, σκόρδο ψιλοκομμένο και νοστιμιά και ψήνει για 30-40 λεπτά. Απλώνει καθαρισμένες σουπιές στον πάγκο εργασίας του και χαράζει χιαστί στην εσωτερική επιφάνεια. Κόβει και τα πλοκάμια, απλώνει νοστιμιά, ελαιόλαδο και ανακατεύει. Βάζει τις σουπιές σε δόσεις σε καυτό τηγάνι ψήνει για  1-2 λεπτά συνολικά την κάθε δόση. Σερβίρει με φέτες λεμονιού, μαϊντανό, ελαιόλαδο και πιπέρι.

Για επιδόρπιο, ο Άκης ολοκληρώνει το μενού με το πιο χαρακτηριστικό γλυκό της περιόδου που πλησιάζει, τον χαλβά με ταχίνι. Πρώτα βάζει σε ένα μεγάλο μπολ ταχίνι, ενώ σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνει ζάχαρη, γλυκόζη, νερό και ανακατεύει μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφαιρεί από τη φωτιά και βάζει σε τρεις δόσεις στο μπολ με το ταχίνι. Προσθέτει εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύει μέχρι να πήξει το μείγμα. Μεταφέρει σε φόρμα για χαλβά, αφήνει να κρυώσει και σερβίρει με μέλι ή χυμό λεμονιού.

Την Κυριακή 07 Μαρτίου στις 16:40  ο Άκης Πετρετζίκης παρουσιάζει ένα επεισόδιο με συνταγές στις οποίες συνδυάζει υλικά και γεύσεις.

Μια σαλάτα με λαχανικά και καπνιστό τόνο  αποτελεί το ορεκτικό της Κυριακής. Ξεκινάει τρυπώντας το κοτσάνι από το καλαμπόκι με ένα πιρούνι και τοποθετεί πάνω στη φωτιά ή σε καυτό τηγάνι για να πάρει χρώμα και καπνιστή γεύση. Ακολουθεί την ίδια διαδικασία και για την πιπεριά Φλωρίνης.  Στη συνέχεια, ετοιμάζει ένα dressing, ανακατεύοντας σε ένα μπολ σερβιρίσματος το λάδι από μια κονσέρβα με τόνο, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύει καλά. Προσθέτει μέλι, μουστάρδα, τον τόνο και ανακατεύει.  Για τη σύνθεση, σε ένα μπολ βάζει ραπανάκια σε κομμάτια και ανακατεύει. Αφαιρεί τα σπόρια από το καλαμπόκι, τα βάζει στο μπολ, προσθέτει το πράσινο μέρος από 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, δυόσμο, κάππαρη, την πιπεριά Φλωρίνης

καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια και ανακατεύει. Προσθέτει έτοιμη φρέσκια σαλάτα και σερβίρει.

Για κυρίως γεύμα, ο Άκης ετοιμάζει ένα παραδοσιακό μπριάμ, ένα αμιγώς ελληνικό φαγητό.

Ξεκινάει τη διαδικασία βάζοντας σε ένα μπολ 2 πατάτες και μία μελιτζάνα σε φέτες, 2 καρότα και 2 κολοκύθια σε μισοφέγγαρα και πολύχρωμες πιπεριές σε κομμάτια. Κόβει ένα κρεμμύδι σε τέσσερα κομμάτια και χωρίζει τις φλούδες του. Τα βάζει στο μπολ, προσθέτει 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και τα αφήνει στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ τρίβει ντομάτες, βάζει πελτέ ντομάτας και ανακατεύει. Βάζει ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι, μέλι και ανακατεύει. Περιχύνει τη σάλτσα στα λαχανικά, ανακατεύει, μεταφέρει σε ταψί, προσθέτει ελαιόλαδο και καλύπτει με αλουμινόχαρτο. Ψήνει για 30-40 λεπτά, ξεσκεπάζει, ψήνει για επιπλέον 20-30 λεπτά και σερβίρει με φέτα, ρίγανη, ελαιόλαδο, πιπέρι και ψωμί.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR