counter

Μήπως είσαι κι εσύ pansexual;

Μήπως είσαι κι εσύ pansexual;
Μήπως είσαι κι εσύ pansexual;

Είναι σεξουαλική προτίμηση; Είναι νέα τάση; Είναι νέος τρόπος διακήρυξης των σεξουαλικών δικαιωμάτων; Είναι η κατάργηση της σεξουαλικής ταυτότητας; Τι είναι τέλος πάντων η πανσεξουαλικότητα, που όλο πιο συχνά ακούς στην παρέα να σχολιάζουν; 

Ξεκίνησα παίζοντας το αγαπημένο μου παιχνίδι –το ρωτάω, απαντάς- και δε θα στο κρύψω, όσα τα κεφάλια που ρώτησα τόσες ήταν και οι απόψεις. «Είναι νέα μόδα, για να δείξουν κάποιοι ότι είναι πιο προχωρημένοι στο σεξ», είπε ο ένας. «Αυτοί που θέλουν πολύ σεξ και με όλους» είπε ο άλλος. «Προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «παν» που σημαίνει «τα πάντα», προσδίδοντας μια διευρυμένη έννοια στη σεξουαλικότητα» είπε ο φιλόλογος της παρέας που ήταν κι ο πιο σωστός απ’ όλους.  Και επειδή στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο εύκολο να προσδιορίσει κανείς τι ακριβώς είναι η πανσεξουαλικότητα, σου προτείνω να το πάμε αντίστροφα, ορίζοντας τι δεν είναι, διαλύοντας τους όποιους μύθους.

Μύθος Νο1: Pansexual και bysexual είναι το ίδιο πράγμα

Η αλήθεια: Παρόλο που ο πρώτος όρος μπορεί να εμπεριέχει τον δεύτερο, πρόκειται για δύο διαφορετικές προσεγγίσεις σε ότι αφορά τη σεξουαλική ταυτότητα και συμπεριφορά. Άτομα που δηλώνουν bysexual (αμφιφυλόφιλοι) είναι εκείνα που είναι ανοιχτά σε ερωτική συνεύρεση με άτομα και των δύο φύλων, δηλαδή άνδρες ή γυναίκες. Οι πανσέξουαλ μπορεί να αισθάνονται ότι ανήκουν σε οποιοδήποτε φύλο και μπορούν να νιώσουν έλξη, είτε ερωτική είτε σεξουαλική, για άτομα ανεξάρτητα του βιολογικού ή κοινωνικού τους φύλου. Είναι επομένως ικανοί να αισθάνονται έλξη για τους άλλους, ανεξάρτητα από το αν είναι άντρες, γυναίκες, τρανσέξουαλ, άτομα που έχουν κάνει αλλαγή φύλου ή έχουν απροσδιόριστο φύλο.

Μύθος Νο2: Οι pansexual είναι πολυγαμικοί και άπιστοι  

Η αλήθεια: Στους πανσέξουαλ μπορεί να αρέσουν άτομα που ανήκουν σε όλα τα φύλα, όχι όμως και όλοι οι άνθρωποι. Δε θα πρέπει, λοιπόν, να συγχέουμε στο μυαλό μας τον όρο, θεωρώντας πως ο πανσεξουαλισμός σημαίνει απαραίτητα και πολυσυντροφικότητα ή πολυγαμία. Για τους πανσέξουαλ, εξάλλου, ισχύει ότι για όλους, ετερόφυλους, αμφιφυλόφυλους, ομοφυλόφιλους. Κάποιοι από αυτούς είναι πιστοί και μοναγαμικοί και κάποιοι δεν είναι. Είναι επομένως πιθανό και εφικτό κάποιος να είναι pansexual -δηλαδή να αποδέχεται ότι είναι ανοιχτός στο να νιώσει έλξη για άνδρες ή γυναίκες ή άλλες επιλογές- όμως παράλληλα να είναι μονογαμικός και να είναι γενικά πιστός στο ταίρι του.

Μύθος Νο3: Pansexual είναι όσοι δοκιμάζουν με όλους τα πάντα

Η αλήθεια: Φυσικά κάποιοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν τον όρο pansexual σαν εισιτήριο για πιο έντονο πειραματισμό στο σεξ. Το ότι δηλώνει όμως κάποιος πανσέξουαλ  δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχει δοκιμάσει ή ότι θέλει να δοκιμάσει τα πάντα στο σεξ ή ότι είναι ανοιχτός σε κάθε είδους πειραματισμό ή με τον οποιοδήποτε. Ούτε ότι διακατέχεται από την ανεξέλεγκτη ανάγκη για σεξ.  Σημαίνει απλά ότι είναι ανοιχτός στο ποιος μπορεί να τον ελκύει, χωρίς το φύλο να αποτελεί περιοριστικό μέτρο.

Τι έχει να μας πει; Φαντάζομαι ότι με βάση τα παραπάνω, σου είναι εύκολο πλέον να καταλάβεις ότι πανσεξουαλικότητα  με λίγα λόγια είναι η σεξουαλική, ερωτική ή συναισθηματική έλξη ή επιθυμία προς άτομα όλων των ταυτοτήτων φύλου, βιολογικών ή κοινωνικών.  Έχει όμως να μας πει κάτι παραπάνω από αυτό; Το πιο δυνατό, ίσως, χαρτί των pansexual είναι πως υποστηρίζουν ότι δε θέλουν να χρειάζεται να επιλέξουν αν είναι ετερόφυλοι, ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι, υποστηρίζοντας το δικαίωμα μιας σεξουαλικής ταυτότητας που δεν περιορίζεται ή καθορίζεται από το φύλο του άλλου. Μια σεξουαλικότητα που μπορεί να εκφράζεται χωρίς ταμπέλες.  Σεξ χωρίς ταμπέλες! Πολύ ωραίο δεν ακούγεται αυτό; Είναι όμως έτσι; Γιατί εγώ θα τον πω τον προβληματισμό μου κι εσύ μπορεί να συμφωνήσεις ή να διαφωνήσεις μαζί μου: Και μόνο το ότι δηλώνει κάποιος pansexual εμένα πάλι «ταμπέλα» μου κάνει!  Tι έχει, όμως, να πει η ειδικός πάνω σ’ αυτό; Μην παραλείψεις να διαβάσεις πιο κάτω.

Τα σχόλιο της ειδικού

«Πράγματι, ο πανσεξουαλισμός είναι ένας όρος που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και αναφέρεται στα άτομα που δεν ταυτίζονται με τις κοινωνικά απαιτούμενες και προσδοκώμενες συμπεριφορές των δύο φύλων», εξηγεί η Μαρίνα Μόσχα, Κλινική Ψυχολόγος, επιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.  «Γενικότερα, το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας ακόμη αγνοεί τον πανσεξουαλισμό. Πανσεξουαλικοί άνθρωποι, όμως, υπάρχουν και αυτός ο όρος τους έχει δώσει τη δυνατότητα να μπορούν να χαρακτηρίζουν και οι ίδιοι αυτό που αισθάνονται.  Βέβαια, τίθεται το ερώτημα αν τελικά και πάλι βάζουμε ταμπέλες. Η αλήθεια είναι πως ναι, βάζουμε άλλη μία ταμπέλα. Θα προτιμούσα, όμως, να το δούμε ως μία ονομασία, καθώς όλα γύρω μας έχουν ένα όνομα. Είναι ένας τρόπος για να μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και να καταλάβουμε για τι πράγμα μιλάμε. Το πρόβλημα γεννιέται, εξάλλου, μόνο όταν αρχίζουμε και αντιμετωπίζουμε τους γύρω μας σύμφωνα με την «ταμπέλα» που ο καθένας έχει κρεμάσει»

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR